FB TW PIN NWS

Ceza, Sezen Aksu’yla Geliyor

2006-09-25
2006 başlarında ses tellerindeki sorun yüzünden sessiz kalan, Ceza, yeni albümü ‘Yerli Plaka’yla rapseverlerin karşısına çıktı. Albümde bir Sezen Aksu düeti de var.

Ceza’nın üçüncü solo albümü “Yerli Plaka” çıktı. Daha önce yayınlanmamış 17 kaydın bulunduğu albümün beatleri; Türk, Alman ve Hollandalı prodüktörler (Roka, Ayhan Sayıner, Yusuf Köybaşı, Akşit Uğurlu, Paolon, Roe Beardie, Soniq, Phat Crispy) tarafından hazırlandı.

‘Ceza’nın 3. solo albümünde; Sezen Aksu, Ayben, Sahtiyan,Yener, Alaturka Mavzer, Mihenk Taşı, Emre gibi yerli isimlerin yanı sıra yurtdışından da Tech N9ne (ABD), Samy Deluxe, Afrob, Eko Fresh, Killa Hakan (Almanya) gibi isimler konuk sanatçı olarak yer alıyor.

Sezen Aksu ile beraber söylediği “Gelsin Hayat Bildiği Gibi’ albümün en iddialı parçalarından biri.
Yurtdışında EMI Music tarafından piyasaya sürülecek “Yerli Plaka”da yer alan bir şarkısında “Yüselen Ceza değil/ alçalan duvarlar” diyen Ceza ile icra ettiği müziği ve Türk rap’ini konuştuk.

Gençlere Önerim: Tahsillerini Bitirsinler
Rap’in Türkçe alt karşılıklarından biri (3’üncüsü), ‘Ceza’. Bu nedenle mi adınız Ceza?
Yoo.. İşin içinde metafor var, mecaz var. Dünyada rap müzik yapanların neredeyse tümü lakap kullanır. Arkadaşlarla yapılan atışmalarda ceza verir gibi doğaçlama yapardım. Bu da başladığı gibi kaldı…

Rap yapmak için iyi bir kelime haznesi gerekiyor olsa gerek. Rapçi kişi dur durak bilmeden konuşuyor çünkü. Siz söz olarak nasıl besleniyorsunuz?
Elbette ki sosyal ortamlarda bulunmak, farklı bakış açılarına sahip insanlarla tanışıp görüşmek ufkumu çok genişletti. Bunun dışında belgesel seyretmek ve ansiklopedi-sözlük okumak çok hoşuma gidiyor. Günlük hayatta kullanmadığımız kelimeler için bol bol sözlüğe bakıyorum… Tam bu noktada gençlere, koşullar ne kadar zor olsa da mutlaka tahsillerini bitirmelerini ve bol bol kitap okumalarını öneriyorum.

Yazdığınız şakılardaki sözler kurmaca mı yoksa tesadüfen gelen bir esinle oluşuyor?
Özellikle son albümde, çok farklı prodüktörle çalıştım ve onların onlarca müziği arasından elediğim parçaları aldım. Müziğin altyapısından nasıl etkileniyorsam, hangi duyguyu veriyorsa bana, onunla ilgili konuyu kafamda düşünüp ona göre yazıyorum şarkıyı. Ben özellikle geceleri yazmayı seviyorum şarkılarımı. Şarkı sözlerinizle değindiğiniz gezegenler çok çeşitli olabiliyor. Uyuşturucu, travestiler, ırkçılık, savaş karşıtlığı, Güneydoğu Anadolu merkezli sorunlar, popüler kültürün getirdiği yozlaşma aklıma hemen gelenlerler. Müziğinizle değinmeyeceğiniz konu yok gibi...
Aslında yok! Ben aslında içimden geleni yazıyorum. Ne anlatmam gerekiyorsa onu anlatıyorum. O nedenle rahatsız olduğum ne varsa onu dilegetiriyorum. Tabi biz de zaman zaman eğlenceli işler yapıyoruz. Sacece beni değil herkesi ilgilendirebilecek konulardan bahsediyorum çünkü her yerde ‘eğlenceli’ örmekleri var müziğin…

Türk rap camiası ne durumda?
Hiç olmadığı kadar iyi bir yerde Türk rap’i. En iyi yerinde yani. Olması gerektiği yer burası değil ama. Henüz rap endüstrisi tam olarak oluşmadı. Anadolu’nun her yerinde çok sayıda rap grubu var. Altyapı; kaynayan, patlamaya hazır bir alev topu gibi geliyor. Gençler kesinlikle daha iyi yerlerde olacak gelecekte.

Türkiye'de Bilinmeyi Hakeden Çok Grup Var
Türkiye’de yapılan müziği nasıl buluyorsunuz? Ürün verilen en başarılı türler kimler?
İsmen saymak çok zor olur. Bilinmeyi hak eden; çok iyi yerlerde olması gereken, ülke sınırları dışına çıkması gereken çok sayıda grup var bence. Her tarzda ‘Mor ve Ötesi’, ‘Duman’, ‘Replikas’, ‘Fahiruz Derinbulut’, ‘Rashit’, ‘Alaturka Mavzer’, ‘Ayben’ ve Sahtiyan’ gibi sağlam müzik yapanlar var.

Siz kimleri dinliyorsunuz?
‘Royksopp’ dinlerim alternatif rock yapan, Norveçli bir grup. ‘Gnarls Barkley’ de dinlerim funk jazz tarzında müzik yapan. Djivan Gasparyan’ın dudukunu dinlemeyi severim. Yelpazem çok geniş. Etnik müzikler de dinlerim, buzuki de dinlerim. Bu tarz şeylere merakım var çünkü televizyonu açtığın zaman hep aynı sound’da müzikleri duyuyorsun.

Takipçilerinize ne dinlemelerini önerirsiniz?
Herkes içlerinden gelen, hoşlandıkları müziği dinlemesini isterim. Bir sınıflandırma yapamam çünkü herkesin zevki farklı.

Daha fazla bilgi için:www.ceza-fan.com