FB TW PIN NWS

Çin Devlet Başkanı Afrika turuna çıktı

2007-01-30
Çin Devlet Başkanı Hu Jintao, ülkesinin Afrika ile girdiği yakın ilişki sürecinin son halkası olarak Afrika ziyaretine çıktı. Hu Jintao’nun turu 8 ülkeyi kapsayacak.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Liu Jianchao, resmi Xinhua ajansına yaptığı açıklamada, Hu Jintao’nun turunu, Kasım’da Pekin’de yapılan Afrika zirvesinden sonra atılmış “bir diğer temel diplomatik adım” olarak niteledi. Kasım’daki zirveden sonra Çin, Afrika’ya olan ilgisinin yalnızca kıtanın petrol ve maden zenginliklerine olan ilgisinden kaynaklanmadığını ve ilişkilerin her alanda geliştiğini gösterme çabasına girdi. Hu Jintao’nun ziyareti de böyle bir mesaj taşıyor.

Söz konusu zirvede Çin, çeşitli Afrika ülkelerine toplamda 5 milyar dolar borç ve kredi vereceğini ilan etmişti. Çin bu vaadine uygun ilk adımları atarak, önümüzdeki 3 yıl içinde 3 milyar dolarlık kredi ve faizsiz borç vereceğini açıkladı. Çin, bu kredi ve borçlara karşılık Afrika ülkelerine hiçbir siyasi önkoşul dayatmadığının altını çiziyor. Batı ülkeleri ve kredi kuruluşları ise Çin’in bu uygulamasının yolsuzluğa kapı açarak, Afrika’ya kredi sağlayan diğer tarafları zor durumda bırakacağı eleştirisinde bulunuyorlar.

Geçen yıl Çin ile Afrika arasındaki ticaret hacmi bir önceki yıla göre %40 artarak toplam 55,5 milyar dolara ulaştı. Çin’in kıta genelinde biriken doğrudan yatırımları ise 6,6 milyar değerinde ve yeni yatırımlar hızla artıyor. Hu Jintao’nun yolu üzerinde Kamerun, Sudan, Namibya, Güney Afrika, Seyşeller, Liberya, Zambiya ve Mozambik bulunuyor.

Batı ülkeleri, Çin’in Sudan ile ticari ilişkilerini bu ülke üzerinde baskı unsuru olarak kullanmasını ve Darfur’da yaşanan katliam konusunda adım atması konusunda uyarıda bulunmasını istiyorlar. Çin ise diplomatik baskı yöntemine karşı çıkarak tek yararlı yöntemin müzakereler olduğunu ileri sürüyor.