FB TW PIN NWS
BioRank 8467

Çin Şi Huang

Doğum tarihi : -
Çin Şi Huang kaç yaşında : -
Kilo & Boy :
Burcu :
Çin Şi Huang doğum yeri : Hanan, Çin

Çin Şi Huang Biyografisi

Çin Şi Huang
Doğumu: MÖ 18 Şubat 259 Hanan, Çin
Ölümü: MÖ 10 Eylül 210 Xingtai, Çin
Devlet başkanı

Çin Şi Huang, birleşik bir Çin'in İlk İmparatoru ve MÖ 246 yılından MÖ 210 yılına kadar hüküm süren Qin hanedanının kurucusudur. Antik Çin’i birleştiren ve Çin Seddi’nin temelini atan gaddar bir hükümdardı.

Çin Şi Huang, Milattan Önce 259 yılında Çin, Hanan'da; Qin Kralı Zhuangxiang ve Leydi Zhao oğlu olarak doğmuştur. babasının ölümü üzerine milattan önce 246 yılında Qin eyaletinin kralı oldu. Çin Şi Huang, tahta geçtiğinde sadece 13 yaşındaydı. Bu nedenle başbakanı Lu Buwei ilk sekiz yıl boyunca naiplik yaptı.

O tarihlerde yedi savaşan eyalet vardı. Bunlar Qi, Yan, Zhao, Han, Wei, Chu ve Qin eyaletleri idi. Bu eyaletlerin liderleri, Zhou Hanedanlığı'nın eski dükleriydi, ancak Zhou saltanatı dağılırken her biri kendilerini kral ilan etmişti.

Bu istikrarsız ortamda savaş, Sun Tzu'nun "Savaş Sanatı" gibi kitaplarda olduğu gibi gelişti.

Başbakanı Lu Buwei, MÖ 240'da Çin Shi Huang'ı tahttan indirmek için bir plan yaptı. Kralın annesi Zhao Ji'yi büyük penisiyle ünlü Lao Ai ile tanıştırdı. Kraliçe dowager ve Lao Ai'nin iki oğlu vardı ve Lao ve Lu Buwei, MÖ 238'de bir darbe başlatmaya karar verdi. Lao Ai, yakındaki Wei kralının yardımıyla bir ordu kurdu ve Çin Shi Huang seyahat ederken kontrolü ele geçirmeye çalıştı. Ancak genç kral isyanı sert bir şekilde bastırdı ve galip geldi. Lao, kolları, bacakları ve boynu atlara bağlanarak idam edildi ve daha sonra farklı yönlere koşmaya teşvik edildi. Kralın iki üvey erkek kardeşi ve üçüncü dereceden tüm akrabaları (amcalar, teyzeler, kuzenler) dahil olmak üzere tüm ailesi de öldürüldü. Kraliçe dowager kurtuldu ama geri kalan günlerini ev hapsinde geçirdi.

Bu olaydan sonra başbakanı Lu Buwei sürgüne gönderildi, ancak Qin'deki tüm nüfuzunu kaybetmedi. Ancak, sürekli genç kral tarafından idam edilme korkusuyla yaşadı. MÖ 235'te Lu, zehir içerek intihar etti. Ölümüyle 24 yaşındaki kral, Qin krallığının tam komutasını üstlendi.

Etrafındakilerden giderek daha fazla şüphelenmeye başlayan kral Çin Şi Huang, tüm yabancı bilginleri casus olarak sarayından kovdu. Kralın korkuları haklıydı. 227 yılında Yan eyaletinden sarayına iki suikastçı geldi, ancak kral onlarla kılıcıyla savaştı. Bir müzisyen de kurşun ağırlıklı bir lavta ile onu döverek öldürmeye çalıştı.

Çin Şi Huang, birleşik bir Çin'in İlk İmparatoru ve MÖ 246 yılından MÖ 210 yılına kadar hüküm süren Qin hanedanının kurucusudur.

Çin Şi Huang, MÖ 230 yılında Han krallığını yendi. MÖ 229 yılında olan büyük bir depremde büyük yaralar alan Zhao krallığını işgal etti. MÖ 225 yılında Wei krallığını işgal etti. MÖ 223 yılında Chu krallığını ve MÖ 222 yılında Yan krallığını ve Zhao krallığını fethetti. MÖ 221 yılında Qi krallığını işgal etti.

Diğer savaşan 6 devletin yenilgisiyle Çin Şi Huang, kuzey Çin'i birleştirdi. Ordusu yaşamı boyunca Qin İmparatorluğu'nun güney sınırlarını genişletmeye devam edecek ve şu anda Vietnam olana kadar güneye gidecekti. Qin Kralı artık Çin'in İmparatoruydu.

Çin Şi Huang, imparator olarak, bürokrasiyi yeniden düzenledi, mevcut asaleti kaldırdı ve onların yerine atanmış memurları getirdi. Ayrıca merkezde Xianyang'ın başkenti olan bir yol ağı inşa etti. Buna ek olarak, İmparator Çin yazısını basitleştirdi, ağırlıkları ve ölçüleri standartlaştırdı ve yeni bakır paralar bastı.

