FB TW PIN NWS

Erdoğan: Bizim satılık bir şeyimiz yok

2006-10-30
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bazılarının, Kıbrıs konusunda, "yok peşkeş çektiler, yok sattılar, yok şunu yaptılar, yok bunu yaptılar" dediğini ifade ederek, "Bizim satılık herhangi bir şeyimiz bu noktada, itibarımızdan, şahsiyetimizden, onurumuzdan asla yoktur" dedi.

Erdoğan, Sheraton Oteli'nde düzenlenen 9. Dış Ticaret Haftası'nın açılış töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin, AB üyelik müzakere süreci ve Kıbrıs konusunda değerlendirmelerde bulundu.

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan'a, "ayın en az bir haftasını, AB ülkelerinde temaslarda bulunması için görevlendirdiğini" bildiren Başbakan Erdoğan, "AB müktesebatı içinde 'Kıbrıs' diye bir sorunun olmadığını vurguladı. Erdoğan,"Ha Kıbrıs, siyasi bir sorundur. BM ile alakalı bir olaydır" dedi.

Sorunun çözüm yerinin BM olduğu yönündeki görüşünü anımsatan Erdoğan, bu çerçevede Türk tarafının üzerine düşeni yerine getirdiğini belirtti. Erdoğan, şöyle konuştu:
"Kıbrıslı kardeşlerimiz atması gereken adımları attı. AB üyesi ülkeler ne arzu ettilerse onu yerine getirdiler. BM'nin Annan Planı'na KKTC 'evet', güney 'hayır' dedi. Ama buna rağmen güney, itibar gördü, taltif edildi. Ama Kuzey Kıbrıs maalesef dışlandı. Şimdi biz, orada verilen sözün yerine getirilmesini istiyoruz. İzolasyonların kaldırılmasını istiyoruz. İzolasyonlar kaldırılmadığı sürece, bizden kimse şu ad altında, bu ad altında bir şey istemesin diyoruz."

Maastrich Kriterleri konusunda önemli mesafelerin alındığını anlatan Erdoğan, bütün bu gelişmelerin ortada olduğunu, hedefin, "müzakereler sürecinde artık nazlanmaların bırakılarak, gerçeklere dönmek suretiyle Türkiye'yi en kısa sürede AB'ye tam üye yapmak olduğunu" dile getirdi.