FB TW PIN NWS

Irak Başbakanı ABD'den rahatsız

2006-10-26
Irak Başbakanı, 'militan örgütlere karşı en sert şekilde harekete geçeceğiz ama kendi uygun gördüğümüz zamanda' dedi ve Sadr mahallesine yapılan son baskının kendisine haber verilmediğini söyledi.

Bir basın toplantısı düzenleyen Irak Başbakanı Nuri El Maliki, ülkedeki milis örgütlerinin üzerine ABD tarafından belirlenen bir takvime göre değil, kendi uygun gördüğü tempoda gideceğini vurguladı. Irak Başbakanının bu açıklamaları Irak'daki amerikan büyükelçisinin dünkü sözleriyle çelişiyor.

ABD'nin Bağdat'daki büyükelçisi Zalmay Halilzad dün, Irak liderlerinin güvenlik ve siyaset alanlarında bir dizi önlemi uygulamaya koymak için takvim belirlenmesini kabul ettiklerini söylemişti. Halilzad, önümüzdeki 12 ayda, önemli ilerleme kaydedilmesini beklediğini belirtmişti.

Daha önce pek çok kez hem Iraklı hem de Amerikalı yetkililer militanlara karşı harekete geçileceği ve kentlerde silahlı devriye gezen gruplara izin verilmeyeceği, hatta bunların feshedileceği yönünde açıklamalar yapmıştı.

Ancak Nuri el Maliki'nin bu sözlerinin nasıl hayata geçirilebileceği hala belli değil. Maliki'nin koalisyon hükümeti içinde yer alan Şii partilerin çoğunun silahlı militan kolları şiddet olaylarına karışıyor.

Bağdat'ta ölüm timine karşı operasyon

Irak Başbakanı Nuri el Maliki, ayrıca Amerikalıların Irak güçleriyle beraber Bağdat'da ağırlıkla şiilerin yaşadığı Sadr mahallesine düzenlediği baskın konusunda kendisine danışılmadığını da kaydetti.

Irak güvenlik güçlerinin düzenlediği baskına Amerikan uçakları da katılmıştı. Baskında en az dört kişi öldürüldü ve bazıları ağır 15 yaralı var.

Amerikalı sözcüler baskınların ölüm timlerini yönlendirdiği öne sürülen bir militan lideri yakalamaya yönelik olduğunu söylediler. Ancak bu kişinin kimliği ve yakalanıp yakalanmadığı açıklanmadı. ABD ordusunun açıklamasına göre semte giren Irak kuvvetleri ateş altında kaldı ve ABD uçaklarından hava desteği istedi.

Görgü tanıkları silahlı çatışmanın iki saat kadar sürdüğünü belirtiyorlar.
Reuters haber ajansı, bir görgü tanığına dayanarak ABD ve Irak askerlerinin semt çevresinde kontrol noktaları kurduğunu bildiriyor.

Sadr semtinde güçlü olan Şii din adamı Muktada es Sadr'a bağlı Mehdi Ordusu'nun ölüm timleri oluşturduğu öne sürülüyor. Es Sadr ise daha önce Irak'da mezhepler arası gerginliklerinin tırmandırılmaması yolunda açıklamalar yapmıştı.