Ahmet Robenson
Ahmet Robenson Biyografisi
Ahmet Robenson, 1889 yılında Kalimpong, Britanya Hindistanı'nda (günümüz Hindistan'ı) Hıristiyan bir anne-babanın çocuğu olarak doğmuştur. Doğum adı Peel Harold Robinson'dur. Babası Spencer Robenson, annesi ise Hannah Robenson'dur.
Baba Spencer Robenson doğup büyüdüğü İngiltere'nin Lincolnshire kasabasında yarıcı olarak çalışırken ilk eşini kaybeder ve 1870'lerde memleketinden ayrılıp Hindistan'a gider. Burada bir süre çay tarımı ve odun ticareti ile uğraşır. 1880 yılında İngiltere'de Hannah ile evlendikten sonra yeniden, bu defa beraberce Hindistan’a dönerler. Baba Spencer Robenson, en küçük çocuğu Peel Harold (Ahmet Robenson) doğduktan yalnızca altı ay sonra 1889 yılında hayata gözlerini yumar. Dört küçük çocuk ile Hindistan’da kalmak istemeyen eşi Hannah, yıllar sonra yeniden İngiltere'ye yerleşir.
Böylece Ahmet Robenson, yani Peel Harold Robenson çocukluğunun ilk birkaç yılını İngiltere'nin bir kasabasında geçirdi. Annesi Hannah Robenson, 'yeniden hayat kurma' mücadelesi ile önce Gholab Shah adındaki Afgan bir doktorla evlenir, ardından Müslüman olur ve çocuklarını da yanına alarak yeni eşiyle birlikte Osmanlı Devleti’nin başkenti İstanbul'un yolunu tutar. Hannah artık Müslüman bir ülkede Müslüman bir kocayla yaşayacaktır. Müslüman olan Hannah Robenson, Fatma adının alır. Çocuklarına da Abdurrahman Robenson, Yakup Robenson, Ahmet Robenson ve Kızına da Adile ismini koyar.
İstanbul'daki askeri okullardan sorumlu olan Mustafa Zeki Paşa, Robenson ailesi ile bizzat ilgilenir. Öncelikle Fatma'nın üç oğlunu Kuleli Askeri Okulu'na yazdırır. Ardından kızı Adile'yi bir süreliğine kendi evine besleme olarak alır. Artık sırada Fatma'ya 'münasip' bir kısmet bulmak vardır. Kısa bir süre içinde Sultan Abdülhamit II'in de teşvikiyle genç subay Ahmet Bahri ile dünyaevine girer Fatma. Çiftin Fevzi isminde bir oğulları olur.
Robenson kardeşler eğitimlerine Kuleli Askeri Okulu'nda başlamış olsalar da Fatma çocuklarının asker olmasını istemez. Bir süre sonra üç kardeşin kaydı Kuleli'den Mekteb-i Sultani'ye Galatasaray Lisesi'ne alınır.
Ahmet Robenson, İstanbul Galatasaray Lisesi’nden mezun olduktan sonra Galatasaray Lisesi’nde ve Vefa lisesinde beden eğitimi öğretmenliği görevinde bulundu. Türkiye’de sporun yaygınlaşması için büyük gayret gösteren önemli bir spor adamıdır. Öğretmenliğini yaptığı okula ve Galatasaray Spor kulübü’ne çok sayıda sporcu yetiştirdi. Galatasaray Spor kulübü’nün 9 numaralı üyesi ve aynı zamanda kalecisi idi. Galatasaray Spor Kulübünün ilk kalecisidir. 1908-1909 sezonunda İstanbul Ligi şampiyonluğunu kazanan Galatasaray futbol takımının da kalecisiydi.
Ahmet Robenson, Birinci Dünya Savaşı başladığında askere alınarak askeri eğitimini Harbiye kampında aldıktan sonra, 3. ve 9. Ordu'da askeri memur olarak çalışmak üzere İstanbul'dan ayrıldı. Rusya Cephesine gönderildi ve hayatta kalmayı başardı. Savaştan hemen sonra Güney Batı Kafkasya hükümetinin resmi tercümanı oldu. İngiliz işgal kuvvetleri ile yapılan üst düzey görüşme ve münazaraların hepsinde yer alır.
Ahmet Robenson'in sporla da ilgilenen Yakup ve Abdurrahman Robenson adında iki erkek kardeşinden Abdurrahman Robenson I. Dünya Savaşı'nda Rusya Cephesi’nde tifo nedeniyle hayatını kaybetti. Yakup Robenson ise 1916 yılında Sina cephesinde Osmanlılar için İngilizlere karşı savaşırken öldü.
Ahmet Robenson Çim Hokeyi sporunun Türkiye’de yaygınlaşması için Çim Hokeyi takımında yer aldı. Fenerbahçeli yöneticilerle beraber İzmit, Afyon, Isparta, Manisa ve İzmir illerinde Çim Hokeyi konusunda konferanslar verdi. Gösteri müsabakalarının yapılmasında büyük gayret gösterdi. Ayrıca Galatasaray’ın ilk basketbolcularından olduğu bilinmektedir.
