FB TW PIN NWS

BM’nin Gündemi Kuzey Kore

2006-10-11
BM Güvenlik Konseyi, Kuzey Kore’nin nükleer silah denemesi yaptığını açıklamasından sonra, bu ülkeye karşı yaptırımlar da getirmesi beklenen karar tasarısı üzerinde çalışmalarına devam ediyor.

BM Güvenlik Konseyi’nin dönem başkanı Japon Büyükelçi Kenzo Oşima, gazetecilere yaptığı açıklamada, konuyu görüşmeye devam ettiklerini ve Konseyin bazı üyelerinin başkentlerden gelecek talimatları beklediklerini söyledi.

Toplantıların iyi bir şekilde devam ettiğini söyleyen Oşima, konunun hem uzmanlar hem de büyükelçiler düzeyinde biraz daha tartışılması gerektiğini vurguladı. Oşima, karar tasarısı görüşmelerinde BM Şartının yaptırımlar içeren yedinci bölümünün de gündemde olduğunu yineledi.

Japon hükümetinin Kuzey Kore’nin denemesinden sonra yaptığı açıklamayı da hatırlatan Oşima, Japonya’nın Kuzey Kore ile olan ikili ilişkilerinde bazı ek önlemler almayı planladığını söyledi.

JOHN BOLTON
ABD’nin BM Daimi Temsilcisi John Bolton ise yaptığı açıklamada, bugünkü toplantıda Rusya’nın karar tasarısı konusunda Moskova’dan talimat almadığınısöylemesini “hayal kırıklığı” olarak nitelendirdi.

Uzmanların karar tasarısı üzerinde çalışmalarının devam ettiğini söyleyen Bolton, Güvenlik Konseyi’nin Kuzey Kore’ye “güçlü ve süratli” bir yanıt vereceğine inandığını vurguladı.

Bu arada ABD’nin, Konsey’den çıkacak karar tasarısının içermesini istediği önemli noktaları 13 maddelik bir öneri şeklinde Konsey üyelerine verdiği belirtiliyor.

RICE: ABD KUZEY KORE’YE SALDIRMAYACAK
ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, ABD’nin Kuzey Kore’ye saldırmayacağını söyledi.

Rice, CNN’de yaptığı açıklamada, “Kuzey Kore lideri Kim Jong İl’in, ABD önderliğinde Saddam Hüseyin’e karşı yapılan saldırıya benzer bir harekatı önlemek için nükleer deneme yapma ihtiyacı hissetmiş olabileceği” yolundaki öngörülere karşılık olarak, “Irak’takinin çok özel bir durum olduğunu” belirtti.

Rice, ABD Başkanı George Bush’un, Kuzey Korelilere, kendilerine saldırma niyeti olmadığını söylediğini hatırlattı.

Bush’un hiçbir seçeneği göz ardı etmediğini de söyleyen Rice, ancak asıl meselenin, “ABD’nin Kuzey Kore’yi şöyle ya da böyle, provokatif bir şekilde istila etmesi” olmadığını belirtti.