Cumhurbaşkanı Erdoğan, Joe Biden ile görüştü
2014-11-22
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Joe Biden ile görüştü
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile Ekim ayında yaşadıkları polemiğin ardından ilk kez bir çalışma yemeğinde bir araya geldi. 4 saatlik görüşme sonrası yapılan ortak açıklamada Erdoğan, Suriye, IŞİD, Kıbrıs, Ukrayna ve diğer bölgesel sorunları ele aldıklarını ve ABD ile fikir birliği içinde olduklarını belirterek, "ABD ile işbirliğimizi daha derinleştirmeye kararlıyız. En üst düzeydeki temaslarımız aynı yoğunlukta devam edecektir" dedi. Biden ise "Yakınız, yakın olmaya devam edeceğiz" diyerek, Türkiye'yi Irak politikası nedeniyle tebrik etti, Suriye ve Kıbrıs politikasına ilişkin mesajlar verdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden yaklaşık 4 saat süren görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
1,5 saat planlandı, 4 saat görüştüler
Erdoğan, Türkiye ve ABD'nin yakın iki müttefik ülke olduğunu belirterek, "Ortak ve dost olarak, stratejik ortaklıktan model ortaklığa geçiş sürecini başarmış iki ülkeyiz. Ülkelerimiz Ortadoğu'dan Afganistan'a, Doğu Akdeniz ve Balkanlar'a kadar uzanan geniş bir işbirliği içindedir. Bu uluslarararası istikrarın muhafazası, enerji güvenliği, terör ve kitle imha silahlarının önlenmesini kapsamaktadır. ABD ile işbirliğimizi güçlendirerek devam etmek istiyoruz. Sayın Biden ile az önce yaptığımız görüşme ve bilahare onuruna verdiğimiz çalışma yemeğinde de konuları ele alma fırsatımız oldu" diye konuştu.
"ABD ile işbirliğimizi daha derinleştirmeye kararlıyız"
Erdoğan, görüşmeye ilişkin şunları söyledi:
"Her şeyden önce Suriye ve DEAŞ tehdidi konusunda etraflıca görüşme fırstamızı oldu. DEAŞ'ın Musul'dan doğup tekrar Musul'a dönüşü ve Suriye'de palazlanmasını görüşme fırsatımız oldu. Kıbrıs, Ukrayna, Kafkaslar, Afganistan ve bölgede ortaya çıkan güncel gelişmeleri ve karşı karşıya bulunduğumuz sorunları ele alma fırsatımız oldu. Diğer bazı bölgesel ve küresel konuları da değerlendirme fırsatımız oldu. Özellikle Kuzey Afrika'daki konuları değerlendirme fırsatımız oldu. Özellikle ABD ile fikir birliği içinde olduğumuzu görme fırsatım olduğunu memnuniyetle bildirmek isterim. İki NATO müttefiki olarak birbirimizin güvenliğine olan bağlılığımızı görüşmede teyit ettik. Küresel barış tehlikededir bununla ilgili gelişmeler bölgemizde görülüyor. Uluslararası kurumlar kendisinden beklenen dengeleyici ve önleyici rolü ifa etmekte maalesef yetersiz kalıyor. İşte bu ortamda Türkiye ile ABD arasındaki işbirliği daha da önem kazanıyor. ABD ile işbirliği ve yakın müttefik olarak birlikte atacağımız adımlar geleceği tayin edecek özelliktedir. ABD ile işbirliğimizi daha derinleştirmeye kararlıyız. En üst düzeydeki temaslarımız aynı yoğunlukta devam edecektir. ABD ile ilişkilerimiz ortak değerler, stratejik menfaatler ve karşılıklı saygı içinde devam ediyor. ABD ile ilişkilerimizin bugün her zamankinden daha kapsamlı ve anlamlı olduğunu düşünüyorum. Biden'ın ziyaretinin anlamlı olduğunu ve neticesinin de bereketli olacağını düşünüyorum."
