FB TW PIN NWS

Libya tezkeresi TBMMde onaylandı

2020-01-03
Libya tezkeresi TBMMde onaylandı
Libya tezkeresi TBMM'de onaylandı

Trablus hükümetine destek için Libya'ya asker gönderilmesini öngören Cumhurbaşkanlığı tezkeresi TBMM'de 184'e karşı 325 oyla kabul edildi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) onayının ardından Ankara, Libya'da Trablus hükümetini savunmak için aktif olarak sahada yer alabilecek.

Tezkerenin geçerlilik süresi 1 yıl olacak.

Tezkerenin kabulü sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump ile telefonda görüştü.

Türkiye ile Libya arasında yapılan anlaşma gereği Türk askerinin ülkeye gitmesinin yolunu açacak tezkere, TBMM'de yapılan oylamada 184'e karşı 325 oyla kabul edildi. Tarihi oylamanın ardından Türkiye içinden peşe peşe açıklamalar gelmeye başlarken, Arap dünyasından da ilk tepki darbeci Abdülfettah el Sisi yönetiminden geldi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, Libya'ya asker gönderilmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresinin görüşmeleri için bugün olağanüstü toplandı. TBMM başkanı Mustafa Şentop başkanlığında toplanan Meclis Genel Kurulu, Libya'ya asker göndermenin önünü açacak tezkereyi oyladı. Oylama sonucunda, Libya'ya asker gönderilmesini içeren tezkere, 325 oyla kabul edildi. Tezkereye 184 vekil hayır dedi.


Libya Devlet Yüksek Konseyi, TBMM'de kabul edilen Libya'ya asker gönderilmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresini memnuniyetle karşıladı.

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, Libya tezkeresi Meclis Genel Kurulu'nda oylanırken sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşımda bulundu. Turan paylaşımında, "Libya Tezkeresi; AK Parti, MHP ve BBP'nin 325 oyuyla kabul edildi. İsterdik ki tüm partiler destek olsun. Daha bugün Yunanistan, Rum kesimi ve İsrail doğal gaz hattı anlaşması imzaladı. Türkiye'nin Libya hamlesinin (Anlaşmalar/Tezkere) önemi zaman geçtikçe daha iyi anlaşılacak" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, "Libya Tezkeresi ile bölgede oynanan oyunları bozmaya, ülkemizin hak ve menfaatlerini korumaya devam edeceğiz. Umuyorum ki tezkerenin kabulü ile Libya'da saldırgan tutumlarını sürdürenler gerekli mesajı alırlar" ifadelerini kullandı.

İletişim Başkanı Fahrettin Altun Libya kararı sonrası "Doğu Akdeniz'de tek taraflı ganimet avcılığına ve ülkemizin milli varlıklarının çalınmasına dur demek amacıyla, Libya'nın meşru hükümetiyle uluslararası hukuka uygun olarak yaptığımız anlaşma pek çok ülkeyi rahatsız etmiştir. Anlaşmanın ardından haksız kazançlarını teminat altına almaya çalışan bazı ülkeler, Libya'da meşru hükümet dışındaki güçlerle anlaşarak ülkeyi daha da kaotik bir duruma sürüklemek istemişlerdir. Meşru Libya Hükümeti Türkiye'den resmi olarak asker talep etmiş, TBMM ise bu yetki tezkeresini bugün itibariyle onaylamıştır. Türkiye olarak, Libya ve Doğu Akdeniz'de güvenlik ve barışın korunması için bütün gücümüzü sarf etmeye ve bölgeyi tek taraflı olarak sömürmeye çalışanların oyunlarını bozmaya devam edeceğiz" açıklaması yaptı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu sosyal medya hesabı Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Libya tezkeresi ülkemizin çıkarlarının korunması ve bölgenin barış ve istikrarı için önemlidir. Hayırlı olsun" dedi.

Öte yandan Çavuşoğlu, Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Dışişleri Bakanı Muhammed et-Tahir Seyyale ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Seyyale, görüşmede Çavuşoğlu'na, Türkiye'nin desteği ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulunda kabul edilen Libya'ya asker gönderilmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi için teşekkürlerini iletti.

CHP Sakarya Milletvekili ve Grup Başkanvekili Engin Özkoç mecliste bulunan 10 partiden 7'sinin tezkereye karşı çıktığını üçünün desteklediğini söyledi. Özkoç hükümetin doğrudan asker göndermek yerine Birleşmiş Milletler'e giderek barış gücünü devreye sokması gerektiğini vurguladı.

Ak Parti Milletvekili ve Libya Özel Temsilcisi Emrullah İşler yaptığı konuşmada Halife Hafter ve Tobruk yönetiminin tek amacının askeri çözüm olduğunu Türkiye'nin ise önceliğinin siyasi çözüm olduğunu belirti.

Genel Kurulda Demokrat Parti Genel Başkanı ve Afyon Milletvekili Gültekin Uysal ile Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı ve Ankara Milletvekili Mustafa Destici de birer konuşma yaptı.

