FB TW PIN NWS

‘Terörle Mücadelede Daha Kararlıyız’

2006-10-03
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Bush’la yaptığı görüşmeden sonra düzenlediği basın toplantısında; “Ortak gündemimizde yer alan pek çok konuyu konuştuk. Terörle mücadelede yaklaşımlarımızın örtüştüğünü bir kez daha gördük” diye konuştu.

ABD Başkanı Bush’la 1 saat 45 dakika süren görüşme sonrası bir basın toplantısı düzenleyen Başbakan Erdoğan; PKK terörü, Ortadoğu sorunu, İran, Türkiye’nin AB üyeliği ve Kıbrıs gibi konuları görüştüklerini söyledi.

Başbakan Erdoğan, terörle mücadelede ve özellikle Türkiye’de bugüne kadar meydana gelen olumsuzlukları atılan adımlar sonrasında neler yapılabileceğini Bush’la görüştüklerini belirterek, “Yaklaşımlarımızın büyük ölçüde örtüştüğünü gördük. Öncelikle terörle mücadelede işbirliği üzerinde ısrarlı bir biçimde durduk. Terör örgütü ile mücadelede atılacak ortak adımlardan konuştuk” dedi.

“TERÖR ÖRGÜTÜ SİLAH BIRAKSIN”
Kuzey Irak’taki PKK terörünün bitirilmesi noktasında ABD, Türkiye ve Irak yönetiminin özel temsilci tayin ettiğini ifade eden Başbakan Erdoğan, “Bu ortak adımlar sonrası genel bir durum tespiti yapılacaktır. Terör örgütü silahını bıraksın. Hep birlikte bu sıkıntıyı arkamızda bırakalım” diye konuştu.
Türkiye’nin terörle mücadelede verdiği katkıyı Bush’a hatırlattığını belirten Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, kendilerinde de aynı katkıyı beklediklerini ifade etti.

“AF KONUSU GÜNDEME GELMEDİ”
Türkiye’nin, terörle mücadelede kararlılığını sürdüreceğini belirten Başbakan Erdoğan, ABD Başkanı Bush’la yaptıkları görüşmede terör örgütü PKK ile mücadelede af konusunun kesinlikle gündemlerine gelmediğini söyledi.

BAŞKAN BUSH TERÖR KONUSUNDA DAHA KARARLI
Başbakan Erdoğan, görüşme sonrasında terör ve terör örgütüyle ilgili umudunun daha da arttığını ve Bush’u bu konuda daha ısrarlı ve kararlı gördüğünü de sözlerine ekledi.

“BUSH, KIBRIS’TA ATILAN ADIMLARDAN MEMNUN”
“Dünyanın neresine gidersem gideyim gündem maddelerimden biri Kıbrıs” diyen Başbakan Erdoğan, Kıbrıs sorununun mevcut durumunu ve çözüm yollarını Başkan Bush’a aktardığını belirterek, “Kıbrıs konusunda atılması gereken adımları ve yapılanları Türkiye’nin atmıştır. Başkan Bush da şu ana kadar atılan adımlardan memnuniyetini belirtti” diye konuştu.

ORTADOÐU’DA YAŞANAN GELİŞMELER
Başbakan Erdoğan, bölgesel sorunları etraflıca görüştüklerini ifade ederek, “Irak’taki durumla ilgili görüş, beklenti ve endişelerimizi bir kez daha paylaştık. Ortadoğu’da yaşanan son gelişmeleri görüştük. Türkiye ne adımlar attı ve bundan sonra ne adımlar atacak kendisine anlattık. Küresel gerilimin yükselmesinin Ortadoğu’dan kaynaklandığını belirttim” diye konuştu.

KERKÜK’ÜN ÖZEL STATÜYE KAVUŞTURULMASI
Erdoğan, görüşmede Kerkük konusuna da değindiklerini belirtti ve “Kerkük’ün bir özel statüye kavuşturulması konusundaki hassasiyet üzerinde durduk. (Kerkük’ün 2007’de yapılacak referandumla beklenmeyen bir neticeye kurban edilmesi söz konusu olursa Irak’ta çok ciddi problem kaynağı olabilir) dedik. Kendileri de buna katıldılar” dedi.

ERDOÐAN’DAN, BUSH’A ‘SİLAH’ HATIRLATMASI
Başbakan Erdoğan, “Bush size Kuzey Irak’taki terörü bitirme konusunda teminat verdi mi?” sorusuna “Bizim arzumuz atılmış adımların süratle sonucunu bulmasıdır” dedi. Başbakan Erdoğan, Kuzey Irak’ta’tan Türkiye’ye sızma çabalarını, ABD menşeili silahların Türkiye’de kullanılmasının anti-Amerikancı düşünceyi kuvvetlendirdiğini Bush’a ilettiğini de sözlerine ekledi.

STRATEJİK ORTAKLIK
Bir gazetecinin “Siz kendilerine stratejik ortağımız dediniz. Başkan Bush stratejik ortak kelimesini kullandı mı?” sorusuna Başbakan Erdoğan, “Stratejik ortaklık noktasında sayın Başkan’ın şüphesi yok. Kaldı ki, zaten Ortadoğu’da attığımız adım bu tür bir ortaklığın neticesi. NATO’da birlikteyiz. Irak’ın yeniden yapılandırılması konusunda ciddi desteğimiz var. Irak’ta, ABD’den sonra en çok insan kaybı Türkiye’ye ait. Başkan Bush da, şu ifadeyi de özellikle kullandı. “Ancak stratejik ortaklar böyle konuşur” diye konuştu.

“İRAN SİLAH PEŞİNDE OLMADIÐINI ORTAYA KOYSUN”
Erdoğan, ABD Başkanı Bush’un nükleer enerjinin insani amaçlı kullanımından yana olduğunu belirterek, İran’la olan sorunun diplomasi yoluyla çözülmesi istediğini İran’ın silah peşinde olmadığını açıkça ortaya koyması gerektiğini kendisine ifade ettiğini söyledi.

“İran konusunda Başkan Bush Türkiye’den bir şey istiyor mu?” sorusuna ise Başbakan Erdoğan, “Biz bölgemizde olumsuz olayların yaşanmasını istemiyoruz. Bu sebeple de gerek İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejat gerekse de iki ülke dışişleri bakanlarının yaptıkları görüşmelerle nükleer enerjinin insani amaçla kullanılmasından yana olduğumuzu sürekli söylüyoruz” dedi.