Irak konusunda memnuniyetini bildirdi
ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ise, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile uzun yıllardan beri tanıştığını belirterek, ailesiyle birlikte kendisine gösterdikleri misafirperverlikten dolayı teşekkür etti. Erdoğan ile görüşmesinin yaklaşık 4 saat sürdüğünü belirten Biden, kendilerini bekleyen heyetin çok acıkmış olacağını söyleyerek espri yaptı. Biden ise Erdoğan ile yaptıkları görüşmenin içeriğine ilişkin şunları anlattı:
"Her zaman çok açık sözlü görüşmelerimiz olmuştur, çünkü dostlar böyle yapar. Bu dostluğun önemi her zaman olduğundan fazladır. Çok büyük sorunlarla karşı karşıyayız. Uluslararası bir koalisyonun parçası olarak IŞİD'i zayıflatmak için çalışmalarımızdan bahsettik. Ben IŞİD'e DEAŞ olarak hitap etmekten de rahatlık duyuyorum. Ortak stratejiler geliştirdik. Cumhurbaşkanı bana Irak ile ilgili fikirlerini aktardı. Irak'la ilgili aynı fikirlere sahibiz. Yeni Irak hükümetinden çok memnun olduğumu, kendilerinin onlarla irtibat kurma konusundaki girişimlerini de takdir ettiğimi söyledim. Türkiye bu konuda önemli bir liderlik gösterdi. Buna bu hafta Başbakan Davutoğlu'nun Irak ve Erbil'e yaptığı ziyaret de dahildir."
Suriye konusundaki mesajlar
Biden görüşmede Suriye konusunu da derinlemesine ele aldıklarını ifade ederek, "Suriye konusunu derinlemesine bir şekilde çeşitli konuları ve alternatifleri konuştuk. IŞİD'i yenmenin yanı sıra, Suriye muhaliflerini güçlendirmek, Suriye'de siyasi geçişi güçlendirmek ve bu siyasi geçiş sürecinin Esad rejiminden uzaklaşacak şekilde olmalıdır. Ilımlı Suriye muhalefetini eğitmek ve donatmak konusundaki çabalarımızdan bahsettik. Türkiye Suriye'de olanlardan dolayı ağır bir insani yükü taşımaktadır. Bana söylenene göre Türkiye halkı 1.6 milyon mülteciye kucak açmıştır ve ihtiyaçlarını karşılıyor. Türk hükümeti ve halkı bu insanlara kucak açmıştır. Bu kadar yüksek sayıda mülteciyi ülkenizde ağırlamanın gerçekten maliyeti çok yüksektir. ABD de bu konuda destek veriyor. Biz de bunun için 3 milyar dolar harcıyoruz ve bunun 200 milyon doları Türkiye'ye veriliyor. Bu insani yardım çalışmalarının ötesinde ikimizde Suriye ve Irak'taki savaş meydanlarına akan yabancı savaşçıların önlenmesi ve finansal kaynaklarının kurutulması konusunda atacağımız adımlardan bahsettik" şeklinde konuştu.
"Kıbrıs'ta müzakere masasına dönülmeli"
Biden görüşmede Kıbrıs konusunu da ele aldıklarını dile getirerek, "Mayıs ayında Kıbrıs'a gittim. Farkında değildim,50 yıldan beri giden en kıdemli ABD'liymişim. ABD, BM liderliğinde adanın iki bölgeli bir federasyon olarak birleştirilmesini desteklemektedir. Bugün eğer siyasi irade varsa, Türkiye de dahil hem bölgenin hem de adadaki bütün halkların çıkarına uygun olacak bir çözüm için potansiyel vardır. Bunun gerçekleştirilmesi için gerginliğin düşürülmesi ve müzakere masasına dönülmesine odaklanmak gereklidir. Doğu Akdeniz'deki ciddi enerji potansiyeli gözönüne alındığında iki toplumun işbirliği içinde bir gelecek oluşturmasının her iki toplum için de sağlayacağı ödüller çok yüksektir" diye konuştu.
