FB TW PIN NWS

Gül: ''301 kalkmalı''

2007-01-25
Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, 301’inci maddeden dolayı bazı problemlerin yaşandığını ve bu yasada değişiklik yapılması gerektiğini kendilerini de gördüğünü söyledi.

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Lübnan için yardım konferansına katılmak üzere Paris’e hareketinden önce Esenboğa Havalimanında bir basın toplantısı düzenledi. Gül, ilk olarak eski Dışişleri Bakanlarından İsmail Cem’in yaşamını kaybettiğini hatırlatarak, “Türk halkına, çocuklarına ailesini ve yakınlarına baş sağlığı diyoruz. Önemli bir siyasetçimizi, önemli bir entelektüeli kaybettik” dedi.

PARİS’E GİTTİ

Az sayıda ülkenin davet edildiği, Lübnan Hükümetinin ekonomik reform çabalarına uluslararası toplumun desteğini sağlamak üzere 25 Ocak 2007 tarihinde Paris’te düzenlenecek Lübnan için Yardım konferansına bakanlıktan bir heyetle katılmak üzere Paris’e hareket gittiğini belirten Gül, Türkiye’nin Lübnan halkının 2006 yılı sonunda karşı karşıya sıkıntıların hafifletilmesi yönünde etkin biri insani yardım faaliyeti yürüttüğünü kaydetti.

Türkiye’nin Lübnan’a yaptığı hibe yardımların toplamının 20 milyon doları aştığını kaydeden Gül, 31 Ağustos 2006’da Stockholm’de düzenlenen konferansta, Lübnan’ın acil onarım faaliyetlerine katkı çerçevesinde yeni hibe olarak 10 milyon dolar taahhüt ettiğini bildirdi. Gül, daha sonra Lübnan hükümetinin talebi doğrultusunda söz konusu meblağnın 70 adet kalıcı prefabrik okul ve iki adet kalıcı prefabrik sağlık merkezinin kurulması için tahsis edildiğini söyledi. Bakan Gül, bu okulları büyük bir kısmının tamamlanarak, gönderildiğini, diğerlerinin de gönderileceğini ifade etti.

BRÜKSEL VE DAVOS’A DA GİDECEK

Gül, 26 Ocak’ta NATO Dışişleri Bakanları toplantısına katılmak üzere 25 Ocak’ta Brüksel’e gideceğini ardından da Davos Dünya Ekonomik Forumu 2007 toplantısına katılmak için Başmüzakereci Ali Babacan ve Dışişleri Bakanlığı mensuplarından oluşan bir heyetle birlikte 26-28 Ocak’ta Davos toplantılarına katılacağını belirtti. Bakan Gül, 28 Ocak’ta Türkiye’ye döneceğini bildirdi.

Dışişleri Bakanı Gül, gazeteci Hrant Dink’in öldürülmesinin hatırlatılması üzerine, “Bu suikast çok üzücü olmuştur” dedi. Hükümetin ilk dakikada olaya el koyduğini kaydeden Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da katilin yakalanması için her şeyin yapılacağını söylediğini, daha Dink’in cenazesi kaldırılmadan da katilin yakalandığını söyledi.

“CİNAYETİN ARKASINDA KİMLER VAR ORTAYA ÇIKACAK”

Gül, “Şimdi soruşturma yapılıyor bunun arkasında kimler vardır, neler vardır, hangi örgütler vardır, kimler teşvik etmiştir bunlar tek tek ortaya çıkarılacaktır. Bu süreç işliyor şimdi” dedi.

Dink’in cenaza töreninde bütün ülkenin terörü lanetlediğini kaydeden Gül, cenazeye yurt dışından Türkiye’ye gelmekte tereddütü olan, Türkiye’yle ilgili ilgi yanlış düşünceleri olan diyasporanın temsilcilerinin de katıldığını, onları davet ettiklerini söyleri.

Gül, “Türkiye’nin nasıl bir ülke olduğunu geldiler gördüler, eminim ki onlar da pozitif duygularla ayrılmışlardır” diye konuştu.

Bu cinayetin ortaya çıkardığı bazı gerçekler olduğunu söyleyen Gül, hükümet ve siyasetçiler başta olmak üzere medyanın, gazetecilerin, yazdıkları çizdikleri, yaptığı dizilerin gençler üzerindeki etkileri konusunda düşünmesi gerektiğini söyledi.

“ERMENİSTAN’LA DA İLİŞKİLERİN İYİLEŞTİRİLMESİNİ İSTİYORUZ”

Türkiye’nin bütün komşularıyla ilişkilerin iyi olmasını arzu ettiğini de belirten Gül, Ermenistan’la da ilişkilerin düzgün olmasını istediğini kaydetti. Gül, “Bizim herhangi bir komşumuza karşı düşmanlığımız yoktur ama bu süreç sadece bizim elimizde değildir. Komşumuzun da bize karşı düşüncelerini gözden geçirmesi gerekir” dedi.

Bakan Gül, Türkiye’nin Ermeni soykırımı iddiaları konusunda da Genelkurmay ve gizli arşivleri dahil bütün kaynaklarını açtığını da hatırlattı.


“301 DEÐİŞMELİ”

Gül, hiçbir düşüncenin arkasında şiddet ya da şiddeti tahrik yoksa bütün bu düşüncelerin ülkede serbestçe dolaşılmasını istediklerini belirterek, “Bugünkü haliyle 301’inci maddeden dolayı bazı problemlerin yaşandığını görüyoruz” dedi.

“Bu yasada bazı değişikliklerin yapılmasının gerekliliğini biz de görüyoruz” diyen Gül, 301’de değişiklik konusunda sivil toplum örgütleriyle de yakın temas içinde olduklarını kaydetti.