Aydın Engin
Aydın Engin Biyografisi
Aydın Engin, 12 Şubat 1941 tarihinde İzmir, Ödemiş'te doğmuştur. Babası, terzi Sadık Engin, annesi Adalet Engin'dir. 1957 yılında ortaöğrenimini Ödemiş Lisesi’nde tamamladı. Bir süre İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde okudu. Hukuk öğrenimi sırasında Gençlik Tiyatrosu'nda amatör tiyatroya başladı. Hukuk öğrenimini bırakıp tiyatroculuğu meslek olarak seçti.
Aydın Engin, üniversite yıllarında Adalet Cimcoz, Tahir Alangu gibi ünlü yazar ve çevirmenlerin ürünlerini daktiloya çekerek yazıcılık mesleğine adım attı. O günden itibaren de yaşamını yazı yazarak kazandı.
Askerliğini 1964 yılında yedek subay öğretmen olarak Erzincan’da yaptı. O dönemde “Aykırı” adlı tiyatro oyununu yazdı. Bu oyun Gülriz Sururi - Engin Cezzar Topluluğunun 1965 mevsiminde açılış oyunu oldu. Başrolünü Tuncel Kurtiz oynadı. Bu toplulukta dramaturg ve oyuncu olarak işe başladı.
Bu arada senaryolar ve radyofonik oyunlar yazdı. Yılmaz Güney'in özel senaristi olarak çalıştı. Yeşilçam için pek çok senaryo yazdı ancak imzasını koymadı.
Ardından 1967 yılında Tuncel Kurtiz, Tuncer Necmioğlu, Mustafa Alabora, Umur Bugay ve Müjdat Gezen'le birlikte Halk Oyuncuları tiyatrosu kurucularından oldu. Kadro kurulduktan sonra “Devri Süleyman” adlı oyunu yazdı. İki yıl kapalı gişe oynandı. Hem oyunun yazarı, hem rejisörü, hem de tiyatronun idare müdürü görevleri yaptı. 1969 sonbaharına kadar devam ettiler.
1969 sonunda tiyatro mesleğini kesin olarak bırakıp gazeteciliğe geçti. Bu meslekte de habercilikten köşe yazarlığına çapraz bulmacadan röportaja, köşe yazısından yıldız falına kadar hemen bütün dallarda çalıştı. Gazeteci olarak pek çok kez hapse girip çıktı.
Haftalık Yeni Ortam dergisinde başladığı yazılarını Yeni Ortam gazetesinde sürdürdü. 12 Mart 1971 Muhtırası sırasında tutuklandı. Salıverildikten sonra Yeni Ortam gazetesinde Yazı işleri müdürlüğü yaptı.
1974 yılında Oya Baydar ve Yusuf Bahadınlı ile İlke dergisini kurdu ve yönetti. (TSİP) Türkiye Sosyalist İşçi Partisi'nin kurucuları arasına katıldı, Politika gazetesinde yönetmenlik ve fıkra yazarlığı yaptı.
Aydın Engin, TSİP’nin kurucularından Oya Baydar ile evlendi. Bu evlilikten Ekim Engin adında bir oğlu oldu.
1976'da Politika gazetesinin genel yayın müdürü oldu. Bu gazetede “Tırmık” adlı köşesinde yazdığı köşe yazılarından dolayı hakkında birçok dava açıldı.
1980'de tutuklu olduğu sırada bir başka davadan ötürü 7.5 yıl hapse mahkum oldu. Salıverildikten sonra Haziran 1980'de yurtdışına gitti. 12 Eylül darbesinden sonra yurda dönmedi. Bu arada sürmekte olan davaların sonuçlanması nedeniyle gıyabında ağır hapis cezalarına çarptırıldı.
Aydın Engin, 12 Eylül 1980 darbesinde başlamak üzere sürgün olarak 12 yıl Almanya, Frankfurt’da yaşadı. Geçimini sağlamak için taksi şoförlüğü yaptı. Almanya’da çevirmenlik, fork lift sürücülüğü, hamburger işçiliği, taksi şoförlüğü yaptı. 1991’de Türkiye’ye döndü.
