FB TW PIN NWS

Erdoğan'dan 'Cumhuriyet' vurgusu

2006-10-29
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Cumhuriyetimizin temel değerlerini her türlü sosyal ve siyasi tartışmalar üzerinde tutmaya devam etmek durumundayız'' dedi.

Erdoğan, Anayasa Mahkemesinin Ahlatlıbel'deki yeni hizmet binasının temel atma töreninde yaptığı konuşmada, Cumhuriyetin kuruluş yıl dönümünün büyük bir coşkuyla kutlandığını belirterek, demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti'nin istiklal mücadelesi ve büyük bir zaferin sonucunda bugünlere geldiğini söyledi.

Ekonomik sorunların üzerine kararlılıkla gittiklerini, kalkınmanın önündeki engelleri de ortadan kaldırdıklarını anlatan Erdoğan, demokratik reformların gerçekleştirilmesi konusunda da son derece kararlı olduklarını kaydetti. Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

"Temel hak ve özgürlüklerin Anayasal güvence altına alınmadığı, adaletin sağlanmadığı bir toplumda kalkınmadan, ilerlemeden, gelişmeden söz edemeyiz. Türkiye Cumhuriyeti, Anayasamızda, demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olarak tanımlanmaktadır. Devletin bu 4 temel niteliğini asla birbirinden ayıramayız. Bunlardan birini, bir diğerine feda edemeyiz. Bunların dördünü de bir arada yaşamak ve yaşatmak zorundayız. Aralarında bir öncelik sırasına da gidemeyiz. Bu 4 temel nitelik birbirini tamamlayan özelliklere sahiptir.

Onun için diyorum ki, Cumhuriyetimizin bu temel değerlerini her türlü sosyal ve siyasi tartışmalar üzerinde tutmaya devam etmek durumundayız. Anayasamızda ifadesini bulduğu şekliyle Cumhuriyetimize de demokrasimize de ruhu ve lafzıyla birlikte sahip çıkmalıyız. Aynı zamanda farklı yaşam biçimlerini özgürleştirici bir güvence olan laiklik ilkesine bağlı kalarak sosyal devletin gereklerini azami ölçüde yerine getirmeli ve hukuku her şeyin üzerinde tutmalıyız."