FB TW PIN NWS

Oger Telekom 4,31 milyar doları tek kalemde ödeyecek

2007-03-29
Oger Telekom 4.31 milyar dolar ile Türk Telekom özelleştirme bedelinin tamamını ödeyeceğini açıkladı.


2005 yılında Türk Telekom özelleştirmesi ile ilgili ihale şartnamesinde yer alan taksitlendirilmiş ödeme planını seçen Oger Telekom, 4.31 milyar dolar tutarında bir ödeme gerçekleştirerek, ödeme sürecini planlanandan 4 sene önce tamamlıyor. Türk Telekom'un yüzde 55'ini 6.55 milyar dolara satın alan Oger Telecom bundan önce Türk Telekom için Hazine'ye 2005 yılında 1.31 milyar dolar ve 2006'da faiz dahil 1.431 milyar dolar tutarında iki ödeme yapmıştı. Oger Telecom bugün, faiz dahil geriye kalan 4.31 milyar dolarlık tutarın tamamını peşin olarak ödeyeceğini açıkladı. Böylece Oger Telecom, Türk Telekom'un yüzde 55 hissesinin tamamı için faizi ile birlikte toplamda 7.055 milyar dolar ödeme yapmış oluyor.


Oger Telecom, konu ile ilgili olarak Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakçı, Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci, Oger Telecom Yönetim Kurulu Başkanı Mohammed Hariri ve Türk Telekom İcra ve Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Dr. Paul Doany'nin katıldığı bir basın toplantısı düzenleyerek, Türk Telekom ile ilgili borcun ödendiğini açıkladı.


Toplantıda bir konuşma yapan Mohammed Hariri, "Biz Türkiye'de ki ekonominin gücüne Türkiye'ye inanıyoruz. Uluslararası ve yerel bankalardan finans temin edebildik. Bu ödeme Türkiye ekonomi tarihinde gerçekleştirilen en büyük para devir işlemi oldu" dedi.
Her zaman mümkün olduğunca çabuk ödeme yapmak istediklerini fakat geçen yıl piyasalarda oluşan bazı olumsuz şartlar nedeniyle gecikme yaşadıklarını ifade eden Hariri peşin ödemeyi yapabilmek amacıyla çıktıkları sendikasyonda Türk yerel bankalarının da çok güçlü olduklarını ispatladıklarını belirterek "Yaptığımız ödeme ülkeye olan güvenimizi göstermekte" dedi.


Hariri 3 nisan da Türkiye de faaliyete geçecek olan satın aldıkları bankanın MNG bank olduğunu açıkladı.


Hariri, "Satın aldığımız banka MNG bank oldu. 3 ay önce bu satın almayı tamamladık 3 Nisan'da yeni bir isimle lansmanını yapacağız. Daha fazla şube açarak ve insan kaynağını koruyarak bankayı büyüteceğiz" dedi.


Hariri, bankacılık ve Türk Telekom dışında yatırım alanları hakkında ise "Her zaman yeni alanları keşfetmeyi amaçlıyoruz. Çok cesur davranıyoruz. Türkiye ekonomisinin büyüdüğünü düşünüyoruz.ve zamanı gelince yeni fırsatları değerlendireceğiz. Fakat önce bankayı ve Türk Telekom'u hazmedeceğiz" şeklinde konuştu.
Hariri ayrıca peşin ödemenin bir faiz indirimine neden olmadığını anlattı:
"Peşin ödeme yapılınca faiz indirimine gidilmedi ihaleyi kazandığımız sırada ödeseydik yüzde 5 bir indirim olacaktı".


Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ise "İşin hala başındayız. Türkiye bilgi toplumuna geçişte daha da hızlanmalı. 166 yıllık tarihi bir kurum olan Türk Telekom, Türkiye'yi bilgi toplumu haline daha hızlı getirecek. Bugün yapılan ödeme ülkemize verilen bir primdir. Sendikasyon kredisinin bir seferde sağlanmış olması Türkiye'de istikrara olan güveni göstermektedir" şeklinde konuştu.


Toplantıda söz alan Türk Telekom İcra ve Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Paul Doany ise "Bu bizim için çok önemli bir gündü. İlk ödemeyi yaptığımız zaman, sayın Unakıtan İbrahim Bey'den parayı saymasını istemişti. Şimdi İbrahim Bey'in sayacak daha çok parası var" dedi.


Türk Telekom için yapılan toplam 6.55 milyar dolar, Türkiye'de bugüne kadar gerçekleşen en büyük miktardaki doğrudan yabancı yatırımı teşkil ediyor.


Türk Telekom'un yüzde 55 hissesini Kasım 2005'te Özelleştirme İdaresi'nden 6.55 milyar dolara satın alan Oger Telecom, Kasım 2005'teki hisse devri sırasında 1.3 milyar dolar, geçen yıl da faiz dahil ilk taksit olarak yaklaşık 1.4 milyar dolar ödemişti.