Derya Büyükuncu
Derya Büyükuncu Biyografisi
Derya Büyükuncu, 2 Temmuz 1976 da İstanbul Kadıköy’de doğmuştur. Babası Gaziantepli bir doktor adı Yılmaz, Çapa’da öğretim görevlisi. Annesi İstanbul’lu eczacı, Kadıköy rıhtımda eczanesi var. 1,5 yaş büyük ablasının adı Berna’dır. Derya Büyükuncu, Büyükada’da oturan anneannesi ve dedesinin isteğiyle yüzme sporuna 5 yaşındayken Galatasaray Spor kulübünde başladı. Ailesinin yazın denizde boğulmasından endişe duyması üzerine yüzme sporuyla tanıştı. Ablası Berna Büyükuncu ile yüzmeye başlayan Derya Büyükuncu, GS antrenörü tarafından yüzmede başarılı bulunmayınca, bir başka spora yönlendirildi. Ancak Derya Büyükuncu yüzmeyi çok sevdiği icin 2 sene karate yaptıktan sonra yüzmeye 7 yaşında geri döndü. Disiplinli, azimli, uysal ve mütevazi yapısıyla yaşıtları arasında kısa zamanda farklılığını ve kabiliyetini gösterdi. 2 sene kadar kısa bir zaman sonunda tarihe rekorlarıyla imza atmaya başladı.
Derya Büyükuncu Kadıköy Anadolu Lisesi'nde okurken müzik ve resim derslerinden kalması nedeniyle ABD'de eğitimini sürdürme kararı alır ve 1991 yılında ABD'ye annesi ile birlikte gider. Amerika’da liseden üniversiteye geçerken, ABD'de bir numaralı öğrencilerden olur. Hangi okula gitse burs alacağı dönemi değerlendiren Derya Büyükuncu, ülkenin en iyi okullara arasında gösterilen California State University'de masterını dahi tamamlayacağından habersiz yoluna devam eder. ABD Michigan Üniversitesi, İşletme Bölümü mezunudur. Büyükuncu ABD Los Angeles’de ikamet etmektedir.
Milli rekortmen yüzücü Derya Büyükuncu, ilk milli yarışını 9 yaşındayken 12 yaş grubunda Bulgaristan’da düzenlenen 1985 Balkan Yaş Grupları Yüzme Şampiyonası’nda yüzerek bronz madalya kazandı. Aynı yıl Türkiye’de yapılan yüzme yarışlarında 10 yaş grubunun tüm Türkiye rekorlarını kırdı. 1992'den itibaren beş Yaz Olimpiyatında yarışmıştır.
Derya Büyükuncu, 1985-2012 yılları arasında yaklaşık 500 kez yüzme rekoru kırmış olup 500 kez milli takımda yer aldı.
İzmir’de düzenlenen 1987 Balkan Yaş Grupları Yüzme Şampiyonası’nda beş altın madalyanın sahibi oldu.
Bulgaristan’da düzenlenen 1988 Balkan Yaş Grupları Yüzme Şampiyonası’nda 12 yaş grubunun Balkan rekorunun sahibi olurken beş altın madalyanın sahibi oldu.
Yunanistan’da düzenlenen 1989 Balkan Yaş Grupları Yüzme Şampiyonası’nda beş altın madalyanın sahibi oldu. 1989 yılında 100 metre sırtüstünde 1 dakikanın altında yüzen ilk ve tek Türk yüzücüsü oldu.
Romanya’da düzenlenen 1990 Balkan Gençler Yüzme Şampiyonası’nda üç altın madalyanın sahibi oldu. 100 m sırtüstünde Balkan Gençler rekorunu ve 3 yeni Türkiye rekorunu kırdı. Balkan Gençler Yüzme Şampiyona'sında rekor kıran ve üç altın madalya birden kazanan ilk Türk yüzücü unvanını kazandı.
Belçika’da düzenlenen 1991 Avrupa Gençlik Olimpiyatları’nda 2 altın madalyanın sahibi oldu. Derya Büyükuncu 1991 yılında Türkiye’de “Yılın Sporcusu” unvanını elde etti.
