FB TW PIN NWS

Papa Türkiye gezisini tamamlıyor

2006-12-01
Papa 16. Benediktus, Türkiye'ye yaptığı dört günlük ziyareti bugün tamamlıyor.

16. Benediktus ziyaretinin son gününde İstanbul'daki Saint-Esprit Katedrali'nde düzenlenen ayine katılıyor. Türkiye'deki bütün Katolik cemaatler ayine katılıyor. Ayinde Latince, Ermenice ve Süryanice dualar okunacak. Saint-Esprit Katedrali ise İstanbul'daki Vatikan Temsilciliği'nin yanında bulunuyor. Ayin nedeniyle bölgede yoğun güvenlik önlemleri alınmış durumda. Papa bir vaaz da vereceği ayinin ardından Türkiye'den ayrılacak.

16. Benediktus dün akşam Vatikan'ın İstanbul Temsilciliği'nde din adamlarını kabul etmişti. Papa İstanbul'da dün ayrıca Ayasofya Müzesi ve Sultanahmet Camii'ni de ziyaret etmişti. 16. Benediktus'un Fener Rum Patriği Bartholomeos'la yayınladığı ortak deklarasyonda ise Avrupa'nın Hristiyan köklerine vurgu yapılmıştı.

Papa ve Patrik tüm Hristiyanların; Avrupa'nın Hristiyan köklerinin, geleneklerinin, değerlerinin farkında olması için çalışmaları gerektiğini söylemişlerdi. İki dini lider din özgürlüğüne saygının, Avrupa Birliği üyeliği için bir kriter olması gerektiğini belirtmişti. Ayrıca Hristiyan dünyası içindeki bölünmenin de "dünya için bir skandal" olduğu vurgulanmıştı.