Papa XVI. Benedictus
Papa XVI. Benedictus Biyografisi
Joseph Alois Ratzinger, 16 Nisan 1927'de orta sınıfa mensup Bavyera'lı bir ailenin çocuğu olarak Almanya'da doğdu. Babası polis olan Ratzinger, 14 yaşında, sonradan aktif hiç bir rol almayacak olsada, Nazi Partisi'nin gençlik kollarına katıldı. 2. Dünya Savaşı'nın patlak vermesiyle, ilahiyat eğitimine ara verdi ve Münih'teki uçaksavar birliğine katıldı. Savaşın sonlarına doğru ordudan kaçmasına rağmen 1945'te bir süre müttefikler tarafından olarak esir tutuldu.
1960'lardaki liberal akımlar döneminde, Ratzinger'in muhafazakar ve gelenekçi görüşleri daha da pekişiyordu. 1966'da Tübingen Üniversitesi'nde dogmatik teoloji kürsüsüne getirildi. O senelerde öğrencileri arasındaki yaygın Marksist görüşler onu bir hayli şaşırtıyordu. Hatta üniversitedeki bir dersinin, politik bir gösteriden dolayı yarıda kalması, Ratzinger'in üzerinde derin bir iz bırakmıştı.
Ona göre din, totaliter, zalim ve de gaddarca gördüğü herhangi bir politik ideolojiden daha üstün bir kavramdı. Daha sonradan bu konuyla ilgili olarak şöyle diyecekti;
Bu deneyim bana dinin hor görülmesi ile sürekli bir mücadele içinde olmamız gerektiğini bir kez daha gösterdi. |
1969'da doğduğu kent olan Bavyera'daki Regensburg Üniversitesine geçti. Zamanla burada dekan ve başkan yardımcılığına yükseldi. 1977'de Papa tarafından Münih Kardinali olarak atandı. 1981'de Papa II. Jean Paul tarafından Roma'ya getirildi.
Tutucu bir Alman Kardinali olarak tanınan Ratzinger, Papalığa seçilmeden önce 24 yıl süreyle Katolik Kilisesi içinde eski Engizisyon Kurumu'nun devamı niteliği taşıyan, Dinsel Öğretiler Kurulu'nun başkanlığını yaptı. Başkanlığı boyunca, kurul, muhtelif Katolik ilahiyatçılarının ve din adamlarının "görüşlerinden dolayı sorgulandığı, kızağa çekilmekten görevden almaya" kadar uzanan cezalar yağdırmaktan da çekinmeyen bir kurum haline dönüşmüştü. 1981'de, Ratzinger, Papa II.Jean Paul'e (Karol Wojytla), Mehmet Ali Ağca tarafından düzenlenen suikast girişimini araştıran soruşturma kurulunun başkanlığı görevini de üstlendi.
Papa'lığa seçilmesi
19 Nisan 2005 günü Şilili Kardinal, Jorge Arturo Medina Estevez, San Peter Meydanı'na nazır balkondan Latince Papa'mız belirlendi anlamına gelen "Abemus Papam" dedikten sonra Ratzinger'in ismini açıkladı. Estevez, yeni Papa'nın, Kardinaller Kurulu Başkanı Joseph Ratzinger olduğunu ilan ederken, yeni Papa'nın, 16'ncı Benedictus adını kullanacağı da belirtiyordu. Ratzinger Papa seçildiğinde 78 yaşındaydı ve 1730'dan bu yana seçilen en yaşlı papa olmuş oluyordu.
Yeni Papa'nın seçilişi, Sistin Şapeli'nden yükselen beyaz dumanla ilan edildi. San Pierre Katedrali'nin çanları çalmaya başladı. Yeni Papa'nın seçildiği anlamına gelen beyaz dumanı görebilmek için binlerce Katolik San Peter Meydanı'nda bekliyordu. Seçilen Papa, tarihin 265'inci Papa'sı oldu. 52 ülkeden 115 seçmen kardinalin katılımıyla Sistine Şapeli'nde yapılan seçimin ikinci gününde TSİ 18.50'de bacadan yükselen beyaz dumanla Papa'nın seçildiği duyuruldu. Beyaz dumanın yükselmesiyle Roma'daki halk, San Peter Meydanı'na akın etmeye başladı. Kardinallik payesini, 27 Haziran 1977'de dönemin Papası VI. Paul'dan aldı. Ratzinger, Polonyalı Papa II. John Paul'a olan yakınlığıyla tanınıyordu.