İngiltere'de düzenlenen 1992 Avrupa Gençler Yüzme Şampiyonası’nda altın madalya kazanıp 100 metre sırtüstünde Avrupa rekoru kırdı. Avrupa Gençler Şampiyonası’nda altın madalya kazanan ve Avrupa rekoru kıran ilk ve tek Türk yüzücü oldu.
Fransa’da düzenlenen 1993 Akdeniz Oyunları’nda 200 metre sırtüstünde Akdeniz Oyunları rekoru kırarak altın madalyanın sahibi oldu.
Amerika’da düzenlenen 1993 Amerika Yüzme Şampiyonası’nda 100 metre sırtüstünde zamanın Dünya rekortmeni ve şampiyonu olan Jeff Rouse’u geçerek U.S.Open rekorunu kırıp altın madalyanın sahibi oldu. Derya Büyükuncu aynı şampiyonada 200 metre sırtüstünde de altın madalyanın sahibi oldu. Amerika’da düzenlenen 1994 Amerika Liselerarasi Yüzme Şampiyona’sında 100 metre sırtüstü ve 100 metre serbestte hem Liselerarası Yüzme Şampiyona rekoru hem de Amerika Liselerarası rekorunu kırarak altın madalyanın sahibi oldu. (2012 itibarıyla halen 100 metre sırtüstü rekoru Derya Büyükuncu'ya ait olup rekoru kırılamamıştır.) 1994 yılında Amerika’da “Yılın Yüzücüsü” unvanını elde etti. Amerika’da dünyaca ünlü “Swimming World” dergisine kapak olan ilk ve tek Türk sporcu ve yüzücü oldu.
Show TV´de, 2011 yılında Acun Ilıcalı'nın sunduğu “Yok böyle Dans” yarışmasına katıldı, ve 5. olmuştur. O sıralar milli takımı ve Galatasaray yüzme takımını ihmal ettiği gerekçesiyle cezaya maruz kaldı, Galatasaray Spor Kulübü ile ilişiği kesilmiştir.
Yine Show TV'de, 2011 yılında Acun Ilıcalı'nın sunduğu Survivor Ünlüler - Gönüllüler yarışmasına katıldı ve finale kaldı ve yarışmayı kazandı. Derya Büyükuncu, finalde SMS oylamasında çarpıştığı Nihat Doğan’ı yurt çapında açık ara farkla geçerek büyük ödülü almaya hak kazandı.2011 yılında Acun Ilıcalı’nın hazırlayıp sunduğu Alp Kırşan’ında Dominik’den sunuculuk yaptığı Survivor Ünlüler – Gönüllüler adlı yarışmada Ünlülerde; Asena Onur Çakmak, Derya Büyükuncu, Ebru Destan, Nihat Doğan, Özge Ulusoy, Pascal Nouma, Zeynep Tunuslu yarışırken, Derya Büyükuncu birinci, Nihat Doğan ikinci ve gönüllüler takımında olan Taner Tolga Tarlacı üçüncü olmuştur.
Haftada sekiz su ve üç ağırlık antrenmanı olmak üzere toplam 11 antrenman yapan ve 45 km yüzen milli yüzücünün 2004 Olimpiyatları’ndan beklentisi, ilk 16’ya girebilmek. Büyükuncu’nun sponsoru yok. Türkiye Olimpiyat Komitesi ve kulübünden maddi anlamda destek alıyor.
ABD’de milli takım antrenörü David Sallow’un yardımcısı olarak görev yapan Büyükuncu, aktif olarak yüzmeyi bıraktıktan sonra antrenörlük yapmak istiyor.
Dünya sırtüstü eski rekortmeni Jeff Rose’u örnek alan sporcu, basketbol oynamayı, kitap okumayı ve müzik dinlemeyi seviyor.
2004’te Madrid Avrupa Şampiyonası’nda, o zamanlar O’da yüzücü olan Zehra ile hava alanında sporcuların kafilesinde karşılaştılar, “Gözleri ne güzel” dedi. 2 ay sonra çıkmaya başladılar ve 11 ay sonra Derya Büyükuncu, 2005 yılında eski Yüzücü ve antrenörü Zehra Büyükuncu ile evlendi.
