FB TW PIN NWS

Çin - Afrika zirvesi Pekin'de başladı

2006-11-03
Çin bugün başlayan ve Afrika'nın 40'tan fazla devlet başkanının ağırlandığı, ticaret ve yatırım konularının ele alınacağı bir zirveye evsahipliği yapıyor.Üç gün devam etmesi planan zirve, Çin'de bugüne dek düzenlenen en büyük diplomatik etkinlik olarak değerlendiriliyor.

Ekonomik patlama gerçekleştiren Çin'in enerji ve hammadde ihtiyacı Pekin'le Afrika arasında karşılıklı ticarette büyük artışa yol açtı.

Resmi Şinhua haber ajansı, Çin'in bu tarihi zirvede Afrika'ya yönelik büyük bir yardım, yatırım, ticaret ve projeler pakedi açıklayacağını duyurdu.Zirveye, Afrika'nın en büyük petrol ihracatçısı olan Nijerya'nın lideri Olesagun Obasanjo da katılıyor.

BBC muhabirleri, Afrika'nın Çin ürünü mallar için bir pazar oluşturduğuna dikkat çekerken, bazı çevrelerin de Çin'le ticarete ilişkin Afrika'nın üretim sektörünü bastırdığı eleştirisini dile getirdiklerini aktarıyor.Örneğin Batılı ülkeler Çin'in Sudan gibi baskıcı rejimlerle iş yapmasından duydukları kaygıları dile getiriyorlar.

Bununla beraber, bazı uzmanlar, dünyanın diğer büyük petrol kaynaklarının büyük Batılı enerji şirketlerinin elinde olması nedeniyle, Afrika'nın gidilecek tek yer olduğuna dikkat çekiyor.

Çin ile Afrika arasındaki ticaret, 1995'ten bu yana on katına çıkmış durumda.