FB TW PIN NWS
BioRank 4063

Enis Batur

DoÄŸum tarihi : 28.Haziran.1952
Enis Batur kaç yaşında : 72
Kilo & Boy :
Burcu : Yengeç
Meslek : Åžair, Yazar
Enis Batur doÄŸum yeri : EskiÅŸehir

Enis Batur Biyografisi

Düzyazı ve şiirdeki üretkenliği ile dikkat çekti.

Enis Batur, 28 Haziran 1952 tarihinde Eskişehir'de doğmuştur. Annesi Leman Batur, babası Orgeneral Muhsin Batur’dur. Çocukluğu Eskişehir ve Napoli’de, ilk gençlik yılları İstanbul ve Ankara’da geçti. Orta öğrenimini Saint Joseph Fransız Lisesinde İstanbul ve Ankara'da yaptı. Üniversite eğitimine Orta Doğu Teknik Üniversitesinde başladı, Paris'te tamamladı. 1973 yılında gittiği Paris’te dört yılı aşkın bir süre yaşadıktan sonra Ankara’ya döndü.

Yazın yaşamına sinema eleştirileriyle başladı. Pek çok dergide yazı ve şiirleri yayımlandı. Düzyazı ve şiirdeki üretkenliği ile dikkat çekti.

İlk yazısı 1970'te, ilk kitapları 1973'te yayımlandı. 1979-1980 yılları arasında Milli Eğitim Bakanlığı Yayın Dairesi Başkanlığı, 1983-1984 yılları arasında Milliyet Gazetesi'nin kültür servisi ve yan yayınlar yöneticiliğini, 1986 yılında Milliyet Büyük Ansiklopedi'nin ve 1987-1988 yılları arasında Dönemli Yayıncılık'ın genel yayın yönetmenliğini yaptı. 1988'den 13 Nisan 2004 tarihine kadar Yapı Kredi Yayınları'nda çalıştı.

Askerliğini Çankırı’da yaptı. 1983’de İstanbul’a yerleşti. 1988'den 2004'e kadar Yapı Kredi Yayınları'nda çalıştı. Yazı, Oluşum, MEB, Tan, Gergedan, Şehir, Argos dergisi, Sanat Dünyamız, Kitaplık, Cogito, Arredemento Dekorasyon, Fol gibi dergilerin hazırlanışında sorumluluklar üstlendi.

Galatasaray Ãœniversitesi'nde ders verdi.

Enis Batur, 1990-1993 yılları arasında Remzi Kitabevi'nin, 1994-1999 yılları arasında TRT'deki "Okudukça" programının yayın danışmanlığını yaptı. Açık Radyo'nun kuruluşuna katkıda bulundu ve "Şifa, Şifre, Deşifre" programını hazırladı.

UNESCO'nun 1984 yılında "Göreme'den İstanbul'a kültür mirasımız" kampanyasını yönetti. Cumhuriyet, Milliyet, Dünya, Aydınlık gazetelerinde, Yeni Gündem, P-Eki, Express, 2000'e Doğru dergilerinde 1978-1998 arası düzenli haftalık yazılar yazdı. Yurtdışındaki çeşitli dergilerde ürünleri yayınlandı. Şiir kitapları İtalyanca, Acemce, Fransızca ve Felemenkçeye çevrildi.

Şiirleriyle Cemal Süreya, Altın Portakal, Sibilla Aleramo ödüllerini, denemeleriyle TDK ödülünü kazandı.

Enis Batur'un sayısı 70'in üzerinde olan kitapları, 1500'ü bulan dergi ve gazete yayınları Dr. Hatice Aynur tarafından 'Enis Batur Bibliyografyası 1970-95'de toplandı.

Ödülleri :
1993 - Cemal Süreya Şiir Ödülü
1996 - Altın Portakal Şiir Ödülü
2002 - Türkiye Yayıncılar Birliği Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülü

Kitapları :
ŞİİRLERİ :
- Ara-Kitab
- Ars
- Ars Poetica
- Attar'la KonuÅŸma
- Beş Gül
- Bir Ortaçağ Yalnızlığı
- Çıkarayak
- Eros Ve Hgades
- Gecenin Sesi
- Gri Divan
- Giz Ses
- İblise Göre İncil
- Ä°mbik
- Kandil
- Kırkikindiler
- Kıyıya Vuran İçin Sone
- Koma Provaları
- Lav
- Nabız
- Nil
- Oruç
- PeriÅŸey
- Rahim Meseli
- Salkım Meseli
- Sandık
- Sarnıç
- Sizin İçin Kestim Saçlarımı
- Sonbahar Ayini
- TaÅŸ Damlalar
- TuÄŸralar
- Yaz Tuğrası
- Yazılar ve Tuğralar
- Yüzler, Beş


Kaynak:Biyografi.info

Enis Batur kitapları

Tüm Enis Batur kitapları

Enis Batur için yapılan aramalar

Enis Batur, Enis Batur biyografi, Enis Batur hayatı, Enis Batur özgeçmişi, Enis Batur hakkında, Enis Batur doğum yeri, Enis Batur fotoğraf, Enis Batur video, Enis Batur resim, Enis Batur kimdir?, Enis Batur kaç yaşında?, Enis Batur nereli, Enis Batur memleketi