2012 yılında, altıncı olimpiyatı olan 2012 Yaz Olimpiyatları'na katılarak Olimpiyat Oyunları'na en çok giden yüzücü olarak rekor kırdı.
Derya Büyükuncu’nun başarıları saymakla bitmiyor. Başlıca başarıları şöyledir:
1985’te 10 yaş grubunun tüm Türkiye rekorlarını kırarak Türk Yüzme tarihinde bir ilk’e imza attı.
1986’da Yunanistan’da yapılan Balkan Yaş Grupları Yüzme Şampiyonası’nda 2 altın madalya kazandı.
1986’da 10 ve 11 yaşın tüm Türkiye rekorlarını kırdı.
1987’de İzmir’de Balkan Yaş Grupları Yüzme Şampiyonası’nda beş altın madalya kazandı.
1987’de Luxembourg International Swimming Championship’te bronz madalya kazandı.
1987’de 11 yaş grubunun tüm Türkiye rekorlarını, 12 ve 13 yaş grubunun çeşitli Türkiye rekorlarını kırdı.
1988’de Bulgaristan’da Balkan Yaş Grupları Yüzme Şampiyonası’nda 12 yaş grubunun Balkan rekorunun sahibi olurken 5 altın madalya kazandı.
1988’de Lüxembourg International Swimming Championship’te 14 yaş grubunda 2 gümüş madalya kazandı.
1988’de Yunanistan’daki I. International Aegean Swimming Championship’te dört altın madalya aldığı yarışmada Şampiyona’nın en iyi sporcusu ödülüne layık görüldü.
1988’de Türkiye Yüzme şampiyonalarında 12 yaş grubunun tüm rekorlarını, 13 ve 14 yaş gruplarına ait çeşitli Türkiye rekorlarını kırdı.
1989’da Yunanistan’daki Balkan Yaş Grupları Yüzme Şampiyonası’nda 5 altın madalya kazandı.
1989’da Luxembourg International Swimming Championship’te 3 altın madalya kazanıp 100 metre sırtüstü ve 200 metre sırtüstü stillerinde Lüksemburg Şampiyonası rekorlarını kırdı.
1989’da İsveç’teki International Sun Cup Swimming Championships’te 4 altın madalya kazandı.
1989’da Yunanistan’da II. International Aegean Swimming Championship’te 4 altın madalya kazanırken Şampiyona’nın “En iyi sporcu”su ödülünü elde etti.
1989’da 100 metre sırtüstünde 1 dakikanın altında yüzen ilk ve tek Türk yüzücü olmuştur.
1989’da 13 yaşına geldiğinde Türkiye ve Avrupa’daki çeşitli yarışmalarda bir yıl içinde 31 defa rekor kırdı.
1990’da Luxembourg International Swimming Championship’te 100 metre serbest, 100 metre sırtüstü, 200 metre sırtüstü ve 200 metre karışık stillerinde Lüksemburg Şampiyonası rekorlarını kırarak 4 altın madalya kazandı.
1990’da Belçika’da düzenlenen Dünya Liselerarası Yüzme Şampiyonası’nda 16 ve 17 yaş kategorisinde üç altın madalya kazanıp bu 3 stilin Dünya Liselerarası dünya rekorlarını kırdı.
1990’da Dünya Liselerarasi Yüzme Şampiyonası’nda altın madalya alan ilk ve tek Türk yüzücü ünvanına sahip oldu.
1990’da Romanya’da düzenlenen Balkan Gençler Yüzme Şampiyonası’nda 3 altın madalya kazandı. Bu yarışmada 100 m sırtüstü stilinde Balkan Gençler rekorunu ve 3 yeni Türkiye rekorunu kırdı. Balkan Gençler Yüzme Şampiyonalarında rekor kıran ve 3 altın madalya birden kazanan ilk Türk yüzücü ünvanını kazandı.
1991’de Türkiye’de “Yılın Sporcusu” ünvanını elde etti.
1991’de Belçika’da düzenlenen Avrupa Gençlik Olimpiyatları’nda 2 altın madalya kazandı.