"Yakınız, yakın olmaya devam edeceğiz"
Ziyarette Türkiye ve ABD arasındaki ekonomik ilişkilerin de ele alındığını ve önemli STK'larla bir araya gelindiğini ifade eden Biden, "Ülkelerimiz 60 yıldır müttefik olarak birlikte çalışmıştır. Bugün de yüzleştiğimiz zorluklara karşı yine birlikte çalışarak ABD ve Türkiye arasındaki stratejik ortaklığı güçlendirmeye çalışıyoruz. Bizim Türkiye'ye ihtiyacımız var ve sanırım Türkiye de bize ihtiyacı olduğuna inanıyor, yakınız. Yakın olmaya devam edeceği ve bütün bu sorunlara nasıl yaklaşacağımızı görüşmeye devam edeceğiz" dedi.
Beylerbeyi Sarayı'nda gerçekleşen yemeğe Kısıklı'daki konutundan çıkan Erdoğan saat 13.30 sıralarında geldi. Erdoğan'ın ardından yaklaşık yarım saat sonra ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden saraya ulaştı. Biden'i Cumhurbaşkanı Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Kalın karşıladı. Yemeğe Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu'nun da katıldı.
ABD'li gazeteciler arama noktasına götürüldü
Öte yandan, Amerikalı heyetle beraber araçlarla içeriye giren Amerikalı gazeteciler arama noktasından geçmedikleri gerekçesiyle uyarıldı. ABD'li gazeteciler saray girişindeki arama noktasına geri götürüldü.
"ABD, Türkiye için elinden gelen herşeyi yapmaya hazır"
bağlantı
"ABD, Türkiye için elinden geleni yapmaya hazır"
Tarabya'da yoğun önlemler
Bu arada Biden'in katıldığı 6. Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi'nin yapıldığı Grand Tarabya Oteli ve çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındı. Tarabya Otelinin önünde deniz polisi botları ve Sahil Güvenlik gemisi yer alırken, kapıda da çok sayıda çevik kuvvet hazır bekletildi. Keskin nişancılar otelin çatısında konuşlandırıldı. ABD'li güvenlik görevlileri ve sivil polisler otel ve çevresinde adeta kuş uçurtmadı.
Toplantının ardından Biden'in çıkışına yakın güvenlik önlemeleri arttırıldı. Biden'in aracıyla çıkışının hemen öncesinde bir polis helikopteri havadan kontrol uçuşu gerçekleştirildi. Biden'in konvoyunun çıkışı sırasında Trabya Oteli'nin önündeki yol çift yönlü olarak kesildi.
"Biden benim için tarih olmuştur"
Joe Biden, 4 Ekim'de Harvard Üniversitesi'ndeki bir toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu bazı ülkerlerin cihatçılara yardım ettiğini, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da kendisiyle konuşmasında bu konudaki hatasını kabul ettiğini söylemişti. Biden'ın bu açıklamasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Öyle dediyse benim için tarih olur" demişti. Bu sözlerin ardından Erdoğan, ABD Başkan Yardımcısı'nın kendisinden özür dilediğini söylemişti. Ancak Biden, CNN International'deki bir röportajında kendisine sorulan soruya, "Söylediklerim arasında doğru olmayan hiçbir şey yoktu. Bilirsin ki, herkes gerçeği aradığını söyler. Ben özür dilemedim" diye yanıt vermişti.
