Hasan Ruhani
Hasan Ruhani Biyografisi
Hasan Ruhani, 12 Kasım 1948 tarihinde İran, Simnan şehri yakınlarında Sorkheh’de doğmuştur. Tüccar olan babası Haj Asadollah Feridun 2011 yılında vefat etmiş, annesi Sakine ise Simnan’da yaşamıştır. 13 yaşında iken İran’ın dini eğitim merkezi olan Kum kentine gitti ve orada klasik medrese eğitimi aldı. Dini eğitiminin yanında İran’da Tahran Üniversitesi’nde 1969 yılında hukuk eğitimine başladı, 1972 yılında mezun oldu. Ardından 1979 yılında İngiltere’ye gidip Glasgow Caledonian University’de Hukuk Sosyolojisi alanında 1995 yılında master derecesini aldı, doktora derecesini 1999 yılında aldı.
Kasım 1977 yılında Tahran’daki Ark Camisi’nde Humeyni’ye İmam denilmesi için minberde açıkladığı öneri tüm devrimci kesimlerce benimsendi ve o günden sonra Humeyni’ye İmam Humeyni dendi.
Humeyni’nin öncülüğündeki devrim öncesi aktif olarak siyasi faaliyetlere katılıp birçok kez tutuklanan Ruhani, 1979 yılında zafere ulaşan İran İslam Devrimi'nin ardından muhtelif görevlerde bulundu. 1980'de İslam Danışma Meclisi'ne seçildi. 20 yıllık meclis üyeliği boyunca muhtelif görevlerde bulundu. 5 dönem milletvekilliği yaptı. 2 dönem Savunma Komisyonu Başkanı, 2 dönem de Dış Politika Komisyonu başkanlığı ve Meclis Başkanvekilliğinde bulundu.
Irak Savaşı esnasında üst düzey komutanlıklar ve Uzmanlar Konseyi Üyeliği yaptı. 1988-89 yılları arasında Genelkurmay Başkan yardımcılığında bulundu. Savaş sonunda, bir grup İran Ordusu ve İran Devrim Muhafızları Ordusu komutanıyla birlikte ikinci derece Zafer Madalyası'yla ödüllendirildi.
1989 yılında Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi’nin kurulması ile birlikte bu Konseyde dini liderin temsilcisi ve Konsey genel sekreteri oldu. 2005 yılına kadar bu görevi yaptı.
Ruhani’nin dünya kamuoyunda tanınması daha çok 2003-2005 yılları arasında Nükleer Baş müzakereci sıfatıyla dünyada pek çok yabancı yetkili ve devlet adamının katıldığı toplantılarda İran’ı temsil etmesiyle olmuştur.
15 Haziran 2013 tarihinde yapılan cumhurbaşkanlığı seçimleri'nde adaylığını koydu. Seçimleri % 50.7 oy oranıyla kazarak İran İslam Cumhuriyeti'nin 7. Cumhurbaşkanı seçildi.
Hasan Ruhani, İngilizce, Almanca, Fransızca, Rusça ve Arapça dillerini bilmektedir.
Hasan Ruhani, 1968 yılında Sahebeh Arabi ile evlendi. 5 çocuğu vardır.
Ruhani’nin çoğu Farsça, bazıları İngilizce ve Arapça olarak yayınlanmış birçok bilimsel kitabı bulunmaktadır. Bu kitapların çoğu İslami düşünce tarihi, Şii imamları tarihi, İran devlet yapısı ve Şeriat hukuku üzerinedir. Ancak Ruhani’nin Şeriat hukuku üzerine yazılı doktora tezi ve kitabının Şeriat hukukunun esnekliği üzerine olması dikkat çekicidir. Ruhani’nin akıcı biçimde 5 dil (İngilizce, Almanca, Fransızca, Rusça ve Arapça) konuştuğu ifade edilmektedir.
19 mayıs 2017 tarihinde yapılan 12'nci dönem Cumhurbaşkanlığı seçimini, oyların yaklaşık yüzde 59'unu alan Hasan Ruhani kazandı.
3 Ağustos 2021 tarihinde yapılan seçimlerde İbrahim Reisi Cumhurbaşkanı seçildi.
Kaynak:Biyografi.info
Hasan Ruhani hakkında haberler
-
18 Mart 2020
Corona virüse yakalanan ünlüler
Corona virüse yakalanan ünlüler. Dünya genelinde Corona virüs siyasetçiler, sanatçılar, oyuncular ve spor dü...
-
10 Ocak 2020
Tahran'da düşen Ukrayna uçağını İran yanlışlıkla düşürmüş olabilir.
Tahran'da düşen Ukrayna uçağını İran yanlışlıkla düşürmüş olabilir. 8 Ocak 2020 tarihinde İran Devrim...
-
05 Ocak 2020
ABD ve İrandan İranlı General Kasım Süleymani nin öldürülmesi sonrası savaş tehditleri
ABD ve İran'dan İranlı General Kasım Süleymani'nin öldürülmesi sonrası savaş tehditleri... Irak ve Suriye'd...
Hasan Ruhani için yapılan aramalar
Hasan Ruhani, Hasan Ruhani biyografi, Hasan Ruhani hayatı, Hasan Ruhani özgeçmişi, Hasan Ruhani hakkında, Hasan Ruhani doğum yeri, Hasan Ruhani fotoğraf, Hasan Ruhani video, Hasan Ruhani resim, Hasan Ruhani kimdir?, Hasan Ruhani kaç yaşında?, Hasan Ruhani nereli, Hasan Ruhani memleketi
- Pavel Durov 15 Kasım
- Aleksandr Lukaşenko 14 Kasım
- Cihat Aral 11 Kasım
- Şimal 10 Kasım
- Edi Rama 09 Kasım
- Ayşe Egesoy 08 Kasım
- Victor Osimhen 07 Kasım
- Recep Tayyip Erdoğan 25
- Richard Gere 25
- Alexis Bledel 19
- Yaşar Kemal 17
- Banu Alkan 16
- Ebru Gündeş 16
- Muazzez İlmiye Çığ 16
- George Washington 15
- Colin Farrell 14
- Nurgül Yeşilçay 14
- Yusuf Taha Lüleci 14
- Işıl Açıkkar 13
- Lady Gaga 13
- Nilüfer Şasev Özbek 13
- Scarlett Johansson 13