FB TW PIN NWS
BioRank 1473

Gazanfer Özcan

Doğum tarihi : 27.Ocak.1931 Ölüm tarihi : 17.Şubat.2009
Gazanfer Özcan kaç yaşında öldü : 78
Kilo & Boy :
Burcu : Kova
Gazanfer Özcan doğum yeri : İstanbul
Ölüm yeri : İstanbul

Gazanfer Özcan Biyografisi

1955 yılında rol aldığı Mahallenin Romanı adlı tiyatro oyunu sayesinde üne kavuşan ve hayatını kaybettiği 2009 yılına kadar sahnelerden uzak kalmayan Türk sinema, tiyatro ve dizi oyuncusu. Gönül Ülkü - Gazanfer Özcan Tiyatrosu’nun kurucusu olan, rol aldığı pek çok tiyatro oyunu, sinema filmi ve diziyle Türk seyircisinin gönlünde taht kurmuş olan olan Özcan, Devlet Sanatçısı ünvanına da sahipti.
Gazanfer Özcan, 27 Ocak 1931 tarihinde, Semiha Hanım’la Celalettin Bey’in beş çocuğundan üçüncüsü olarak İstanbul Cihangir’de dünyaya geldi.O yılların Cihangir’i ayrıcalıklı bir semtti. Yedi odalı müstakil bir evde otururlardı. Büyükbabası o evi yaptırırken kerestelerini Romanya’dan yani Transilvanya Ormanları’ndan getirtmişti.

İlkokulu Cihangir Firuzağa İlkokulu, ortaokulu ise Kuledibi’nde Beyoğlu Ortaokulu’nda bitiren Özcan, liseyi de Taksim’de ve Vefa Lisesi’nde tamamladı. Lisede okuduğu dönemde tiyatro ile tanışan sanatçı, Şehir Tiyatroları Çocuk Bölümü’ne katıldı. Lisedeyken oynadığı "Hisse-i Şayia" adlı oyundaki Bican Efendi rolüyle tiyatroyla tanıştı.

1952 yılında İngiliz Kemal Lawrance’a Karşı adlı sinema filmi ile beyaz perdeye adımını atan Gazanfer Özcan, 1952-1975 yılları arasında çok sayıda filme imza attıktan sonra uzun bir süre için sinemadan uzaklaştı. 1992 yılında Burnumu Keser Misiniz adlı filmde oynadıysa da, 2000 yılında rol aldığı Komser Şekspir’e kadar sinemadan uzak kaldı. Büyük ustanın sinemada rol aldığı sonraki film ise 2007 yılında vizyona giren Beyaz Melek oldu.

Gazanfer Özcan’ın hayatını değiştiren tiyatro oyunu, 1955 yılında sahnelenen Mahallenin Romanı oldu. Komedi Tiyatrosu’nda oynanan oyunun başrol oyuncusu olan Reşit Gürzap’ın ani rahatsızlığı nedeniyle oyuna gelememesi sayesinde rolü alan Özcan, başarılı oyunculuğu sayesinde oyunun kadrosunda kalıcı olmayı başardı.

Gazanfer Özcan 1949’da Şehir Tiyatroları’na kayıt yaptırmaya gittiğinde Gönül Ülkü ile karşılaşarak tanıştılar ve daha sonra 1962’de Gönül Ülkü ile evlenerek aynı yıl içerisinde, eşiyle birlikte “Gönül Ülkü - Gazanfer Özcan” adlı kendi özel tiyatrolarını kurdular.

Tiyatro ve sinemanın dışında çeşitli diziler vasıtasıyla TV.’de de boy gösteren Özcan, genellikle TV. dizilerinde aile babası rolünde karşımıza çıktı. Bu rollerden en ünlüleri TRT’nin en soluklu dizilerinden birisi olan Kuruntu Ailesi’ndeki Hüsnü Kuruntu ve son dönemlerin en çok ilgi çeken dizisi Avrulpa Yakası’ndaki Tahsin Bey oldu.

Yönetmenliğini Uğur Erkır'ın yaptığı “Kuruntu Ailesi” adlı Türk sitcom dizisini eşi ve kadrosuyla birlikte 19 yıl oynadılar. TRT'de 1983 yılından başlayan dizi 2002 yılında sona ermiştir.

Gazanfer Özcan, yaklaşık iki aylık bir solunum yetmezliği rahatsızlığının ardından, 17 Şubat 2009 tarihinde hayata veda etti. Avrulpa Yakası’nda beraber rol aldığı oyuncu arkadaşları, sevenleri ve sanatçıların katıldığı, Haldun Taner Sahnesi’nde düzenlenen görkemli bir törenle anılan Özcan, Karaca Ahmet Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Gazanfer Özcan, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 1998 yılında Devlet Sanatçısı ünvanıyla onurlandırılmıştı.

Evlikleri :
Gazanfer Özcan’ın 1956’da yaptığı ilk evliliğinden olan kızı Fulya Özcan (d.1957) adında kızı var. Çocuğun doğumundan bir süre sonra boşandılar.
İkinci evliliğini 1962 yılında Gönül Ülkü Özcan ile yaptı.

Oynadığı Bazı Filmler:
1952- İngiliz Kemal Lawrence'e Karşı
1953- Çeto Salak Milyoner
1954- Fındıkçı Gelin
1954- Aramızda Yaşıyamazsın
1954- Şimal Yıldızı
1958- Allı Yemeni


Kaynak:Biyografi.info

Gazanfer Özcan için yapılan aramalar

Gazanfer Özcan, Gazanfer Özcan biyografi, Gazanfer Özcan hayatı, Gazanfer Özcan özgeçmişi, Gazanfer Özcan hakkında, Gazanfer Özcan doğum yeri, Gazanfer Özcan fotoğraf, Gazanfer Özcan video, Gazanfer Özcan resim, Gazanfer Özcan kimdir?, Gazanfer Özcan kaç yaşında?, Gazanfer Özcan nereli, Gazanfer Özcan memleketi