Prof.Dr.Ercüment Ovalı
Ercüment Ovalı Biyografisi
Ercüment Ovalı, 1961 yılında Kırklareli'nin Babaeski ilçesinde doğmuştur. 1979 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp fakültesinde başladığı tıp eğitimini 1985 yılında Samsun, 19 Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesinde tamamladı. 1991 yılında 19 Mayıs Üniversitesi Tıp fakültesinde İç hastalıkları ihtisasını bitirdi. Daha sonra Hematoloji üst ihtisasını 1997 yılında Marmara Üniversitesi Tıp fakültesinde tamamladı.
Karadeniz Teknik Üniversitesi Hematoloji bilim dalında öğretim üyeliği görevini yaparken 1 Aralık 2010 tarihinde İstanbul, Acıbadem Labcell hücre laboratuvarı ve Kordon kanı bankası Mesul Müdürü oldu.
Prof. Dr. Ercüment Ovalı’nın 59’u yurt dışı makale olmak üzere 370 den fazla yayına sahip olup, yurt dışı yayınlarının citation oranı 2.5 dir.
2002 yılından itibaren 18 yıldır hücresel tedavi ürünlerinin geliştirilmesi ve klinik uygulaması ilgili olarak çalışmaktadır. İlk olarak 1998-2007 yılları arasında Karadeniz Teknik Üniversitesi Kemik iliği nakli Merkezi Sorumluluğunu yürüttü. Yine bu süreç içerisinde Sağlık Bakanlığı Kemik iliği nakli Komisyonunda üye ve Kordon kanı bankaları Koordinasyon kurulunda başkan olarak görev yaptı.
2003 yılından sonra Karadeniz Teknik Üniversitesi adına ülkemizin ilk GMP (Good manufacturing practice) laboratuarının Trabzon’da kuruluşunda proje koordinatörü olarak faaliyet gösterdi ve 2007 yılından sonrada bu proje kapsamında GMP şartlarında üretim yeri ruhsatına sahip ilk mesul müdür olarak Mezenkimal kökhücreler başta olmak üzere 14 ayrı hücresel tedavi ürününü ülkemize kazandırdı.
1 Aralık 2010 tarihinden itibaren Acıbadem sağlık grubu hastaneleri GMP ve Hücre tedavi ürünleri danışmanlığını ve Mesul Müdürlüğünü ile Doku Tipleme Laboratuarları sorumluluğunu yapmakta ve Acıbadem Kozyatağı Kemik iliği nakil merkezinde çalışmaktadır.
Yaptığı önemli çalışmalar arasında, yarı uyumlu nakillerde TCR alfa beta seleksiyonuna ilave olarak APC deplesyonu ile nakil mortalitesi ve komplikasyonlarında 19 hastalık bir seride %50 azalmaya neden olduğunu göstermesi olup bu çalışması devam etmektedir.
Prof. Dr. Ercüment Ovalı’nın devam eden diğer önemli çalışması ise dünyada ilk kez DMD hastada allogeneik umblikal kord mezenkimal kök hücreleri ile sağlıklı distrofin geninin nakledilebileceğini gösterdiği araştırmasıdır. 2013'den bu yana TUBA kök hücre kurul üyesi olarak görev yürüten Ovalı'nın 21 ayrı hücresel tedavi ürünü, 4 adet doku mühendisli ürünü bulunuyor.
2017 yılında Kan ve kök hücreden yapay deri üreten Prof. Dr. Ercüment Ovalı için, Amerika’dan En İyi Deneysel Araştırma ünvanı ödülü verilmiştir.
2018 yılında GQ töreninde aldığı Yılın Bilim Ödülü’nü, Şehit Eren Bülbül, Şehit Astsubay Ferhat Gedik ve Afrin’deki askerlerimiz adına aldığını ve ödülü Mehmetçiklerimize adadığını açıklamıştır.
Ercüment Ovalı, evli ve 2 çocuk babasıdır.
2 Nisan 2020 tarihinde TÜBİTAK, Youtube kanalı üzerinden “KOVID-19 Türkiye Platformu Aşı ve İlaç Geliştirme” Başlıklı bir sanal konferans gerçekleştirdi. Sanal konferansa katılan isimlerden biri de Prof. Dr. Ercüment Ovalı oldu.
Laboratuvarda bir süredir koronavirüse karşı tedavi çalışmaları üzerine çalışan Ercüment Ovalı ve ekibi, geçtiğimiz günlerde koronavirüse karşı antikorla tedavi üzerine yaptığı çalışmalardan önemli sonuçlar elde etti ve bu bulguları Sağlık Bakanlığı ile paylaştı. Halen hastanelerde tedavi gören koronavirüs hastalarıyla tedavi için klinik çalışmalar yapmak üzere izin isteyen Ercüment Ovalı ve ekibi beklediği onayı 9 Nisan 2020 tarihinde aldı.
Kaynak:Biyografi.info
Ercüment Ovalı için yapılan aramalar
Ercüment Ovalı, Ercüment Ovalı biyografi, Ercüment Ovalı hayatı, Ercüment Ovalı özgeçmişi, Ercüment Ovalı hakkında, Ercüment Ovalı doğum yeri, Ercüment Ovalı fotoğraf, Ercüment Ovalı video, Ercüment Ovalı resim, Ercüment Ovalı kimdir?, Ercüment Ovalı kaç yaşında?, Ercüment Ovalı nereli, Ercüment Ovalı memleketi
- Okan Demir Bugün
- Süleyman Saim Tekcan Bugün
- Reshad Strik 16 Aralık
- Derya Uluğ 15 Aralık
- Balım Sultan 12 Aralık
- Charles Leclerc 10 Aralık
- Aka Gündüz Temur 09 Aralık
- John Napier 1739
- Harika Avcı 563
- Ercument Karacan 234
- Tansu Polatkan 190
- Mustafa Taviloğlu 187
- İlhan Uzgel 153
- Nevzat Demir 146
- Hasan Cemal 132
- Semiramis Pekkan 114
- Osman Müftüoğlu 113
- Haldun Solmaztürk 111
- Türkan Şoray 100
- Füsun Demirel 83
- Abdullah Çatlı 81
- Arsen Gürzap 77
- Hasan Cemal 132
- Mustafa Taviloğlu 187
- Osman Müftüoğlu 113
- Uğur Dündar 56
- Uğur Yücel 73
- Arsen Gürzap 77
- İlhan Uzgel 153
- Haldun Solmaztürk 111
- Bartu Soral 53
- Gözde Akpınar 70