James Clerk Maxwell
James Clerk Maxwell Biyografisi
1861'de ilk renkli fotoğrafı basmıştır, radyoyu bulmuştur .
1855'te Trinity College'da öğretim üyesi olan Maxwell, babasının sağlığının bozulması üzerine İskoçya'ya döndü. Ertesi yıl Aberdeen'deki Marischal College'da doğa felsefesi (İskoçya’da fizik halâ böyle anılır) profesörü oldu. 1860'ta Londra'daki King's College'da doğa felsefesi profesörlüğü görevine geçti.
Maxwell, 1861'de Royal Society'nin üyeliğine seçildi. Bilimsel araştırmaya daha çok zaman ayırabilmek amacıyla King's College'daki görevinden ayrılarak İskoçya'daki malikhanesine çekilen Maxwell altı yıl boyunca elektromagnetizma kuramı üzerindeki ünlü yapıtını hazırladı. Maxwell o güne değin bulunmuş olan elektrik ve magnetizma yasalarını sistemli bir bütünlük içinde matematiksel bir yapıya kavuşturmuş, değişken elektrik ve magnetik alanların birbirlerinden ayrı olarak var olamayacağını göstermiş, ışığın da bir elektromagnetik dalga olduğunu belirleyerek elektrik, magnetizma ve optiği tek bir temele oturtmuştur.
1873'de yayımlanan Elektrik ve Manyetizma Üzerine inceleme adlı kitabında ortaya koyduğu denklemlerden, elektrik ve manyetik etkilerin uzayda ışık hızıyla yol aldığı sonucu da çıkmaktaydı.
Işık kimine göre dalgasal nitelikteydi, kimine göre parçacıklardan oluşmuştu. Maxwell ise ışığı uzayda dalgasal ilerleyen hızlı titreşimli bir elektro-manyetik alan diye niteliyordu.
Maxwell'in kuramsal olarak varsaydığı eletromagnetik dalgalar, onun ölümünden sekiz yıl sonra “Rudolf Hertz” tarfından laboratuvar koşullarında deneysel olarak belirlenir. Rudolf Hertz'in düşük frekanslı radyo dalgaları ile Röntgen'in yüksek frekanslı X-ışınları Maxwell'in öndeyişini doğrulayan bulgulardır.
Elektromanyetik dalgaları ilk sezinleyen Michael Faraday olmuştur. Ancak ışığın tüm özelliklerini bu dalgalarla açıklayan matematiksel kuramı Maxwell'e borçluyuz.
Maxwell'in bu amaçla formüle ettiği "vektör analizi" diye bilinen matematiksel teknik ile çok sayıda olayı kapsayan ve şimdi "Maxwell denklemleri" diye geçen dört denklem modern elektromanyetik kuramın özünü oluşturur.
Maxwell denklemleri, James Clerk Maxwell' in toparladığı dört denklemli, elektrik ve manyetik özelliklerle bu alanların maddeyle etkileşimlerini açıklayan bir settir. Bu dört denklem sırasıyla, elektrik alanın elektrik yükler tarafından oluşturulduğunu (Gauss Yasası), manyetik alanın kaynağının, manyetik yükün olmadığını, yüklerin ve değişken elektrik alanların manyetik alan ürettiğini (Ampere-Maxwell Yasası) ve değişken manyetik alanın elektrik alan ürettiğini (Faraday' ın İndüksiyon Yasası) gösterir.
Bilime en önemli katkısını oluşturan ‘Elektro Manyetik Alan’ a ilişkin çalışmalarını, 1867'den başlayarak ortaya koydu ve 1871’de "Elektrik ve Manyetizma" adlı en büyük yapıtı yayınlandı. Bu kitap; elektrik, manyetizma ve optik konularında tüm bilgileri içeriyordu.
Clerk Maxwell’in çalışmaları bugün de kimliğini korumaktadır. Onun makro düzeydeki teorisi, Hendrik Antoon Lorentz tarafından atom ve molekül düzeyine genişletilerek uygulanmıştır. Rölativite Teorisi bile Maxwell denklemlerini herhangi bir değişikliğe uğratmamıştır.
Yaşamı boyunca unvan ve ödül almamış olan Maxwell, kısa bir hastalık sonucunda 5 Kasım 1879 tarihinde öldü ve Iskoçya'da bulunan Parton köyündeki kilise bahçesinde toprağa verildi.
Kaynak:Biyografi.info
James Clerk Maxwell için yapılan aramalar
James Clerk Maxwell, James Clerk Maxwell biyografi, James Clerk Maxwell hayatı, James Clerk Maxwell özgeçmişi, James Clerk Maxwell hakkında, James Clerk Maxwell doğum yeri, James Clerk Maxwell fotoğraf, James Clerk Maxwell video, James Clerk Maxwell resim, James Clerk Maxwell kimdir?, James Clerk Maxwell kaç yaşında?, James Clerk Maxwell nereli, James Clerk Maxwell memleketi
- Levent Dönmez 25 Ekim
- Sergio Perez 24 Ekim
- Utku Varlık 13 Ekim
- Lando Norris 09 Ekim
- Rikki 06 Ekim
- Mustafa Yolaşan 26 Eylül
- George Russell 25 Eylül
- Kenan Kalav 123
- Murat Göğebakan 116
- Kaya Çilingiroğlu 101
- Türkan Şoray 80
- Recep Tayyip Erdoğan 74
- Çağrı Doğanay 73
- George Washington 73
- İlber Ortaylı 60
- Vural Çelik 55
- Acun Ilıcalı 52
- Gülcan Zeybel 52
- Naomi Watts 51
- Evrim Alasya 46
- Hilal Cebeci 43
- Mustafa Kemal ATATÜRK 42
- Naomi Watts 51
- Kaya Çilingiroğlu 101
- İlber Ortaylı 60
- Acun Ilıcalı 52
- Kenan Kalav 123
- Türkan Şoray 80
- Recep Tayyip Erdoğan 74
- Gülcan Zeybel 52
- George Washington 73
- Vural Çelik 55