1991’de Avustralya’nın Perth şehrinde düzenlenen Dünya Yüzme Şampiyonası’nda 12.lik elde edip B finali yüzdü.
1992’de Ingiltere’de düzenlenen Avrupa Gencler Yüzme Şampiyonası’nda altın madalya kazanıp 100 metre sırtüstünde Avrupa rekoru kırdı. Avrupa Gençler Şampiyonası’nda altın madalya kazanan ve Avrupa rekoru kıran ilk ve tek Türk yüzücü ünvanını elde etti.
1992’de Türkiye’de düzenlenen Balkan Büyükler Yüzme Şampiyonası’nda altın madalya kazandı.
1992’de Barcelona Yaz Olimpiyatları’na katıldı.
1993’de Fransa’da düzenlenen Akdeniz Oyunları’nda 200 metre sırtüstünde Akdeniz Oyunları rekoru kırarak altın madalya kazandı.
1993’de Amerika’da düzenlenen Liselerarası Yüzme Şampiyona’sında 100 metre sırtüstünde hem Liselerarası Yüzme Şampiyona rekoru hem de Amerika Liselerarası rekorunu kırarak altın madalya kazandı.
1993’te Amerika Yüzme Şampiyonası’nda Yaş Gruplarında 200 metre sırtüstünde Amerika rekoru kırarak altın madalya kazandı.
1993’te Amerika’da düzenlenen Amerika Yüzme Şampiyonası’nda 100 metre sırtüstünde zamanın dünya rekortmeni ve şampiyonu olan Jeff Rouse’u geçerek U.S.Open rekorunu kırıp altın madalya kazandı. Aynı şampiyonada 200 metre sırtüstünde de altın madalya kazandı.
1994’te Amerika’da düzenlenen Liselerarasi Yüzme Şampiyona’sında 100 metre sırtüstü ve 100 metre serbestte hem Liselerarası Yüzme Şampiyona rekoru hem de Amerika Liselerarası rekorunu kırarak altın madalya kazandı. (2011 itibariyle halen 100 metre sırtüstü rekoru kırılamamıştır.)
1994’te 50 metre serbest ve 100 metre serbestte California Liselerarası Yüzme Şampiyonası rekorlarını kırdı.
1994’te Amerika’da “Yılın Yüzücüsü” ünvanını elde etti.
1994’te Amerika’da dünyaca ünlü “Swimming World” dergisine kapak olan ilk ve tek Türk sporcu ve yüzücü oldu.
1994, 1995, 1996, 1997 ve 1998 yıllarında 100 metre sırtüstü, 200 metre sırtüstü ve 100 metre kelebek stillerinde University of Michigan okul rekorlarını kırarak birçok altın madalya kazandı.
1994, 1995, 1996, 1997 ve 1998 yıllarında Big Ten Conference rekorlarını kırdı.
1998’de Dünya Kupasında 100 metre sırtüstünde altın madalya kazandı.
1996’da Big Ten Conference’ta “En Başarılı Yüzücü” ünvanını elde etti.
1996’da Balkan Büyükler Yüzme Şampiyonası’nda beş altın madalya kazandı.
1996’da Atlanta Yaz Olimpiyatları’na katıldı.
1997’de Italya’da düzenlenen Akdeniz Oyunları’nda bronz madalya kazandı.
1998’de Big Ten Conference’ta “En Başarılı Yüzücü” ünvanını elde etti.
1998’de Kanada’da düzenlenen Dünya Kupası’nda altın madalya kazandı. Dünya Kupası’nda madalya kazanan ilk ve tek Türk yüzücü oldu.
1999’da Portekiz’de Avrupa Büyükler Yüzme Şampiyonası’nda 200 metre sırtüstünde gümüş madalya kazandı.
1999’da Lizbon’da düzenlenen Avrupa Büyükler Şampiyonası’nda 100 metre sırtüstünde gümüş madalya kazandı.
2000’de Atina’da duzenlenen Dünya Büyükler Yüzme Şampiyonası’nda 100 metre sırtüstünde bronz madalya kazandı.
2000’de Helsinki’de Avrupa Büyükler Şampiyonası’nda 100 metre sırtüstünde bronz madalya kazandı.
