FB TW PIN NWS

Suudi milyarder Adnan Kaşıkçı 82 yaşında öldü

2017-06-07
Suudi milyarder Adnan Kaşıkçı 82 yaşında öldü
Suudi milyarder Adnan Kaşıkçı 82 yaşında öldü.

Ailesi bir süredir Parkinson tedavisi gören Kaçıkçı'nın Londra'da huzurlu bir şekilde öldüğünü söyledi.

Suudi iş adamı Adnan Kaşıkçı, Londra'da parkinson tedavisi gördüğü hastanede 82 yaşında hayatını kaybetti.

Adnan Kaşıkçı, 1970 ve 80'li yıllarda yaptığı uluslararası silah anlaşmaları ile dünyanın en zengin adamları listesinde başı çekmişti.

Özellikle 1980'lerde sık sık geldiği Türkiye'de de tanınan bir kişi olan Kaşıkçı, günler süren partileri ve lüks yaşamıyla bilinse de yaptığı silah anlaşmaları nedeniyle tartışmalara yol açan bir isimdi.

ABDli silah firmaları ile Suudi Arabistan arasında 1960 ve 1970'li yıllarda yapılan birçok silah anlaşmasında da Kaşıkçı'nın rolü vardı.

Kaşıkçı bugün hala geçerli olan Fransa ve Suudi Arabistan arasındaki 20 milyar dolarlık silah anlaşmasının da mimarlarından biriydi.

Filipinler'in eski lideri Ferdinand Marcos ile ilişkisi nedeniyle maruz kaldığı suçlamalar yüzünden bir süre İsviçre'de hapis yatan Kaşıkçı, bu soruşturmada aklanmıştı.

Babası eski Suudi Arabistan Kralı Abdülaziz İbni Suud'un özel doktoru olan Mekke doğumlu milyarder, 1987 yılında 'Karanlık silah tüccarları: Adnan Kaşıkçı'nın Lüks Yaşamı ve Gösterişli Anlaşmaları' başlığıyla Time dergisinin kapağında yer almıştı.

Paris'te bir mahkeme 1997 yılında da Kaşıkçı'yı daha önce Fransa'dan özel jetine yüklediği 37 tabloyu kaçırmakla suçlamış ve 1.6 milyon dolar para cezası vermişti.

Kaşıkçı, bir dönem dünyanın en büyük yatlarından birine sahip olmasıyla da gündeme gelmişti. 86 metrelik 'Nabila' adlı yatını önce Brunei Sultanı, ondan da ABD Başkanı Donald Trump 1980'lı yıllarda 29 milyon dolara satın almıştı. Trump'ın adını 'Prenses' olarak değiştirdiği yat, 1983 yılında "Never Say Never Again" adlı bir James Bond filminde de kullanılmıştı.

Kaşıkçı aynı zamanda Paris'de Prenses Diana Spencer ile birlikte araba kazasında hayatını kaybeden Dodi Fayed'in de dayısıydı.