FB TW PIN NWS

Macarlar ‘Genç Demokratlar’ Dedi

2006-10-02
Yerel seçimlerin galibi ana muhalefet partisi konumundaki sağ parti Genç Demokratlar Partisi oldu. Sonuç, genel seçimleri kazanmak için yalan söylediklerini itiraf eden Başbakan Gyurcsany’ye istifa baskısını artırdı. Başbakan, 6 Ekim’de güvenoyu arayacak.

Portakal renkli Genç Demokratlar Partisi oyların yüzde 52’sini alırken, hükümetin büyük ortağı Macaristan Sosyalist Partisi’nin (MSZP) oyları ise 38’de kaldı. Hükümetin küçük ortağı Hür Demokratlar (SZDSZ) ise oyların sadece 9’unu alabildi.

Yerel seçime katılım oranının yüzde 52 olduğu Macaristanda, 8 milyon 144 bin kayıtlı seçmenden 4 milyon 245 bin seçmen oy kullandı. Hükümeti oluşturan koalisyon ortağı partiler 10 büyük şehirde belediye başkanlığını kazanırken, başkent Budapeşte’de ise sadece yüzde 1,7’lik oy farkı ile kazandı.

FİDESZ, Macaristan genelinde 2 milyon 200 bin oy alırken, MSZP yaklaşık 1 milyon 500 bin oy alabildi.

FİDESZ lideri Viktor Orban düzenlediği basın toplantısında, “Seçim sonuçlarına göre halk, Başbakan Ferenc Gyurcsany ve hükümetin gitmesini istiyor” dedi. Sosyalistlerin tarihi bir yenilgi aldıklarını öne süren Orban, yapılan seçimlerin yerel seçimler değil de genel seçimler olması halinde kendilerinin yüzde 52, sosyalistlerin ise sadece yüzde 35 oy aldıklarının ortaya çıktığına dikkati çekti.

Genç Demokratlar Partisi’nin lideri, Başbakan Ferenc Gyurcsany’yi istifaya çağırdı. Cumhurbaşkanı da, Başbakan’ı demokrasiye hiçe saymakla suçladı ve hükümetten başbakanı değiştirmelerini istedi.

Bu gelişmelerin ardından Gyurcsany, parlamentoyu güvenoylaması için göreve çağırdı. Güvenoylamasının Cuma günü yapılması öngörülüyor. Gyurcsany’nin, ülkenin ekonomik durumu konusunda, halka yalan söylediğine ilişkin sözlerinin basına yansıması, siyasi krize yol açmıştı.