Muammer Kaddafi
Muammer Kaddafi Biyografisi
Libya Üniversitesi Hukuk Fakültesi Tarih Bölümü'nü bitirdi (1963). Daha sonra Bingazi'deki Askeri Akademi'ye girdi. Okul arkadaşlarıyla birlikte, ileride Özgür Subaylar Hareketi adını alacak gizli bir örgüt kurdu (1959). Mezun olduktan sonra İngiltere'ye giderek askeri alanda uzmanlık eğitimi gördü (1966).
1 Eylül 1969'da Muammer Kaddafi liderliğindeki genç subaylar, ile Kral İdris'e karşı kansız bir darbe yaptılar. Darbe gerçekleştiği sırada Kral İdris, Türkiye'de, Bursa kaplıcalarında tedavi görüyordu. Yeğeni veliaht El Rida radyo ile tahttan vazgeçtiğini bildirdi ve ev hapsine alındı. Monarşi lağvedildi ve yeni Libya Arap Cumhuriyeti ilan edildi
Henüz 27 yaşında iktidara el koyan Muammer Kaddafi'nin üllkesi Libya, kısa zamanda Batı karşıtı gruplar için bir cennet haline geldi. Emperyalizm ile savaşma iddiasındaki kimi örgütler Libya'nın askeri ve finansal desteğini arkasına aldı.
Darbeden sonra ülkede denetimi ele geçiren Devrim Komuta Konseyi başkanlığına getirilen Kaddafi, 1970'te başbakanlık görevini de üstlendi. Aynı yıl Libya'nın "özgür bir Arap demokratik cumhuriyeti" olduğunu belirten yeni bir anayasa oluşturarak, ABD'nin ve İngiltere'nin ülkedeki askeri üslerini kapattı.
1974, Kıbrıs Harekatı sırasında Türkiye'ye yardımda bulunmuştur.
Muammer Kaddafi, 20. yüzyılın diğer politik figürlerinin de gerçekleştirdiği gibi, İslam sosyalizmi olarak adlandırdığı siyasi felsefesini "Yeşil Kitap" adını verdiği 1975-1979 arasında üç cilt halinde yayınlanan kitabı ile açıkladı. Kaddafi, hem Marksizmden hem kapitalizmden ayrılan "evrensel üçüncü yol" teorisini ortaya koyuyordu.
Cemal Abdülnasır'ın Arap Birliği politikasının ateşli bir savunucusu olan Kaddafi, Nasır'ın 28 Eylül 1970'de ölümünün ardından Arap ulusçuluğu fikrinin ideolojik önderi olmaya çalıştı. Kaddafi'nin Tunus ile birleşme girişimi 1974'de başarısızlıkla sonuçlandı. Mısır ve Libya arasındaki tam bir birleşme sağlama tasarısı ise, iki ülkenin karşılıklı suçlamaları nedeniyle başarısızlığa uğradı. 1977'de bu çekişmeler silahlı bir çatışmaya ve diplomatik ilişkilerin kopmasına yol açtı.
Kasım 1985'te CIA tarafından Kaddafi yönetimine karşı gizli operasyonlar yapıldığı ortaya çıktı. Roma ve Viyana'daki İsrail havayolları bürolarına Filistinlilerce (Ebu Nidal grubu) yapılan saldırıların (Aralık 1985) Libya tarafından desteklendiğini ileri süren ABD, Libya'nın eylemlerinin ABD'nin ulusal güvenliğini ve dış siyasetini tehdit ettiğini iddia etti.
Komşu ülkeler Tunus ve Mısır'da 30'ar yıllık Bin Ali ve Hüsnü Mübarek iktidarlarının son bulmasıyla neticelenen halk hareketlerinin ardından, Şubat 2011'de Libya'da da Kaddafi iktidarını sarsan karışıklıklar baş gösterdi. Libya'da çıkan iç savaşın ardından 23 Ağustos 2011'de muhalifler Kaddafi'nin Trablus'taki Babül Aziziye karargahına girmeyi başardı. 20 Ekim 2011 tarihinde, memleketi Sirte'de, Ulusal Geçiş Konseyi askerleri tarafından yakalandı. Linç edilerek öldürülmesi bazı çevrelerde tepkiye sebep olmuştur. Kaddafi 25 Ekim 2011 tarihinde çölde bilinmeyen bir yerde gömülmüştür.
Libya'nın başkenti Trablus'taki Eş-Şuheda (Şehitler) Meydanı'nda her yıl, devrik lider Muammer Kaddafi'nin 42 yıllık iktidarına son veren 17 Şubat devriminin kutlamaları yapılmaktadır.
Kaynak:Biyografi.info
Muammer Kaddafi kitapları
-
Görüşlerim
Yarın tarihi : 2011-09-29
Yayınevi : ALTER YAYINCILIK
Siyaset » Siyasal Düşünce
Muammer Kaddafi için yapılan aramalar
Muammer Kaddafi, Muammer Kaddafi biyografi, Muammer Kaddafi hayatı, Muammer Kaddafi özgeçmişi, Muammer Kaddafi hakkında, Muammer Kaddafi doğum yeri, Muammer Kaddafi fotoğraf, Muammer Kaddafi video, Muammer Kaddafi resim, Muammer Kaddafi kimdir?, Muammer Kaddafi kaç yaşında?, Muammer Kaddafi nereli, Muammer Kaddafi memleketi
- Okan Demir 18 Aralık
- Süleyman Saim Tekcan 18 Aralık
- Reshad Strik 16 Aralık
- Derya Uluğ 15 Aralık
- Balım Sultan 12 Aralık
- Charles Leclerc 10 Aralık
- Aka Gündüz Temur 09 Aralık
- John Napier 890
- Okan Demir 443
- Orhan Ayhan 126
- Kaya Çilingiroğlu 105
- Harika Avcı 103
- Tahir Sarıkaya 97
- Türkan Şoray 93
- Feridun Kunak 91
- Nesrin Topkapı 82
- Mustafa Kemal ATATÜRK 79
- Vahap Akay 68
- Yaşar Bilgin 68
- Beren Saat 62
- Hasan Ali Cura 61
- Öznur Kalender 61
- Ece Aksoy 53
- Tahir Sarıkaya 97
- Öznur Kalender 61
- Çağrı Doğanay 52
- Yaşar Bilgin 68
- Nicole Scherzinger 60
- