FB TW PIN NWS

Türkiye'de koronavirüse karşı aşılama başlıyor.

2021-01-14
Türkiye'de koronavirüse karşı aşılama başlıyor.
Türkiye'de koronavirüse karşı aşılama başlıyor.

Dün akşam Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyelerinin koronavirüs aşısı olmalarının ardından bu sabah hastanelerde koronavirüs aşılaması başladı. İlk etapta Türkiye'de 1 milyon sağlık çalışanı aşılanacak.

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Çin'de üretilen corona virüsü (koronavirüs) aşısına acil kullanım onayı verdi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, aşı gündemiyle toplanan Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısı'nın ardından kritik açıklamalar yaptı. Bakan Fahrettin Koca, yarından itibaren sağlık çalışanlarının aşılanmasına başlanacağını duyurdu. Fahrettin Koca, Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyeleriyle birlikte Ankara Şehir Hastanesi'ne geçti. Bakan Koca ve beraberindekiler canlı yayında koronavirüs aşısı oldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Pazartesi günü kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada "Kovid-19 aşısı belirlenen sıralamaya göre Perşembe veya Cuma günü uygulanmaya başlayacak" demişti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Bugün itibarıyla testler tamamlandı. Ülkemize gelen her aşı için bu güvenlik testleri rutin olarak yapılmaktadır. Bildiğiniz gibi daha önce acil kullanım onayı vermek üzere değerlendirme yapabilmek için faz-3 çalışması ülkemizde devam eden aşının sonuçlarını talep etmiştik. Bugün akşam saatlerinde Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz kurumu aşıya acil kullanım onayı verdiğini duyurmuştur." dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, herkesin mutlaka aşı olması gerektiğini söyleyerek "Çünkü bu hastalıktan korunmanın en önemli yollarından biri aşı. Normal, eski hayatımıza dönmek için aşıyı mutlaka yaptırmamız gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Acil Kullanım Onayı verilmesinin ardından ilk CoronaVac aşısı, dün akşam Ankara Şehir Hastanesinde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya yapıldı. Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyeleriyle geldiği hastanede sağlık görevlilerince aşı yapılan Koca, yaptığı açıklamada, "Tünelin ucunda ışık göründü demiştim hatırlarsınız, bugün öyle bir gün." ifadesi kullandı. Bakan Koca'nın CoronaVac aşısının ilk dozunu olmasının ardından Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu ve Toplum Bilimleri Kurulu üyeleri de aşı yaptırdı.

KİMLER AŞI OLACAK?
İlk aşamada sağlık çalışanları, 65 yaş üstü vatandaşlar ile yaşlı, engelli, koruma evlerinde kalanlar gibi toplu ve kalabalık yerlerde yaşayan yetişkinler aşılanacak.
İkinci aşamada toplumun işleyişi için gerekli sektörlerde ve yüksek riskli ortamlarda bulunan ve kritik işlerde çalışan kişiler ile 50 yaş ve üzeri en az bir kronik hastalığı bulunan kişiler aşılanacak.
Üçüncü aşamada, 50 yaş altı en az bir kronik hastalığı bulunan vatandaşlar, genç yetişkinler, ilk iki grupta yer almayan sektör ve mesleklerde çalışanlar aşı olacak.
Dördüncü ve son aşamada ise ilk üç grubun dışında kalan tüm bireyler aşılanacak.

RANDEVU ALINACAK
Türkiye'ye Çin'den getirilen CoronaVac aşılarının sağlık çalışanlarına uygulanması için Merkezi Hekim Randevu Sistemine (MHRS) "aşı randevu" bölümü eklendi. Vatandaşlar aşılama takvimi doğrultusunda Kovid-19 aşısı için MHRS üzerinden "https://www.mhrs.gov.tr/" veya "Alo 182"den randevu alabilecek. Vatandaşlar, öncelik gruplarına göre kendilerine ulaşan bildirimden sonra MHRS üzerinden, aile hekimlerinden veya uygun bir kamu ya da özel hastaneden randevu alarak aşılarını yaptırabilecek.

28 GÜN ARA İLE İKİ DOZ YAPILACAK
Hastanelerde yapılacak Kovid-19 aşı uygulamalarına yönelik tedbirler ve uygulama esasları doğrultusunda, kamu, özel ve üniversitelere ait tüm hastaneler bünyesinde aşı yapılması için "Aşı Uygulama Odası" belirlendi. Aşı uygulamaları, belirlenen kriterler dahilinde bu odalarda yapılacak. Söz konusu inaktif aşılar, 28 gün ara ile iki doz olarak yapılacak.