1991'de çıkan kısmi aftan yararlanarak Türkiye'ye döndü; kısa süre Sağmalcılar Cezaevi'nde hapis yattı.
1992 yılında İstanbul’a döndükten sonra 1992-2002 arasında Cumhuriyet Gazetesi'nde habercilik ve köşe yazarlığı yaptı. 2002 yılında Cumhuriyet Gazetesi'nden ayrılarak Birgün Gazetesinin kuruluşunda yönetici olarak görev aldı ve bir süre Tırmık köşesini yazdı. Daha sonra Agos'ta köşeyazıları yazmaya başladı. T24 İnternet gazetesinin kuruluşuna katıldı.
Bir süre ara verdikten sonra Ağustos 2014 yılında Cumhuriyet gazetesinde yeniden yazmaya başladı.
Aydın Engin’in sahneye konulan “Aykırı” ve “Devr-i Süleyman” adında iki de oyunu vardır.
31 Ekim 2016 sabahı Cumhuriyet Gazetesi’ne yapılan operasyon doğrultusunda PKK ve FETÖ'ye üye olmadan örgüt adına suç işlemek iddiası ile gözaltına alındı. 5 Kasım 2016 günü Sorgularının ardından savcılık tarafından adli kontrol talep edilen Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu üyesi Hikmet Çetinkaya ve yazar Aydın Engin, işlemlerinin ardından mahkeme tarafından alından kararla adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
Yazdığı Tiyatro Oyunları :
1964 - Aykırı
1968 - Devr-i Süleyman
Kitapları :
2009 - Heykel Oburu
2006 - Kitabın Adı Budur - Tan Oral Kitabı
2003 - Bir Koltukta Kaç Karpuz - Halit Kıvanç Kitabı
2002 - Tırmık’a Tırmık
2001 - Tango’dan Taliban’a
1996 - Solda Arayışlar
1991 - Ben Frankfurt’ta Şoförken
Kaynak:Biyografi.info
Aydın Engin kitapları
-
Tango'dan Taliban'a Gezi Yazıları
Yarın tarihi :
Yayınevi : CAN YAYINLARI
Edebiyat » Anlatı
Turizm-Gezi » Gezi Kitapları -
Halit Kıvanç Kitabı / Bir Koltukta Kaç Karpuz
Yarın tarihi : 2003-10-29
Yayınevi : TÜRKİYE İŞ BANKASI KÜLTÜR YAYINLARI
Diğer » Söyleşi
-
Tırmık'a Tırmık
Yarın tarihi : 2002-02-15
Yayınevi : CAN YAYINLARI
Edebiyat » Deneme (yerli)
Aydın Engin için yapılan aramalar
Aydın Engin, Aydın Engin biyografi, Aydın Engin hayatı, Aydın Engin özgeçmişi, Aydın Engin hakkında, Aydın Engin doğum yeri, Aydın Engin fotoğraf, Aydın Engin video, Aydın Engin resim, Aydın Engin kimdir?, Aydın Engin kaç yaşında?, Aydın Engin nereli, Aydın Engin memleketi
- Arda Kardeşler Bugün
- Murat Balcı Dün
- Levent Dönmez 25 Ekim
- Sergio Perez 24 Ekim
- Utku Varlık 13 Ekim
- Lando Norris 09 Ekim
- Rikki 06 Ekim
- Pınar Hacıbektaşoğlu 430
- Murat Göğebakan 111
- Rahmi Özkan 99
- George Washington 92
- Recep Tayyip Erdoğan 83
- Mazhar Alanson 81
- Ayça Kaya 80
- Arda Kardeşler 78
- İsmail Hacıoğlu 72
- Melike Zobu 72
- Tansu Polatkan 66
- Oytun Erbaş 55
- Thomas Mann 55
- Murat Balcı 53
- Kenan Kalav 51
- Pınar Hacıbektaşoğlu 430
- Ayça Kaya 80
- Thomas Mann 55
- Rahmi Özkan 99
- Melike Zobu 72
- Tansu Polatkan 66
- Recep Tayyip Erdoğan 83
- İsmail Hacıoğlu 72
- Mazhar Alanson 81
- Oytun Erbaş 55