Destici, konuşmasında tezkereye destek vereceklerini dile getirdi.

Saadet Partisi Grubu adına konuşan Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman, tezkere konusunda partisinin bilgilendirilmediğini söyledi.

Libya'da yaşanacak olanların vebalinin mevcut hükümetin omuzlarında olduğunu belirten Karaduman, "Saadet Partisi adına Libya tezkeresini kabul etmediğimizi ifade etmek istiyorum." açıklamasında bulundu.

Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş, Genel Kurul'da yaptığı konuşmada, "Mustafa Kemal'i taklit etmeye çalışırken Enver Paşa'ya döneceksiniz." dedi.

Türkiye'nin tarihinin gördüğü en Amerikancı hükümetle karşı karşıya olduğunu savunan Baş, "Ankara'da Libya askeri görmek ister misiniz?" sorusunu yöneltti.

Baş, konuşmasını 'hayır' diyerek tamamladı.

AK Parti adına Milli Savunma Komisyonu Başkanı ve Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz söz aldı.

Libya'daki savaşın şiddetlenmesi halinde Türkiye'nin Doğu Akdeniz ve Kuzey Afrika'daki çıkarlarının tehlikeye gireceğini ifade eden Yılmaz, Ankara ve Trablus'un uluslararası hukuktan doğan haklarının bulunduğunu söyledi.

"Libya, Türkiye'den askeri destek çağrısında bulunmuştur. Türkiye buna sessiz kalamaz. Vicdana sığmaz." diyen Yılmaz, Son gelişmelerin, Libya'ya destek verilmesini gerektirdiğini söyledi.

İsmet Yılmaz, "Libya hükümeti, Türkiye'nin yardımını talep etmektedir. Bu talep Türkiye'ye sorumluluk yüklemektedir. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi de bunu ister. Tezkere ülkede ateşkesin sağlanmasına katkı sağlayacaktır." şeklinde konuştu.

İsmet Yılmaz, "tezkereye destek vereceğiz." ifadelerini kullandı.


Cumhuriyet Halk Partisi adına Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz konuşma yaptı.

"Saray'ın siparişi" ve "felaket çağrısı" ifadelerini kullanan Çeviköz, tezkerenin savaş tezkeresi olduğunu söyledi.

Askeri harekatların ulusal çıkarlara göre belirlenmesi gerektiğini belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı, söz konusu tezkerenin muğlak, ucu açık, net olmadığını kaydetti.

Tezkerenin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal ettiğini öne süren Çeviköz, tezkerenin Anayasa'nın 92'inci maddesine de uymadığını söyledi.

Saplantı ile hareket edilmemesi gerektiğini kaydeden Çeviköz, ayrıca Türkiye'nin Libya'ya muharip güç göndermemesi gerektiğini söyledi.

"BM'nin Barış Gücü oluşturulmasına ön ayak olun, BM'yi göreve çağırın." ifadesini kullanan Çeviköz, "Tezkereye olumsuz oy vereceğiz." dedi.

Libya tezkeresi görüşmelerinin devam ettiği sırada CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Libya'daki savaşın sonlandırılması amacıyla Birleşmiş Milletler Barış Gücü'nün vakit geçirmeden bölgeye gönderilmesi gerektiğini bildirdi.

Libya'da uluslararası geçerliliği olan Ulusal Mutabakat Hükümeti ile savaşan Hafter güçlerini destekleyen Rusya'dan Libya tezkeresiyle ilgili son dakika açıklaması geldi. Rusya Devlet Duması Uluslararası İşler Komitesi Başkanı Leonid Slutskiy, Libya'ya asker gönderilmesine ilişkin tezkerenin "endişe verici" olduğunu söyledi.

Slutskiy, Libya'ya asker gönderilmesine ilişkin tezkerenin TBMM'de kabul edilmesiyle ilgili Rus basınına açıklamada bulundu.

Trablus'un talebi doğrultusunda Libya'ya asker göndermenin krizi daha da derinleştirebileceğini ve karmaşık hale getireceğini öne süren Slutskiy, "Türk Parlamentosunun kararı endişe verici." ifadesini kullandı. Rusya'nın daima Libya'daki krizin siyasi ve diplomatik yollardan çözümünü savunduğunu kaydeden Slutskiy, askeri müdahalenin kesinlikle en iyi çözüm olmadığını savundu.

Slutskiy, Birleşmiş Milletler'in (BM) ara buluculuğu ve tüm uluslararası toplumun çabalarıyla Libya'daki krizi çözmek için barışçıl yollar aramaya devam edilmesi gerektiğini vurguladı.

Merkezi Trablus'ta bulunan Ulusal Mutabakat Hükümeti, Birleşmiş Milletler başta olmak üzere Türkiye, Avrupa Birliği ve uluslararası kurumlarca meşru kabul ediliyor ve destekleniyor. Tobruk merkezli Hafter güçlerinin kontrolünde olan Temsilciler Meclisi'ni ise Mısır, ABD, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Fransa ve Rusya'dan destek buluyor.