Erdoğan: "Biden benim için tarih olur"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile Ekim ayında yaşadıkları polemiğin ardından ilk kez bir çalışma yemeğinde bir araya geldi. 4 saatlik görüşme sonrası yapılan ortak açıklamada Erdoğan, Suriye, IŞİD, Kıbrıs, Ukrayna ve diğer bölgesel sorunları ele aldıklarını ve ABD ile fikir birliği içinde olduklarını belirterek, "ABD ile işbirliğimizi daha derinleştirmeye kararlıyız. En üst düzeydeki temaslarımız aynı yoğunlukta devam edecektir" dedi. Biden ise "Yakınız, yakın olmaya devam edeceğiz" diyerek, Türkiye'yi Irak politikası nedeniyle tebrik etti, Suriye ve Kıbrıs politikasına ilişkin mesajlar verdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden yaklaşık 4 saat süren görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
1,5 saat planlandı, 4 saat görüştüler
Erdoğan, Türkiye ve ABD'nin yakın iki müttefik ülke olduğunu belirterek, "Ortak ve dost olarak, stratejik ortaklıktan model ortaklığa geçiş sürecini başarmış iki ülkeyiz. Ülkelerimiz Ortadoğu'dan Afganistan'a, Doğu Akdeniz ve Balkanlar'a kadar uzanan geniş bir işbirliği içindedir. Bu uluslarararası istikrarın muhafazası, enerji güvenliği, terör ve kitle imha silahlarının önlenmesini kapsamaktadır. ABD ile işbirliğimizi güçlendirerek devam etmek istiyoruz. Sayın Biden ile az önce yaptığımız görüşme ve bilahare onuruna verdiğimiz çalışma yemeğinde de konuları ele alma fırsatımız oldu" diye konuştu.
"ABD ile işbirliğimizi daha derinleştirmeye kararlıyız"
Erdoğan, görüşmeye ilişkin şunları söyledi:
"Her şeyden önce Suriye ve DEAŞ tehdidi konusunda etraflıca görüşme fırstamızı oldu. DEAŞ'ın Musul'dan doğup tekrar Musul'a dönüşü ve Suriye'de palazlanmasını görüşme fırsatımız oldu. Kıbrıs, Ukrayna, Kafkaslar, Afganistan ve bölgede ortaya çıkan güncel gelişmeleri ve karşı karşıya bulunduğumuz sorunları ele alma fırsatımız oldu. Diğer bazı bölgesel ve küresel konuları da değerlendirme fırsatımız oldu. Özellikle Kuzey Afrika'daki konuları değerlendirme fırsatımız oldu. Özellikle ABD ile fikir birliği içinde olduğumuzu görme fırsatım olduğunu memnuniyetle bildirmek isterim. İki NATO müttefiki olarak birbirimizin güvenliğine olan bağlılığımızı görüşmede teyit ettik. Küresel barış tehlikededir bununla ilgili gelişmeler bölgemizde görülüyor. Uluslararası kurumlar kendisinden beklenen dengeleyici ve önleyici rolü ifa etmekte maalesef yetersiz kalıyor. İşte bu ortamda Türkiye ile ABD arasındaki işbirliği daha da önem kazanıyor. ABD ile işbirliği ve yakın müttefik olarak birlikte atacağımız adımlar geleceği tayin edecek özelliktedir. ABD ile işbirliğimizi daha derinleştirmeye kararlıyız. En üst düzeydeki temaslarımız aynı yoğunlukta devam edecektir. ABD ile ilişkilerimiz ortak değerler, stratejik menfaatler ve karşılıklı saygı içinde devam ediyor. ABD ile ilişkilerimizin bugün her zamankinden daha kapsamlı ve anlamlı olduğunu düşünüyorum. Biden'ın ziyaretinin anlamlı olduğunu ve neticesinin de bereketli olacağını düşünüyorum."
