Hüseyin İnan
Hüseyin İnan Biyografisi
1966 yılında gelindiğinde Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nin İdari Bilimler Bölümü’ne giren İnan, bu okulda öğrenim gördüğü sıralarda Sosyalist Fikir Klübü ve Dev-Genç’e üye oldu. ODTÜ yurtlarında kaldığı sıralarda TIP’e de üye olarak çeşitli etkinliklerde yer aldı. Bu dönemde büyük şehirlerde emperyalizm karşıtı eylemlere katıldı. ABD 6. Filo’suna karşı gerçekleştirilen gösterilerde yer aldı. ODTÜ hazırlık boykotunun gerçekleştirilmesine önayak oldu.
1968 yılına gelindiğinde üyesi olduğu parti ve örgütler içinde gruplaşmalar oluşturan İnan, gerilla yöntemini kullanarak emperyalizm karşıtı fikirlerini uygulama yöntemi geliştirmeye çalıştı. Aynı yıl okuldan uzaklaştırıldı ancak, yurtlarda kalmaya devam etti. 1969 yılında, üyesi olduğu grup ve partiler içinde yer almış olan bir grup ile beraber, Filistin Kurtuluş Örgütü’nün aktivitelerinde önemli bir pay sahibi olan El-Fetih grubunun kamplarında yer aldı. Bu örgüt ile beraber İsrail’e karşı mücadele verdi. 1970 yılında Türkiye dönen İnan, Diyarbakır’da yakalandı ve mahkemeye sevk edildi. Yargılama sürecinin sonunda, 1970 yılında serbest bırakıldı.
Tahliyesinin ardından Ankara’ya dönen İnan, temellerini atmış olduğu gerilla mücadelesi fikrini paylaştığı arkadaşlarıyla THKO’yu kurdu. İçlerinde Deniz Gezmiş, Sinan Cemgil ve Cihan Alptekin’in de yer aldığı THKO’nun lideri haline geldi. Bu örgütün gerçekleştirdiği bütün eylemlerde aktif rol aldı. THKO örgütü ve Hüseyin İnan, 29 Aralık 1970 tarihinde, Dev-Genç üyesi İlker Mahsunoğlu’nun öldürülmesinin ardından gerçekleştirilen Kavaklıdere Polis Karakolu’nun kurşunlanması, 1 Ocak 1971 tarihindeki Türkiye İş Bankası Soygunu ve Amerikan askeri tesislerinden bir Amerikan askerinin kaçırılması eylemlerini gerçekleştirdi.
24 Mart 1971 tarihinde, Kayseri’nin Pınarbaşı ilçesinde yakalanan Hüseyin İnan, Ankara 1 No’lu Sıkıyönetim Mahkemesi tarafından suçlu bulunarak, 9 Kasım 1971’de idama mahkum oldu. İdamın önlenmesi için örgüt ve kamuoyu tarafından yapılan çabaların sonuçsuz kalmasının ardından, Deniz Gezmiş ve Yusuf Aslan ile birlikte 6 Mayıs 1972’de Ankara Merkez Kapalı Cezaevi’nde idam edildi.
Hüseyin İnan’ın idam edilmeden önceki son mektubu;
Babama, anneme, kardeşlerime ve yakın akrabalarıma,
söyleyecek fazla söz bulamıyorum.
Bir insanın sonunda karşılaşacağı tabii sonuç, bildiğiniz sebeplerden dolayı erken karşıma çıktı.
üzüntü ve acınızı tahmin ediyorum.
İleride durumumu çok daha iyi anlayacağınız inancındayım.
metin olunuz.
Üzüntü ve acılarınızı unutmaya çalışınız.
bütün varlığımla hepinize kucak dolusu selamlar sevgiler!
Yazılacak çok şey var, fakat hem mümkün değil, hem de sırası değil..
candan selamlar. |
Kaynak:Biyografi.info
Hüseyin İnan kitapları
-
Türkiye Devriminin Yolu
Yarın tarihi : 1976-01-01
Yayınevi : ULUSAL KÜLTÜR YAYINLARI
Siyaset » Araştırma-İnceleme
-
İdam Görüşmeleri
Yarın tarihi : 2009-01-01
Yayınevi : ALTER YAYINCILIK
Siyaset » Siyasal Hayat (Türkiye)
Siyaset » Araştırma-İnceleme
Hüseyin İnan için yapılan aramalar
Hüseyin İnan, Hüseyin İnan biyografi, Hüseyin İnan hayatı, Hüseyin İnan özgeçmişi, Hüseyin İnan hakkında, Hüseyin İnan doğum yeri, Hüseyin İnan fotoğraf, Hüseyin İnan video, Hüseyin İnan resim, Hüseyin İnan kimdir?, Hüseyin İnan kaç yaşında?, Hüseyin İnan nereli, Hüseyin İnan memleketi
- Okan Demir 18 Aralık
- Süleyman Saim Tekcan 18 Aralık
- Reshad Strik 16 Aralık
- Derya Uluğ 15 Aralık
- Balım Sultan 12 Aralık
- Charles Leclerc 10 Aralık
- Aka Gündüz Temur 09 Aralık
- John Napier 1084
- Okan Demir 448
- Orhan Ayhan 132
- Harika Avcı 124
- Kaya Çilingiroğlu 112
- Tahir Sarıkaya 102
- Türkan Şoray 94
- Feridun Kunak 92
- Nesrin Topkapı 86
- Mustafa Kemal ATATÜRK 83
- Hülya Avşar 75
- Vahap Akay 73
- Yaşar Bilgin 70
- Sırrı Süreyya Önder 69
- Abdullah Çatlı 68
- Ece Aksoy 54
- Öznur Kalender 63
- Tahir Sarıkaya 102
- Onur Osman 60
- Nicole Scherzinger 62
- Feridun Kunak 92
- Monica Bellucci 57
- Ekrem Açıkel 63
- Yaşar Bilgin 70
- Hasan Ali Cura 61