Arif Dino
Arif Dino Biyografisi
Öğrenimini yurtdışında yaptı. Belçika´da Simon Stevens Enstitüsü´nde, Gemploux Ziraat Okulunda ve Cenevre Üniversitesi´nin Siyasal Bilimler Bölümünde okudu. Ingenieur Geometre diploması almıştı. Fransızca ve Yunanca'yı ana dili gibi bilirdi.
1929’da Türkiye´ye İstanbul’a döndükten sonra "Yeni Adam" dergisinde sanat eleştirileri yazmaya başladı. 1939-1942 yıllarında ise ilerici dergilerde vurucu şiirler yayımlayarak "Yeniler" hareketine katıldı. 1942'de Alman Faşizmine karşı çıktıkları için küçük kardeşi Abidin Dino ile birlikte ikamete memur olarak cezalandırıldı. Mecitözü (Çorum)'ne, sonra Adana'ya sürgüne gönderildi. 1951´de İstanbul'a dönebilen Arif Dino, Kuzguncuk'ta ufak bir ev aldı ve son yıllarını orada geçirdi.
Boksörlük, aşçılık, sinema oyunculuğu, portre ressamlığı, grafikerlik, heykeltıraşlık, sanat eleştirmenliği gibi birçok iş yaptı.
Fransızca yazdığı şiirlerini Abidin Dino, Rasih Nuri İleri, Hür Yumer Türkçe'ye çevirdiler. Adam Yayınları tarafından Tüm şiirleri, desenleri ve ardından yazılanlar bir kitapta toplandı.
Adana'da sürgünde olduğu yıllarda kardeşi Abidin Dino ile birlikte aralarında Yaşar ve Orhan Kemal'in de bulunduğu gençleri toplayıp, sanat tartışmaları yaptığı bahçe, “Abidin Dino Sanat Parkı”na dönüştürüldü. Söz konusu parka; Abidin Dino'nun, Yaşar ve Orhan Kemal ile birlikte sohbet ederken yapılmış heykeli de yer almaktadır.
Hiç evlenmeyen Arif Dino, 30 Mart 1957 tarihinde İstanbul'da Kuzguncuk'taki evinde öldü.
Kaynak:Biyografi.info
Arif Dino için yapılan aramalar
Arif Dino, Arif Dino biyografi, Arif Dino hayatı, Arif Dino özgeçmişi, Arif Dino hakkında, Arif Dino doğum yeri, Arif Dino fotoğraf, Arif Dino video, Arif Dino resim, Arif Dino kimdir?, Arif Dino kaç yaşında?, Arif Dino nereli, Arif Dino memleketi
- Baba Mondi Bugün
- Arda Kardeşler Dün
- Murat Balcı 03 Kasım
- Levent Dönmez 25 Ekim
- Sergio Perez 24 Ekim
- Utku Varlık 13 Ekim
- Lando Norris 09 Ekim
- Rahmi Özkan 72
- Beren Saat 57
- Hadi Neşet Türkmen 48
- Levent Yıldız 46
- Müge Dağıstanlı 46
- Arda Turan 42
- George Washington 40
- İsmail Hacıoğlu 40
- Yunus Emre Genç 40
- Çağrı Doğanay 39
- Oya Aydoğan 38
- Gülcan Zeybel 34
- Adnan Polat 32
- Melike Zobu 32
- Oytun Erbaş 32