FB TW PIN NWS
BioRank 7213

Cemil Cem

Doğum tarihi : ??.??.1882 Ölüm tarihi : 09.Nisan.1950
Cemil Cem kaç yaşında öldü : 68
Kilo & Boy :
Burcu :
Cemil Cem doğum yeri : İstanbul
Ölüm yeri : İstanbul

Cemil Cem Biyografisi

Türk karikatürünün öncü isimlerinden Cemil Cem, II. Meşrutiyet Dönemi’nde çizdiği karikatürler ve yayımladığı Cem mizah dergisiyle ünlenmiş; bu dönemdeki eserleri ona “Üstad” ve “Türk Karikatürünün Babası” sıfatlarını kazandırmıştır.

Cemil Cem, 1882 yılında İstanbul’da doğmuştur. Babası Dr. Cemal Paşa’dır. Mekteb-i Sultani'de (Galatasaray Lisesi) okudu. Daha sonra Vefa İdadisi'nden mezun oldu. Aynı yıl Mekteb-i Hukuk'a girdi. Bu sırada memur olarak Hariciye Nezareti (Dışişleri Bakanlığı)’ne girdi. 1903 yılında yüksek öğrenimini tamamlayınca Dışişlerinde görevli olarak Fransa'ya gönderildi. Görevini Fransa'nın çeşitli kentlerinde sürdürdü. Bu sırada Paris'te Siyasal bilimler öğrenimi gördü. Viyana ve Roma sefarethanelerinde de görev yapmıştır.

Küçük yaşlarından itibaren resim ve karikatürle ilgilenen Cemil Cem, karikatürün bir sanat olduğunu Paris'te anladı. Fransız karikatürcülerinin etkisiyle başladığı karikatürleri ilgi gördü ve mizah dergilerinde yayımlandı.

Cemil Cem, Paris'te okurken II. Meşrutiyet’in ilanıyla Abdülhamit II’in koyduğu resim yasağının kalkmasından sonra 1908 yılında yayımlanmaya başlayan ve Türkiye'nin ilk önemli mizah dergilerinden biri olan Kalem dergisine Avrupa'dan karikatürler göndermeye başladı. Karikatürleri yalnızca çizgiye dayanmıyor altyazıya da önem veriyordu.

Cemil Cem 1910'da İstanbul'a döndü ve aynı yıl ünlü mizah dergisi Cem dergisini çıkarmaya başladı. Artık tek uğraşı karikatür olmuştu. Derginin ilk sayısında "Bir İki Söz" başlığı altında yazdığı önsözde, karikatürün hem söz sanatı olarak edebiyata, hem de çizgiye dayandığını; ince bir alay taşımadan ve becerili bir çizgi sergilemeden karikatür olamayacağını vurguladı. Özellikle portre karikatürleri çizdi ve karikatürlerinde devlet adamlarının kişiliklerinin ve dış görünüşlerinin en belirgin yanlarını ustaca yansıttı. Cemil Cem dergide karikatürlerden başka, takma adlarla yazılar da yazdı.

Refik Halit Karay’ın da bu dergide “Kirpi-i Natüvan” (Halsiz Kirpi) takma adıyla yazıları yayımlandı.

1912 yılında, Balkan Savaşları'ndaki yenilginin ardından dergiyi kapatarak Avrupa'ya gitti. Kurtuluş Savaşı sırasında İstanbul'a döndü ve 1925'e değin Sanayi-i Nefise Mektebi'nde (bugün Mimar Sinan Üniversitesi) müdürlük yaptı.

Cem dergisini 1927 yılında yeniden yayımlamaya başladı. Orhan Seyfi Orhon’un çıkardığı Yeni Kalem dergisi ile 15 Aralık 1927 tarihinde birleşti ve dergini adı “Cem” oldu.

Vergilerin ağır olmasını eleştiren bir karikatürü nedeniyle yargılandı. Bir yıllık hapis cezasına çarptırıldıysa da beraat etti. O dönemin bakanlarından Mehmet Recep Peker'i konu alan bir karikatürü nedeniyle de dergisi 1928 yılında kapatıldı ve karikatür yayımlaması yasaklandı. Bir süre İstanbul Belediye Şehir Meclisi üyeliği yaptıktan sonra evine çekilen Cemil Cem zamanını resim yaparak geçirdi.

Cemil Cem, karikatürlerinde genellikle Abdülhamit II yönetimi, İttihat ve Terakki ve İtilaf Fırkası'nın tutumu gibi dönemin siyasal yaşamını konu aldı. Çizgilerindeki gerçekçilik ve ince mizah anlayışı daha sonra birçok karikatür sanatçısını etkiledi. Portre karikatürcülüğü ve çizgiden çok, alt yazılarda gösterdiği gülmece ustalığıyla adını duyurdu ve "Üstat Cem" diye anıldı.

Cemil Cem, 9 Nisan 1950 tarihinde İstanbul’da 68 yaşında ölmüştür.

Kaynak:Biyografi.info

Cemil Cem için yapılan aramalar

Cemil Cem, Cemil Cem biyografi, Cemil Cem hayatı, Cemil Cem özgeçmişi, Cemil Cem hakkında, Cemil Cem doğum yeri, Cemil Cem fotoğraf, Cemil Cem video, Cemil Cem resim, Cemil Cem kimdir?, Cemil Cem kaç yaşında?, Cemil Cem nereli, Cemil Cem memleketi