FB TW PIN NWS

Sarkozy'den Türkiyeli Akdeniz Birliği önerisi

2007-02-08
Fransa’nın muhafazakar İçişleri Bakanı ve cumhurbaşkanı adayı Nicolas Sarkozy, dün yaptığı açıklamada AB modeline göre bir Akdeniz Birliği kurulmasını ve Türkiye’nin de AB yerine bunun içinde yer almasını istediğini söyledi.

Türkiye’nin AB üyeliğine karşı çıkan Sarkozy, böyle bir birliğin kurulmasının, Portekiz, İspanya, İtalya, Yunanistan ve Güney Kıbrıs ile Fransa’nın böyle bir inisiyatif almasına bağlı olduğunu söyledi.

Seçim anketlerinde Sosyalist rakibi Segolene Royal’i epey geride bırakan Sarkozy, böyle bir birliğin AB ile yakın bir biçimde çalışması gerektiğini ve bir aşamada ortak kurumlara sahip olmaları gerektiğini söyledi.

Sarkozy önerdiği birliğin ilgi alanına, göçe karşı ortak önlemler alma, yolsuzluk, terör gibi sorunlara karşı ortak yargı çerçevesi, ortak çevre politikaları gibi konuların girebileceğini söyledi. Ayrıca birlik ülkelerinin Ortadoğu ve Afrika ülkeleriyle ilgili sorunlara ortak müdahalede bulunabileceğini söyleyen Sarkozy, ortak bir enerji ve su kaynakları yönetimi politikası da geliştirilebileceğini de ifade etti.