Fikri Sönmez
Fikri Sönmez Biyografisi
Fikri Sönmez, 1938 yılında Ordu-Fatsa'nın Kabakdağı köyünde doğmuştur. Ailesi Gürcü kökenlidir. Ailesinin ekonomik durumunun iyi olmamasından dolayı ilkokuldan mezun olduktan sonra bir terzinin yanında çırak olarak çalışmaya başladı.
Fikri Sönmez, 1960'lı yılların ortalarında Türkiye İşçi Partisi'ne (TİP) üye oldu. Dev-Genç saflarında 6. Filo'ya karşı düzenlenen gösterilere katıldı. 1970 ortalarında solda ortaya çıkan görüş ayrılıkları sonrasında Mahir Çayan'ın görüşlerini benimseyerek THKP-C'ye yakın durdu.
1979 yılında Fatsa Belediye Başkanı Nazmiye Komitoğlu'nun vefatı nedeniyle yapılan ara seçimde Fikri Sönmez, bağımsız belediye başkan adayı oldu ve 14 Ekim 1979'da yapılan seçimi kazandı. Fikri Sönmez, başkanlığında Fatsa'yı özelliklerine göre 11 bölgeye ayırarak halk komitelerini oluşturdu ve iki ayda bir halk toplantıları düzenledi.
Komitelerde belediye faaliyetlerinden başka içki, kumar sorunları, kadına şiddet gibi diğer konular da ele alınmaya başlandı ve bu sorunların geriletilmesinde önemli mesafe kat edildi. Bu komitelerin gerçekleştirdiği önemli çalışmalardan biri de "Çamura Son" kampanyası idi. Bu ve benzeri projelerle bölge halkı belediye çalışmalarına ortak edildi. Kampanyanın ardından bir de Fatsa Halk Şenliği düzenlendi. İlçe kısa bir süre içinde sosyalist solun simgesi olurken sağcı basın organları, politikacılar, emniyet ve askerler tarafından da eleştirilere hedef oldu.
8 Temmuz 1980 günü Genelkurmay Başkanı Orgeneral Kenan Evren, kuvvet komutanları ve Jandarma Genel Komutanı, Çorum ve Fatsa'da olanlar hakkında bilgi almak için Karadeniz'de incelemeye çıktı. Önce Çorum'a giden komutanlar, daha sonra Amasya, Samsun ve Ordu'ya gitti.
Operasyon öncesi CHP, MSP, Adalet Partisi ilçe başkanlarının ortak basın açıklaması yaparak “Fatsa’da operasyon yapılacak bir şey yok. Huzur içindeyiz” sözleri yeterli olmadı.
11 Temmuz 1980'de sabaha karşı 04.15'te ilçeye "Nokta Operasyonu" diye tabir edilen bir askerî operasyon düzenlendi. Operasyonu Ordu Jandarma Alay Komutanı yönetti. İlçede sokağa çıkma yasağı kondu, silah araması yapıldı. Bu harekât sırasında maskeli kişilerin ihbar ettiği 300 kişi tutuklandı. 2000 sanıklı Dev-Yol davası açıldı. Ancak çoğu beraat etti.
11 Temmuz 1980 tarihinde gözaltına alınan Fikri Sönmez, devletin anayasal düzenini değiştirmeye yönelik suçtan dolayı Türk Ceza Kanunu'nun 146. maddesi gereğince ağır hapis cezasına çarptırıldı.
Fikri Sönmez, 4 Mayıs 1985 tarihinde Amasya cezaevinde geçirdiği kalp krizi nedeniyle 47 yaşında ölmüştür.
Kaynak:Biyografi.info
Fikri Sönmez için yapılan aramalar
Fikri Sönmez, Fikri Sönmez biyografi, Fikri Sönmez hayatı, Fikri Sönmez özgeçmişi, Fikri Sönmez hakkında, Fikri Sönmez doğum yeri, Fikri Sönmez fotoğraf, Fikri Sönmez video, Fikri Sönmez resim, Fikri Sönmez kimdir?, Fikri Sönmez kaç yaşında?, Fikri Sönmez nereli, Fikri Sönmez memleketi
- Süleyman Saim Tekcan Bugün
- Reshad Strik 16 Aralık
- Derya Uluğ 15 Aralık
- Balım Sultan 12 Aralık
- Charles Leclerc 10 Aralık
- Aka Gündüz Temur 09 Aralık
- Vahit Karaarslan 08 Aralık
- John Napier 1410
- Harika Avcı 515
- Ercument Karacan 210
- Mustafa Taviloğlu 184
- Tansu Polatkan 176
- Hasan Cemal 129
- Nevzat Demir 118
- Haldun Solmaztürk 109
- Osman Müftüoğlu 108
- Semiramis Pekkan 100
- Türkan Şoray 85
- Füsun Demirel 76
- Abdullah Çatlı 71
- Gözde Akpınar 67
- Süleyman Saim Tekcan 65
- Hasan Cemal 129
- Mustafa Taviloğlu 184
- Osman Müftüoğlu 108
- Gözde Akpınar 67
- Bartu Soral 53
- Haldun Solmaztürk 109
- Çağrı Doğanay 58
- Şemi Diriker 57
- Demet Akalın 62
- Semiramis Pekkan 100