Bedrettin Dalan
Bedrettin Dalan Biyografisi
1984-1989 yılları arasında İstanbul'un ilk Büyükşehir belediyesi başkanı görevini yapmıştır. İstek Vakfı ve Yeditepe Üniversitesi'nin kurucusudur.
1959’da İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Fakültesine girdi ve 1963 yılında bu fakülteden Elektrik Mühendisi olarak mezun oldu. İş hayatına TCDD'de başladı. Devlet Demiryolları İşletmesinde otomatik sinyalizasyon sistemi ve kontrol şebekesi kuruluş çalışmalarında Proje Mühendisi olarak çalışma hayatına başladı.
Askerlik görevi sırasında yedeksubay olarak 6 ay Muhabere Okulunu Mühendis subay olarak tamamladı ve 18 ay boyunca Jet Üssü Hava Kontrol Kulesinde Haberleşme Müdürü olarak hizmet etti. Askerlik hizmetinin ardından YTONG İnşaat Malzemeleri Firmasında çalışmaya başladı.
Elektrik bakım mühendisi olarak göreve başladığı kurumda bir yıl sonra tüm tesisten sorumlu Bakım Başmühendisi oldu. Vakko kompleksi inşa edilirken buraya Teknik Müdür olarak atandı. Daha sonra modern üretim tesisini yönetmek ve koordine etmek için Gümüşsuyu Halı Şirketine girdi.
1977 yılında tekstil makineleri ve aletleri üretmek üzere kendi şirketini kurdu. Aynı zamanda Süzer Dış Ticaret Grubunda başkan yardımcısı oldu. Tekstil endüstrisindeki büyük kuruluşlara teknik danışman olarak uzun süre hizmet verdi. Ayrıca yedi sanayi kuruluşunda Yönetim Kurulu Üyesi ve Başkanı olarak görev yaptı.
Marmara Üniversitesi Tekstil Bölümünde part-time olarak ders verdi. Bir dönem İstanbul Teknik Üniversitesinde Almanca dil dersleri verdi.
Anavatan Partisi'nin (ANAP) kurucuları arasında yer aldı ve 1984 yılında bu partiden İstanbul Belediye Başkanı seçildi. 29 Mart 1984 – 29 Mart 1989 tarihleri arasında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı görevini yürüttü. Belediye Başkanlığı döneminde İstanbul Eğitim ve Kültür Vakfını kurdu.
1989 yerel seçimlerinde başarısız oldu. Seçimlerden sonra ANAP'tan ayrılarak, 17 Mayıs 1990 tarihinde Demokrat Merkez Partisini kurdu ve genel başkanı oldu. Bu parti 14 Eylül 1991'de Doğru Yol Partisi'ne (DYP) katıldı. 1991 yılında yapılan genel seçimlerde DYP İstanbul milletvekili seçildi. 1994 yerel seçimlerinde DYP'den tekrar İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına aday oldu, fakat seçilemedi. 1995 yılında DYP'den istifa ederek ANAP'a geçti.
Çesitli kuruluşlarda yöneticilik ve yönetim kurulu üyeliği yaptı. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde öğretim görevlisi oldu. İstek Vakfı'nı kurarak, vakfın genel başkanı oldu. Vakıf çok sayıda anaokulu, ilköğretim okulu ve lise kurarak eğitime açtı. Vakfın kurduğu Yeditepe Üniversitesi 1996 yılında eğitime başladı.
Bedrettin Dalan, 20 Ekim 2008'de yurt dışına çıktı bir daha dönmedi. 12 Ocak 2011 tarihinde İrticayla Mücadele Eylem Planı davası kapsamında içişleri bakanlığınca hakkında kırmızı bültenle yakalanma emri çıkarılmaya çalışılmış fakat çıkarılamamıştır. Şimdilerde yurt dışında yaşıyor. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi 30 Aralık 2011 tarihinde İstek Vakfı malları hariç, Bedrettin Dalan'ın Türkiye'deki bütün mal varlığına, hak ve alacaklarına el konulmasına karar verdi.
Bedrettin Dalan, Ayseli Dalan ile evlidir. Altay Burak Dalan ve Barış Dalan adında iki oğlu vardır.
Bedrettin Dalan, hakkındaki yakalama kararının Şubat 2015 ayında kaldırılmasının ardından 10 Mart 2015 tarihinde yurda döndü.
Kaynak:Biyografi.info
Bedrettin Dalan hakkında haberler
-
10 Mart 2015
Bedrettin Dalan Türkiye'ye döndü
Bedrettin Dalan Türkiye'ye döndü Ergenekon davasında hakkındaki yakalama kararı yaklaşık 3 hafta önce (Şuba...
Bedrettin Dalan için yapılan aramalar
Bedrettin Dalan, Bedrettin Dalan biyografi, Bedrettin Dalan hayatı, Bedrettin Dalan özgeçmişi, Bedrettin Dalan hakkında, Bedrettin Dalan doğum yeri, Bedrettin Dalan fotoğraf, Bedrettin Dalan video, Bedrettin Dalan resim, Bedrettin Dalan kimdir?, Bedrettin Dalan kaç yaşında?, Bedrettin Dalan nereli, Bedrettin Dalan memleketi
- Okan Demir 18 Aralık
- Süleyman Saim Tekcan 18 Aralık
- Reshad Strik 16 Aralık
- Derya Uluğ 15 Aralık
- Balım Sultan 12 Aralık
- Charles Leclerc 10 Aralık
- Aka Gündüz Temur 09 Aralık
- John Napier 1159
- Okan Demir 452
- Orhan Ayhan 134
- Harika Avcı 129
- Kaya Çilingiroğlu 114
- Tahir Sarıkaya 104
- Türkan Şoray 95
- Feridun Kunak 93
- Nesrin Topkapı 89
- Ekrem Açıkel 85
- Mustafa Kemal ATATÜRK 84
- Hülya Avşar 80
- Sırrı Süreyya Önder 77
- Vahap Akay 73
- Yaşar Bilgin 71
- Zahide Yetiş 64
- Yaşar Bilgin 71
- Vahap Akay 73
- Türkan Şoray 95
- Tahir Sarıkaya 104
- Sırrı Süreyya Önder 77
- Serdar Erener 60
- Selena Gomez 57
- Sanem Çelik 52
- Rüştü Asyalı 69