Irak konusunda memnuniyetini bildirdi
ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ise, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile uzun yıllardan beri tanıştığını belirterek, ailesiyle birlikte kendisine gösterdikleri misafirperverlikten dolayı teşekkür etti. Erdoğan ile görüşmesinin yaklaşık 4 saat sürdüğünü belirten Biden, kendilerini bekleyen heyetin çok acıkmış olacağını söyleyerek espri yaptı. Biden ise Erdoğan ile yaptıkları görüşmenin içeriğine ilişkin şunları anlattı:
"Her zaman çok açık sözlü görüşmelerimiz olmuştur, çünkü dostlar böyle yapar. Bu dostluğun önemi her zaman olduğundan fazladır. Çok büyük sorunlarla karşı karşıyayız. Uluslararası bir koalisyonun parçası olarak IŞİD'i zayıflatmak için çalışmalarımızdan bahsettik. Ben IŞİD'e DEAŞ olarak hitap etmekten de rahatlık duyuyorum. Ortak stratejiler geliştirdik. Cumhurbaşkanı bana Irak ile ilgili fikirlerini aktardı. Irak'la ilgili aynı fikirlere sahibiz. Yeni Irak hükümetinden çok memnun olduğumu, kendilerinin onlarla irtibat kurma konusundaki girişimlerini de takdir ettiğimi söyledim. Türkiye bu konuda önemli bir liderlik gösterdi. Buna bu hafta Başbakan Davutoğlu'nun Irak ve Erbil'e yaptığı ziyaret de dahildir."
Suriye konusundaki mesajlar
Biden görüşmede Suriye konusunu da derinlemesine ele aldıklarını ifade ederek, "Suriye konusunu derinlemesine bir şekilde çeşitli konuları ve alternatifleri konuştuk. IŞİD'i yenmenin yanı sıra, Suriye muhaliflerini güçlendirmek, Suriye'de siyasi geçişi güçlendirmek ve bu siyasi geçiş sürecinin Esad rejiminden uzaklaşacak şekilde olmalıdır. Ilımlı Suriye muhalefetini eğitmek ve donatmak konusundaki çabalarımızdan bahsettik. Türkiye Suriye'de olanlardan dolayı ağır bir insani yükü taşımaktadır. Bana söylenene göre Türkiye halkı 1.6 milyon mülteciye kucak açmıştır ve ihtiyaçlarını karşılıyor. Türk hükümeti ve halkı bu insanlara kucak açmıştır. Bu kadar yüksek sayıda mülteciyi ülkenizde ağırlamanın gerçekten maliyeti çok yüksektir. ABD de bu konuda destek veriyor. Biz de bunun için 3 milyar dolar harcıyoruz ve bunun 200 milyon doları Türkiye'ye veriliyor. Bu insani yardım çalışmalarının ötesinde ikimizde Suriye ve Irak'taki savaş meydanlarına akan yabancı savaşçıların önlenmesi ve finansal kaynaklarının kurutulması konusunda atacağımız adımlardan bahsettik" şeklinde konuştu.
"Kıbrıs'ta müzakere masasına dönülmeli"
Biden görüşmede Kıbrıs konusunu da ele aldıklarını dile getirerek, "Mayıs ayında Kıbrıs'a gittim. Farkında değildim,50 yıldan beri giden en kıdemli ABD'liymişim. ABD, BM liderliğinde adanın iki bölgeli bir federasyon olarak birleştirilmesini desteklemektedir. Bugün eğer siyasi irade varsa, Türkiye de dahil hem bölgenin hem de adadaki bütün halkların çıkarına uygun olacak bir çözüm için potansiyel vardır. Bunun gerçekleştirilmesi için gerginliğin düşürülmesi ve müzakere masasına dönülmesine odaklanmak gereklidir. Doğu Akdeniz'deki ciddi enerji potansiyeli gözönüne alındığında iki toplumun işbirliği içinde bir gelecek oluşturmasının her iki toplum için de sağlayacağı ödüller çok yüksektir" diye konuştu.