Büyük bir ordusuna rağmen kuzeyden gelen göçebe Xiongnu dedikleri ve kurucusu Oğuz Kağan'ın babası Teoman Han olan Asya Hun İmparatorluğunun saldırılarından korunmak için Çin Şi Huang, muazzam bir savunma duvarı (Çin Seddi)inşa edilmesini emretti. İş, MÖ 220 ile MÖ 206 yılları arasında yüz binlerce köleleştirilmiş insan ve suçlu tarafından gerçekleştirildi; bu çalışma esnasında binlerce köle işçi görevde öldü.

Bu tahkimat Çin Seddi'nin ilk bölümünü oluşturdu.

İmparator Çin Şi Huang, MÖ. 213 yılında Konfüçyüs düşüncesinin izlerini silmek için bütün kitapların yakılmasını emrini verdi. Bu olay tarih kitaplarına “kitap yakma ve bilginlerin gömülmesi” olarak geçti. Fal, tıp ve tarım kitapları hariç bütün kitapları yaktırdı. Ayrıca MÖ 212 yılında da aynı fikirde olmadıkları için 700 kişiyi diri diri gömdü ve taşlanarak öldürüldü

Birçok eşi olan Çin Şi Huang'ın, Fusu, Gao, Jianglü, Huhai dahil olmak üzere yaklaşık 50 çocuğu vardı.

İmparator Çin Şi Huang, giderek daha fazla korkmaya başladı. Sonsuza kadar yaşamasını sağlayacak yaşam iksirini bulmaya takıntılı hale geldi. Saray doktorları ve simyacılar, çoğu muhtemelen İmparator'un ölümünü engellemekten ziyade hızlandıran ironik bir etkiye sahip olan "quicksilver" (cıva) içeren bir dizi iksir hazırladılar.

İksirlerin işe yamadığını gören İmparator Çin Şi Huang, MÖ 215 yılında İmparator kendisi için devasa bir mezar inşa edilmesini de emretti. Mezar için planlar arasında akan cıva nehirleri, olası yağmacıları engellemek için çapraz yaylı bubi tuzakları ve İmparator'un dünyevi saraylarının kopyaları vardı.

İmparator Çin Şi Huang'ı öbür dünyada korumak ve belki de yeryüzüne sahip olduğu gibi cenneti fethetmek için, mezara en az 8.000 kil askerden oluşan pişmiş toprak ordusu ve savaş arabaları ve silahlar yerleştirdi.

Kilden yapılmış olan 8.000 askerinde hiçbirinin yüzü diğerine bezememektedir.

Milattan önce 211 yılında Çin'in Dongjun şehrine büyük bir meteor düşmüş. Burada yaşayan ama kim olduğu bilinmeyen bir adam meteorun düşüşüyle ilgili olarak “İlk imparator ölecek ve toprakları bölünecek” kehanetini yazmış.

İmparator çok öfkelenmiş. İmparatorluğun genel sekreterini Dongjun’a göndermiş. Bu lafı kim yazmış, kim söylemiş onun bulunmasını istemiş. Kimse çıkıp da “Ben söyledim” dememiş. Bölgede bulunan herkesi öldürmüşler. Kehanetin yazıldığı meteorun kendisi yakıldı ve ardından toz haline getirildi.

Bu olaydan sonra saraydaki simyacıların üzerindeki baskı daha da artmış. Ölümsüzlük iksirinin artık bulunması gerekiyormuş. Milattan önce 210 yılının 10 Eylül’ünde ölümsüzlük ilacının bulunduğu söylenmiş. İmparator sarayın simyacısı ve doktoru tarafından ölümsüzlük vereceği söylenen bu iksiri içmiş. Ve ölmüş.

Çin Şi Huang, Milattan Önce 10 Eylül 210 tarihinde 49 yaşında Çin'de civa zehirlenmesinden ölmüştür.

Çin Şi Huang'ın ölümünden sonra oğlu Huhai başa geçti. Ancak daha önce savaşan 7 devletin soylularından kalanlar ülkeyi kargaşaya sürükledi. Çin ordusu MÖ.207 yılında Julu Savaşı'nda Chu liderliğindeki isyancılar tarafından yenildi. Bu yenilgi, Qin Hanedanlığı'nın sonunun işaretiydi.

Kaynak:Biyografi.info

Çin Şi Huang için yapılan aramalar

Çin Şi Huang, Çin Şi Huang biyografi, Çin Şi Huang hayatı, Çin Şi Huang özgeçmişi, Çin Şi Huang hakkında, Çin Şi Huang doğum yeri, Çin Şi Huang fotoğraf, Çin Şi Huang video, Çin Şi Huang resim, Çin Şi Huang kimdir?, Çin Şi Huang kaç yaşında?, Çin Şi Huang nereli, Çin Şi Huang memleketi