Türkiye’deki ilk resmi izci örgütlenmesi 1912 yılında Ahmet Robenson ve Abdurrahman Robenson kardeşler öncülüğünde Mekteb-i Sultani’de (Galatasaray Lisesi’nde) başlamıştır. Yıllarca etkili bir şekilde çalışmalarına devam eden kulüp 80’lerde politik sebeplerden ötürü kapatılmıştır. 2009 yılında Aslan İzci Oymağı olarak tekrar faaliyete geçirilmiştir. Kulübün amacı Aslan İzci Oymağı’nı yeniden aktif hale getirmek ve izcilik temellerini esas alarak topluma yararlı olmayı amaç edinmiş bireyler yetişmesini sağlamaktır.
Ahmet Robenson, 1921 yılında Kars Hükümeti'nin posta ve telgraf biriminde görev yapan Polonyalı Nina Yankovski ile Kars’da evlendi. Ahmet ve Nina 1921 yılında İstanbul'a döndü. Ahmet Robenson, İstanbul'a taşındıktan sonra spor ve beden eğitimi alanında faaliyetleri ile bilinen Hristiyan Genç Erkekler Birliği'nin (YMCA) Beyoğlu şubesinde işe girdi.
Ahmet Robenson, yakın dostu Ali Sami Yen'in destek ve teşvikiyle 1925 yılının 17 Temmuz günü Galatasaray Kulübü Başkanlığı ile taltif edilir. Ancak başkanlığı sadece üç ay sürer. Robenson'un çok önemli bir spor insanı olduğunu fakat kulübü yönetmek için bunun yeterli olmadığını düşünen bir grup Galatasaraylı üye imza toplayarak 'olağanüstü kongre' kararı aldırır ve kongrede Ahmet Robenson başkanlık görevine veda eder.
Annesi ve Karısı ile beraber İstanbul'da yaşayan Ahmet Robenson, 1927 yılında İzmir'e taşındı. İzmir'de Amerikalı, YMCA’nın (Genç Hristiyan Erkekler Birliği) önde gelen temsilcilerinden biri olan Asa Jennings ile birlikte çalıştı. Ve o zaman Amerikalılar Ankara ve İzmir’de sosyal eğitim, spor ve kültür tesisleri kurmaya çalışıyorlardı. Ahmet Robenson da burada yine çevirmen ve arabulucu olarak çalıştı.
Türkiye’nin ilk çocuk parkı Ahmet Robenson ve Amerikalıların desteği ile İzmir’de kuruldu. Ahmet Robenson o tarihlerde annesi ile birlikte İzmir’de yaşadı ve sonra 1929 yılında aniden karısıyla birlikte Amerika’ya gitti. New York'ta halı ticareti ile uğraştı, ardından ünlü Lyndhurst Konağı'nın idari müdürlüğünü yaptı. Nina ve Ahmet çiftinin hiç çocuğu olmadı.
Ahmet Robenson, 1965 yılında ABD, New York'da 76 yaşında ölmüştür.
Kaynak:Biyografi.info
Ahmet Robenson için yapılan aramalar
Ahmet Robenson, Ahmet Robenson biyografi, Ahmet Robenson hayatı, Ahmet Robenson özgeçmişi, Ahmet Robenson hakkında, Ahmet Robenson doğum yeri, Ahmet Robenson fotoğraf, Ahmet Robenson video, Ahmet Robenson resim, Ahmet Robenson kimdir?, Ahmet Robenson kaç yaşında?, Ahmet Robenson nereli, Ahmet Robenson memleketi
- Okan Demir 18 Aralık
- Süleyman Saim Tekcan 18 Aralık
- Reshad Strik 16 Aralık
- Derya Uluğ 15 Aralık
- Balım Sultan 12 Aralık
- Charles Leclerc 10 Aralık
- Aka Gündüz Temur 09 Aralık
- John Napier 1256
- Okan Demir 459
- Harika Avcı 139
- Orhan Ayhan 136
- Kaya Çilingiroğlu 116
- Tahir Sarıkaya 104
- Hülya Avşar 101
- Feridun Kunak 98
- Türkan Şoray 97
- Nesrin Topkapı 92
- Nevzat Demir 89
- Mustafa Kemal ATATÜRK 88
- Ekrem Açıkel 87
- Sırrı Süreyya Önder 82
- Abdullah Çatlı 77
- Ece Aksoy 56
- Öznur Kalender 64
- Nefise Karatay 59
- Tahir Sarıkaya 104
- Veysel Deniz 73
- Ekrem Açıkel 87
- Feridun Kunak 98
- Nicole Scherzinger 65
- Onur Osman 63
- Hasan Ali Cura 63