2000’de Sydney Yaz Olimpiyatlarına katıldı.
2002’de Moskova’da düzenlenen Dünya Büyükler Yüzme Şampiyonası’nda beşincilik elde etti.
2002’de Almanya’da düzenlenen Avrupa Büyükler Yüzme Şampiyonasi’nda beşincilik elde etti.
2004’te Avusturya’da düzenlenen Avrupa Büyükler Yüzme Şampiyonası’nda yedincilik elde etti.
2004’te Madrid’te düzenlenen Avrupa Büyükler Şampiyonası’nda sekizincilik elde etti.
2004’te Atina’da düzenlenen Yaz Olimpiyatları’na katıldı.
2005’te Kanada’da düzenlenen Dünya Büyükler Şampiyonası’nda onikincilik elde etti.
2006’da Italya’da düzenlenen Grand Prix’te 100 metre sırtüstünde ve 200 metre sırtüstünde 2 altın madalya kazandı.
2008’de Italya’da düzenlenen Dünya Kupasında 100 metre sırtüstünde altın madalya kazandı.
2008’de Hirvatistan’da düzenlenen Avrupa Büyükler Yüzme Şampiyonası’nda onunculuk elde etti.
2008’de Ingiltere’de düzenlenen Dünya Büyükler Şampiyonası’nda onunculuk elde etti. 200 metre sirtüstünde 2 dakikanın altına inen ilk ve tek Türk yüzücü ünvanını elde etti.
2008’de Olimpiyat A Barajını geçen ilk ve tek Türk yüzücü ünvanını elde etti.
2008’de Pekin’de düzenlenen Yaz Olimpiyatları’na katıldı.
2009’da Istanbul’da düzenlenen Avrupa Büyükler Şampiyonası’nda beşincilik elde etti.
2010’da Hollanda’da düzenlenen Avrupa Büyükler Şampiyonası’nda beşincilik elde etti.
Türk spor tarihinde 5 kez olimpiyat oyunlarına katılan tek sporcudur.
Türk spor tarihinde 25 yıl milli takıma hizmet eden tek sporcudur.
1985-2010 yılları arasında yaklaşık 500 kez yüzme rekoru kırdı ve 500 kez milli takımda yer aldı. Halen aktif olarak yüzmektedir.
2012’de Londra’da düzenlenecek olan Yaz Olimpiyatları’na katılmasıyla “6 kez yaz olimpiyatlarına giden ilk ve tek sporcu ünvanı”nı elde ederek insanlık tarihinde bir ilke imza atacaktır.
1985-2010 yılları arasında yaklaşık 500 kez yüzme rekoru kırdı ve 500 kez milli takımda yer aldı. Halen aktif olarak yüzmektedir.
2005 itibariyle antrenörü Zehra Balkan Büyükuncu ile yüzmektedir.
2011 itibariyle Türkiye'de hiçbir kulübe bağlı değildir.
Kaynak:Biyografi.info
Derya Büyükuncu için yapılan aramalar
Derya Büyükuncu, Derya Büyükuncu biyografi, Derya Büyükuncu hayatı, Derya Büyükuncu özgeçmişi, Derya Büyükuncu hakkında, Derya Büyükuncu doğum yeri, Derya Büyükuncu fotoğraf, Derya Büyükuncu video, Derya Büyükuncu resim, Derya Büyükuncu kimdir?, Derya Büyükuncu kaç yaşında?, Derya Büyükuncu nereli, Derya Büyükuncu memleketi
- Arda Kardeşler Dün
- Murat Balcı 03 Kasım
- Levent Dönmez 25 Ekim
- Sergio Perez 24 Ekim
- Utku Varlık 13 Ekim
- Lando Norris 09 Ekim
- Rikki 06 Ekim
- Yunus Emre Genç 22
- Megan Fox 19
- Arda Turan 18
- Aslan Özcan 15
- Nurşen Mazıcı 14
- Antonio Banderas 12
- Aslızen 12
- Levent Yıldız 12
- Çağatay Ulusoy 10
- İskender Doğan 9
- Jacques Chirac 9
- Meriç Aral 9
- Tülay German 9
- Yılmaz Zafer 9
- Cher 8