Christoph Willibald Gluck
Christoph Willibald Gluck Biyografisi
Ataları avcılığa ve askerliğe hevesli Alman soyundan bir ailenin çocuğu olan Gluck 1714 yılında Erasbach ilçesinde doğdu.
5 yaşında ilkokula başlayan Gluck, güzel soprano sesiyle söylediği şarkılarla öğrencilerin ve öğretmenlerin dikkatini çekti.İlkokulu bitirince müzik öğrenmesi için Prag kentine gönderildi.
Tanınmış müzisyen Czernohorky’den keman ve çello dersleri aldı.Erken yaşta para kazanmak zorunda kalan Gluck, keman çalarak, şarkı söyleyerek şehirler arasında gezip hayatını sürdürmeye çalıştı.
1736 yılında Avrupa’nın müzik kenti Viyana’da konserler verip kendini tanıtmak amacıyla Viyana’ya gitti.Bu gezide İtalyan prensi Lombard Meizi’nin beğenisini kazandı ve onunla birlikte Viyana’dan Milano kentine gitti.
İtalya’da G.B.Sammartini gibi ünlü bir müzikçiyle tanıştı ve onunla birlikte çalıştı.Bundan dört yıl sonra İtalya’da genç bir besteci olarak operalar yazı ve büyük başarı kazandı.
Adının Avrupa’ya yayılması üzerine 1945 yılında Londra’ya çağrıldı.Orada Handel’le tanıştı.Bir operasının ilgi görmemesi üzerine Viyana’ya dönerek bir tiyatronun orkestra şefi oldu.
37 yaşındaki Gluck, 18 yaşındaki Marianna adlı güzel sesli bir kızla evlendi.Marianna operaların pastisyonlarının düzenlenmesinde Gluck’e yardım ediyordu.Mutlu beraberlikleri olmasına rağmen bu evlilikten çocukları olmadı.
1740-1760 yılları arasında Avrupa’nın çeşitli merkezlerini dolaştı ve operalarını temsil etti.Eskiden piyano dersleri verdiği kraliçe Marie Antoinette’in de desteğiyle Paris’te İphigenie operası oynandı ve büyük başarı kazandı.
1776 yılında Paris’te Alceste eserinin temsilinde Mozart’da oradaydı ve Gluck’u içtenlikle kutladı.Fransız kraliçesi de Gluck’a büyük ölçüde aylık ödenek bağlandı.
Paris’teki başarılarından ötürü Avrupa kraliçesi Marie Terese Viyana’daki İmparator Sarayının Besteciliğine atandı.
Gluck, operayı doğaya yaklaştırdı, eski çağların sanat anlayışını yeni teknik olanaklarla bağdaşlaştırdı.
Daha çok Orfeo ed Elena, Iphigenie en Aulide ve Iphigenie en Tauride gibi operalarıyla ünlenen Gluck, 1756 yılında da şövalyelik unvanı aldı.
Ünlü besteci, 15 Kasım 1787 tarihinde Viyana’da hayatını kaybetti.
Eserleri: Ercole ile Ebe’nin Düğünü, Yeniden Semiramide, Numi Kontesi, Yüce Gönüllülüğü, Aklanan Masumluk, Sahte Köle, Merlin Adası, Kuşatılmış Kythereia, Büyülü Ağaç, Bakire, Yola Gelmiş Ayyaş, Budala Kadı, Umulmadık Karşılaşma, Clelia Zaferi, Artaserse, Demofoonte, Arsace, Sofonisba, İppolito, La Finta Schiava, II Trigrane, Poro, Artamene, Ezio, Issipile, Don Juan.
Kaynak:Biyografi.info
Christoph Willibald Gluck için yapılan aramalar
Christoph Willibald Gluck, Christoph Willibald Gluck biyografi, Christoph Willibald Gluck hayatı, Christoph Willibald Gluck özgeçmişi, Christoph Willibald Gluck hakkında, Christoph Willibald Gluck doğum yeri, Christoph Willibald Gluck fotoğraf, Christoph Willibald Gluck video, Christoph Willibald Gluck resim, Christoph Willibald Gluck kimdir?, Christoph Willibald Gluck kaç yaşında?, Christoph Willibald Gluck nereli, Christoph Willibald Gluck memleketi
- Okan Demir Bugün
- Süleyman Saim Tekcan Bugün
- Reshad Strik 16 Aralık
- Derya Uluğ 15 Aralık
- Balım Sultan 12 Aralık
- Charles Leclerc 10 Aralık
- Aka Gündüz Temur 09 Aralık
- John Napier 1937
- Harika Avcı 595
- Ercument Karacan 256
- Tansu Polatkan 213
- İlhan Uzgel 195
- Mustafa Taviloğlu 194
- Arsen Gürzap 166
- Nevzat Demir 165
- Hasan Cemal 136
- Semiramis Pekkan 129
- Uğur Yücel 123
- Osman Müftüoğlu 118
- Haldun Solmaztürk 113
- Türkan Şoray 103
- Füsun Demirel 102
- Hasan Cemal 136
- Arsen Gürzap 166
- Uğur Dündar 89
- Mustafa Taviloğlu 194
- Osman Müftüoğlu 118
- Güler Ökten 55
- İlhan Uzgel 195
- Uğur Yücel 123
- Haldun Solmaztürk 113
- Özhan Eren 82