FB TW PIN NWS

Kıbrıs’ta 42 Yıllık Toplu Mezar

2006-10-11
Kıbrıs Rum kesiminin Larnaka şehrinin Oroklini bölgesindeki zeytinlik bir alanda, kayıpların akıbetini belirlemek üzere Kıbrıs Otonom Kayıp Şahıslar Komitesince yapılan kazılarda, 42 yıldır kayıp olan 11 Kıbrıslı Türkün kemiklerinin bulunduğu bildirildi.

Rum basında yer alan haberlerde, Otonom Kayıp Şahıslar Komitesinin araştırmaları sonucunda, Kıbrıslı Türklerin gömülü oldukları toplu mezara ulaşıldı.

Kıbrıslı Türklerin gömülü oldukları yerin, su kuyusu olduğu ve üzerinin toprakla örtüldüğü belirtilen haberlerde, komite uzmanlarının kayıpların kemiklerine, kepçe yardımıyla, toprağın yaklaşık 3 metre derininde, suyun içinde ulaştıkları kaydedildi.

İngiliz üslerinde polis olarak görev yapan 11 Kıbrıslı Türkün, 1964 yılında otobüsle işlerinden evlerine dönmek için yola çıktıkları, ancak otobüsün daha sonra yanmış vaziyette bulunduğu, kendilerinin ise bulunamadığı ve kayıp olarak ilan edildikleri belirtildi. Bulunan kemikler, incelenmeleri için Lefkoşa ara bölgedeki Uluslararası Havaalanı yakınlarındaki BM Antropoloji Laboratuarına götürülecek.

Türk, Rum ve Birleşmiş Milletler (BM) temsilcisi üç üyeden oluşan Kıbrıs Otonom Kayıp Şahıslar Komitesi, Türk ve Rum kayıpların akibetini belirlemek üzere KKTC ve Kıbrıs Rum kesiminde kazılar yapıyor.