FB TW PIN NWS

Erdoğan’dan Fransa’ya Uyarı

2006-10-08
Başbakan Erdoğan, Ermeni soykırımının inkarını suç sayan yasa teklifinin Türk-Fransız ilişkilerini sekteye uğratacağını söyledi. Erdoğan, “Yasa teklifi, siyasi ve ekonomik ilişkilerimize telafisi mümkün olmayacak bir darbe indirecektir” dedi.

AK Parti İstanbul teşkilatının verdiği iftarda konuşan Başbakan Erdoğan, Ermeni soykırımı iddialarının inkarını cezalandıran yasa teklifinin düşünce özgürlüğüyle başdaşmadığını söyledi.

“Fransa’ya gittiğimde, ‘Ermeni soykırımı yoktur’ dediğimde beni içeri mi atacaksın? Böyle bir gücün mü var” diye konuşan Erdoğan, “İki ülke arasındaki bir konuya üçüncü bir ülkenin saptama hakkı yoktur. Sana ne ya, sen işine bak” dedi.

Türkiye’nin bir kabile devleti olmadığını ve Fransız siyasetçilerin yanlış hesap yaptığını belirten Erdoğan, Türkiye’nin bu tutuma karşı yapacağı çok şey olduğunu ifade etti. Bir partilinin “Cezayir soykırımı” diye bağırması üzerine ise “Benim halkım herşeyi bilir, ancak dahası da var” diye konuştu. Türkiye’nin uzun zamandan beri Ermenistan’a çeşitli çağrılar yaptığını belirten Erdoğan, bununla da yetinilmeyip Ermenistan ile ticari ilişkilerin güçlendiğine de dikkat çekti.

Başbakan, “Türkiye’de çalışan 40-50 bin Ermenistan vatandaşı var. Biz bunlara opsiyonla bakıyoruz.. Karşımızdakiler bir diyasporaya bu münasebetleri kurban ediyorlar” dedi. Öte yandan, Başbakan Erdoğan, Türk işadamları ve Türkiye’de iş yapan Fransız şirketlerinin temsilcileriyle İstanbul’daki ofisinde bir araya geldi.

“Bu uyarımız hafife alınmamalı ve durumun vehameti fark edilmelidir” diyen Erdoğan, Fransız şirket temsilcilerinden bu teklifin yasalaşmasının önlenmesi için gereken çabaların gösterilmesini istedi. Konunun siyasete ve seçim kampanyalarına alet edilmesini çirkin bulduğunu belirten Erdoğan, “Hani düşünce özgürlüğü, hani Kopenhag Kriterleri?” diye sordu.

Toplantıya katılan Türk Fransız Ticaret Odası temsilcileri ise Başbakan Erdoğan’a geçtiğimiz günlerde Fransız milletvekilleri ve senatörlere yolladıkları, teklifin vehametini anlatan bir mektubu sundular. Mektupta tasarının yasalaşması halinde Fransa’nın ekonomik ve siyasi çıkarlarına kalıcı olarak zarar verileceği ve Fransa’ya ticari boykot fikrinin oluşacağı yer alıyor.

Türk-Fransız Ticaret Derneği, yasa tasarısının reddedilmesi için internet üzerinden imza kampanyası başlattı.