"Yakınız, yakın olmaya devam edeceğiz"
Ziyarette Türkiye ve ABD arasındaki ekonomik ilişkilerin de ele alındığını ve önemli STK'larla bir araya gelindiğini ifade eden Biden, "Ülkelerimiz 60 yıldır müttefik olarak birlikte çalışmıştır. Bugün de yüzleştiğimiz zorluklara karşı yine birlikte çalışarak ABD ve Türkiye arasındaki stratejik ortaklığı güçlendirmeye çalışıyoruz. Bizim Türkiye'ye ihtiyacımız var ve sanırım Türkiye de bize ihtiyacı olduğuna inanıyor, yakınız. Yakın olmaya devam edeceği ve bütün bu sorunlara nasıl yaklaşacağımızı görüşmeye devam edeceğiz" dedi.
Beylerbeyi Sarayı'nda gerçekleşen yemeğe Kısıklı'daki konutundan çıkan Erdoğan saat 13.30 sıralarında geldi. Erdoğan'ın ardından yaklaşık yarım saat sonra ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden saraya ulaştı. Biden'i Cumhurbaşkanı Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Kalın karşıladı. Yemeğe Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu'nun da katıldı.
ABD'li gazeteciler arama noktasına götürüldü
Öte yandan, Amerikalı heyetle beraber araçlarla içeriye giren Amerikalı gazeteciler arama noktasından geçmedikleri gerekçesiyle uyarıldı. ABD'li gazeteciler saray girişindeki arama noktasına geri götürüldü.
"ABD, Türkiye için elinden gelen herşeyi yapmaya hazır"
bağlantı
"ABD, Türkiye için elinden geleni yapmaya hazır"
Tarabya'da yoğun önlemler
Bu arada Biden'in katıldığı 6. Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi'nin yapıldığı Grand Tarabya Oteli ve çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındı. Tarabya Otelinin önünde deniz polisi botları ve Sahil Güvenlik gemisi yer alırken, kapıda da çok sayıda çevik kuvvet hazır bekletildi. Keskin nişancılar otelin çatısında konuşlandırıldı. ABD'li güvenlik görevlileri ve sivil polisler otel ve çevresinde adeta kuş uçurtmadı.
Toplantının ardından Biden'in çıkışına yakın güvenlik önlemeleri arttırıldı. Biden'in aracıyla çıkışının hemen öncesinde bir polis helikopteri havadan kontrol uçuşu gerçekleştirildi. Biden'in konvoyunun çıkışı sırasında Trabya Oteli'nin önündeki yol çift yönlü olarak kesildi.
"Biden benim için tarih olmuştur"
Joe Biden, 4 Ekim'de Harvard Üniversitesi'ndeki bir toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu bazı ülkerlerin cihatçılara yardım ettiğini, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da kendisiyle konuşmasında bu konudaki hatasını kabul ettiğini söylemişti. Biden'ın bu açıklamasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Öyle dediyse benim için tarih olur" demişti. Bu sözlerin ardından Erdoğan, ABD Başkan Yardımcısı'nın kendisinden özür dilediğini söylemişti. Ancak Biden, CNN International'deki bir röportajında kendisine sorulan soruya, "Söylediklerim arasında doğru olmayan hiçbir şey yoktu. Bilirsin ki, herkes gerçeği aradığını söyler. Ben özür dilemedim" diye yanıt vermişti.
Erdoğan: "Biden benim için tarih olur"
- Pavel Durov 15 Kasım
- Aleksandr Lukaşenko 14 Kasım
- Cihat Aral 11 Kasım
- Şimal 10 Kasım
- Edi Rama 09 Kasım
- Ayşe Egesoy 08 Kasım
- Victor Osimhen 07 Kasım
- Onur Osman 41
- Deniz Akkaya 38
- Zahide Yetiş 23
- Nilüfer Şasev Özbek 19
- Yağız Aydoğan 19
- Demet Akalın 17
- Murat Başoğlu 17
- Murat Bardakçı 16
- Rana Alagöz 16
- Şebnem Dilligil 15
- Özlem Özden 14
- Selena Gomez 14
- Gülben Ergen 13
- Nejat İşler 13
- Orhan Kaplan 13