AŞILAR NASIL YAPILACAK?
Aşı uygulama odasına her defasında sadece bir aşılanacak kişi alınacak. Aşı uygulama esnasında aşılamayla ilgili gerekli kayıtlar tutulacak. Aşı için gelen kişinin kimlik bilgileri ve randevusu kontrol edilecek. Aşıyı uygulayacak sağlık çalışanı, kimlik bilgileri ve kişi için ayrılan aşıyı eşleştirip öyle uygulanacak. Günlük aşı uygulaması sonunda aşı flakonları tıbbi atığa gönderilecek.

'Aşının başkasında kullanılması mümkün değil'
Aşılama programının son derece şeffaf yürütülmesinin en büyük öncelikleri olduğunu belirten Fahrettin Koca, "Aşıların üzerinde bulunan karekod sebebiyle ismine tahsis edilen kişi dışında aşının kullanılması mümkün değildir" diye konuştu:

"Tedarik planına uygun şekilde aşılanacak kişiler kendilerine sıra geldiğinde haberdar olacaklar ve randevu alarak aşılarını olmaya gideceklerdir. Aşı çalışmalarında vatandaşımızı motive edecek devlet büyüklerimizin de aşılanmasını Bilim Kurulu yararlı buldu. Devlet büyüklerinin aşılanması örnek teşkil edecektir."

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyelerinden Prof. Dr. Tevfik Özlü de ilk etapta sağlık çalışanlarının, hemen sonrasında ise 65 yaş üzerindekilerin aşı olacağını hatırlattı:

"Aşıda tedirgin olacak, korkacak, enjeksiyon, iğnenin dışında herhangi bir şey olmadığının altını çizelim. Aşının güvenli olduğunu, güvenlik yönünden herhangi bir sıkıntısı olmadığını, korumasının, etkinliğinin yüksek olduğunu düşündüğümüzde en kısa sürede hepimizin aşılanmasının en doğru yaklaşım olacağına inanıyorum."

Yaygın aşılama nasıl yapılacak?
Sağlık Bakanlığı'nın 81 ile gönderdiği yazıya göre, Kovid-19 aşısı aile sağlığı merkezlerinin yanı sıra tüm kamu, özel ve üniversitelere ait hastanelerde yapılacak.

Genelgede belirtilen sağlık hizmet kuruluşları, CoronaVac aşısı bakanlık depolarından illere doğru dağıtıma çıkmadan önce, çalışma esasları Sağlık Bakanlığı'nca belirlenen "aşı odaları" kurmaya başladı.

Buna göre yatak sayısı 50 ve altında olan hastanelerde 5, yatak sayısı 51-199 arasında olan hastanelerde 10, yatak sayısı 200-399 olan hastanelerde ise 15 adet aşı uygulama odası hazırlanıyor.

Bu sayı, hastanenin yatak kapasitesine bağlı olarak 25 aşı odasına kadar çıkabiliyor.

Bakan Koca, vatandaşların aşılanmasında "risk sıralamasının" esas alınacağını ve buna göre hazırlanan aşı takvimiyle toplum bağışıklığının en üst seviyeye çıkarılacağını söylüyor.

Bu stratejiye göre ilk olarak sağlık çalışanları ve huzur evlerinde bulunan kişilerin aşılanacağı belirtiliyor. İkinci sırada asker, polis, jandarma, adli personel, cezaevinde kalanlar ve çalışanlar, üçüncü sırada ise 65 yaş üzeri vatandaşlar geliyor.

Bu gruplardan sonraki aşı önceliği, vatandaşların yaşına ve kronik rahatsızlığı olup olmadığına göre belirleniyor.

Vatandaşlar, kendisine ne zaman aşı sırası geleceğini e-Nabız veya Merkezi Randevu Sistemi (MHRS) gibi mecralar üzerinden öğrenecek.

Aşı olmak isteyenlerin hastanelere ya da aile sağlık merkezlerine başvurmadan önce MHRS üzerinden randevu alması gerekecek.

Aşı 28 gün arayla iki doz şeklinde uygulanacak.