Ağustos 2006 başında Nobel ödüllü Alman yazar Günter Grass'ın II. Dünya Savaşı'nın son aşamalarında bir Waffen SS birliğinde askere alınmış olduğunu da itiraf ettiği "Soğanı soyarken" isimli otobiyografisinde, genç Joseph Alois Ratzinger (Papa) ile konuşmalarına de yer verilmektedir.
Kişisel Görüşleri
Bir çok gazeteci ve siyaset adamı;
XVI. Benedictus'un kendisinden önce gelen Papa II. Jean Paul'e göre, İslam dinine ve Müslümanlığa karşı daha katı bir yaklaşımı savunduğu, II. Jean Paul'un, Hristiyanlarla Müslümanlar arasında diyalog kurulmasına önem vermiş olmasına karşın, XVI. Benedictus'un, Müslümanlara karşı dinsel bir tartışma açma eğilimi göstermekte olduğunu düşünülmektedir.
Papa seçilmeden önce Kardinal Ratzinger, Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğine olumsuz baktığını açıkça ifade etmiştir. AB'nin bir medeniyet olduğunu ve Türkiye'nin bu medeniyete ait olmadığını savunmuştur.
12 Eylül 2006 tarihinde Almanya'nın Regensburg Üniversitesi'nde, 14. yüzyıl Bizans İmparatoru II. Manuel Paleolog'un bir müslüman alimi ile konuşmalarında söylediği sözlere dayanarak, cihad ve İslamiyet'in getirdiği yenilikler konularında dile getirdiği imalı görüşler uluslararası tepki toplamıştır.
Papa XVI. Benedictus ileri yaşlılığı nedeniyle sağlık sorunları bulunmasından dolayı görevini ifa etmesinin imkansızlaştığı için 11 Şubat 2013 tarihinde istifa etti ve 28 Şubat 2013 tarihi itibariyle görevi bıraktı.
Yerine 13 Mart 2013 tarihinde Papa I. Franciscus seçilerek göreve başlamıştır.
Kaynak:Biyografi.info
Papa XVI. Benedictus hakkında haberler
-
22 Ocak 2007
Özel sekreteri: 'Papa suikastinin arkasında Sovyetler Birliği vardı'
Önceki Papa 2. Jean Paul’un yaklaşık 40 yıl özel sekreterliÄŸini yapan Stanislaw Dziwisz, 1981’de Mehmet Ali AÄ...
-
18 Ocak 2007
Papa, Pekin’in atadığı piskoposu onayladı
Vatikan ile diplomatik ilişkisi olmayan Pekin’in güney eyaleti Guangzu’daki Katolik kilisesine atadığı piskopos...
-
24 Aralık 2006
Sezer'den Noel kutlaması
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Noel Bayramı’nın umut, kardeşlik ve dayanışmayı simgelediğini belirtirken, ...
Papa XVI. Benedictus için yapılan aramalar
Papa XVI. Benedictus, Papa XVI. Benedictus biyografi, Papa XVI. Benedictus hayatı, Papa XVI. Benedictus özgeçmişi, Papa XVI. Benedictus hakkında, Papa XVI. Benedictus doğum yeri, Papa XVI. Benedictus fotoğraf, Papa XVI. Benedictus video, Papa XVI. Benedictus resim, Papa XVI. Benedictus kimdir?, Papa XVI. Benedictus kaç yaşında?, Papa XVI. Benedictus nereli, Papa XVI. Benedictus memleketi
- Okan Demir 18 Aralık
- Süleyman Saim Tekcan 18 Aralık
- Reshad Strik 16 Aralık
- Derya Uluğ 15 Aralık
- Balım Sultan 12 Aralık
- Charles Leclerc 10 Aralık
- Aka Gündüz Temur 09 Aralık
- John Napier 1173
- Okan Demir 454
- Orhan Ayhan 136
- Harika Avcı 129
- Kaya Çilingiroğlu 114
- Tahir Sarıkaya 104
- Türkan Şoray 95
- Feridun Kunak 93
- Nesrin Topkapı 90
- Ekrem Açıkel 85
- Mustafa Kemal ATATÃœRK 85
- Hülya Avşar 80
- Sırrı Süreyya Önder 77
- Vahap Akay 73
- Abdullah Çatlı 72