FB TW PIN NWS

Demirel: 'Kimse kurmazsa, devlet bisküvi fabrikası da kurar'

2006-12-09
Süleyman Demirel, başarılı işadamı bulunmaması durumunda ülkelerin dışarıdan işadamı getirmek zorunda kalacaklarını belirtti.

Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Türkiye'de devletin ekonomik tesis kuran insanlar olmadığı için ekonomik işleri üzerine aldığını belirterek, "Bisküvi fabrikasında devletin ne işi var? Ama bir kuran yoksa devlet onu da kurmak durumunda" dedi.

Demirel, Ülker Grubu'nun aynı adlı yayın organına ekonomide devletçilik ve Ülker firması hakkındaki görüşlerini açıkladı. Geçmişte "Bir süt fabrikasında, bir bisküvi fabrikasında devletin ne işi var?" diye sorulduğunu anımsatan Demirel, "Kimse gidip Kars'ta süt fabrikası kurmadı ben gitti kurdum devlet olarak 1996'da. Ama sonradan süt fabrikası kuran birçok vatandaşımız çıktı. Devletin et-balık kurumlarında ne işi var? Yani devlet neden kasaplık yapacak? Ama hayvanı alıyorsunuz, kesiyorsunuz. Sadece etinden yarım yamalak yararlanıyorsunuz. Ne derisini doğru dürüst çıkarıyorsunuz, ne kanını, ne boynuzunu ne de bağırsağını kullanıyorsunuz. Yarısını telef ediyorsunuz. Modern kesim yerleri yapılmış dünyanın başka yerlerinde.. Bu çeşit işleri yapan yoktu. Devlet bunları yaptı" dedi.

"İŞADAMI YOKSA İTHAL EDİLMEK ZORUNDA"
Ülker'in kurucusu Sabri Ülker'e çok saygı duyduğunu belirten Demirel, "Birisi gelse 50 kişiye iş verse, bir fabrika kursa, bir tesis kursa, köylünün aksi halde attığı malları, mahsulleri değerlendirse, şişeye koysa, insan kursağına girecek hale getirse, onu da alnından öperim" dedi. Türkiye'ye başarılı insanların gerektiğini kaydeden Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, "Başarılı işadamları lazım, eğer başarılı iş adamlarınız yoksa, dışarıdan işadamı getirmeye mecbursunuz. Kaldı ki, bugün Türkiye'nin birçok başarılı işadamı var" dedi.

İşadamlarının yurtdışına "Türkiye'de çalışma güvenliği görmedikleri için" gitmiş olmalarına üzüleceğini kaydeden Süleyman Demirel, "Ben Türkiye'nin kurulmuş tesislerini, iş isteyen insanlarına ekmek veren tesislerini tahrip etmeye kalktığınızda hayat damarlarının kesileceğine inanıyorum" dedi.