FB TW PIN NWS

Gül:'Dosya Annan'ın elinde'

2006-11-13
Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Türkiye'de bulunan BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın ziyaretine ilişkin, ''Kıbrıs dosyası onun elinde, giderken iyi bir dosya bırakmasını arzu ediyoruz'' dedi.

Annan'la yapacağı görüşmede hangi konuların gündeme geleceğine ilişkin bir soru üzerine Gül, ''Medeniyetler İttifakı Girişimi 4. Yüksek Düzeyli Grup Toplantısı''na katılacağını söyledi.

Kıbrıs ile ilgili son gelişmeler hakkında Annan'ı bilgilendireceklerini ifade eden Gül, ziyaretin bu nedenle de büyük önem taşıdığını bildirdi.

''Kofi Annan ile AB İlerleme Raporundaki Kıbrıs sorunuyla ilgili hususların ele alınıp alınmayacağına'' ilişkin bir soruya karşılık Gül, şunları kaydetti:
''Tabii, AB onu direkt ilgilendirmez. Ama Kıbrıs'taki problemin çözümüyle ilgili esas platform BM olduğu için, BM'nin görüşü çok önemli. AB de zaten BM'ye bakar. Şimdiye kadar çok çalışmalar yapıldı. Genel Sekreter büyük gayretler içinde oldu. Çok iyi niyetli olarak plan hazırladı. O plan referanduma kondu. Maalesef planın Rumlar tarafından reddedilmesi büyük bir sürpriz ve üzüntü oldu. Büyük bir problemin çözümüyle ilgili fırsat kaçmış oldu. Daha sonra hazırlanan rapor maalesef Güvenlik Konseyinde ele alınıp tartışılamadı. Eminim bütün bunları Genel Sekreter en iyi şekilde değerlendirecek. Genel Sekreterin, son girişimleri de değerlendirerek, ayrılırken iyi bir dosya bırakacağını tahmin ediyorum.''

İSRAİL-FİLİSTİN SORUNU
Gül, bir başka soru üzerine dünyanın Filistin konusuna duyarsız kalmaması gerektiğini belirterek, "Bu, bölgeye yanlış sinyaller veriyor. Halbuki bölgede huzura ihtiyaç var. İsrail ve Filistin devletlerinin yan yana yaşayabileceği ortamı oluşturmak lazım" dedi.

Bu arada farklı kültürler arasındaki ortak evrensel değerleri ortaya çıkarmak suretiyle birlik duygusu, işbirliği ve uyum ortamı yaratmayı amaçlayan ''Medeniyetler İttifakı Girişimi''nin ''Dördüncü Yüksek Düzeyli Grup Toplantısı Çırağan Sarayı'nda başladı.