FB TW PIN NWS

İngiltere'den 'doğrudan uçuşlar' konusunda soğuk duş

2007-01-15
İngiltere Başbakanı Tony Blair’in KKTC’ye doğrudan uçuşlar konusunda verdiği umutlar söndü. İngiltere’nin Avrupa İşleri’nden sorumlu Bakan Geoffrey Hoon, “Kuzey’e Rumların rızası olmadan uçuş yok” dedi.

Avam Kamarası’nda KKTC’ye doğrudan uçuşlara ilişkin bir soruyu yanıtlayan Hoon, bu konuda “açık” uluslararası kuralların olduğunu belirterek “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin (Rum Yönetimi) rızası olmadan doğrudan uçuşlara izin verilemeyeceği kanısına vardık” dedi.

Türkiye’ye limanlarını Rumlara açmadığı için cezalandırıldığı AB Zirvesi’nin hemen ardından Ankara’ya gelen Tony Blair, doğrudan uçuşlar konusunu incelediklerini belirterek umut vermişti.

Geoffrey Hoon, Kıbrıs sorunu çözümünün İngiliz hükümeti için bir “öncelik” olduğunu belirterek BM gözetimindeki müzakerelerin yeniden başlamasının taşıdığı öneme vurgu yaptı. Hoon şunları da söyledi:
“Kıbrıs, İngiltere için önemli. Bu nedenle Kıbrıs’ın (Rum Kesimi) AB üyeliğinin gerçekleşmesi için uğraştık -ki bu sık sık gözardı edilen bir nokta- ve AB ortağı olarak yeni bir ilişkiyi geliştirmek için Kıbrıs ile yakın bir çalışma içerisinde olmak istiyoruz” diye konuştu.

İngiliz Bakan, “Mülk sorunu, Kıbrıs’taki Türk askerlerinin varlığı ve Kuzey’de yaşayan Türk (TC) vatandaşlarının sayısı Kıbrıs ile ilgilenen herkes için büyük bir endişe oluşturuyor. Mevcut bölünmüşlük sürdükçe sorunların çözümü daha da zorlaşıyor” şeklinde konuştu.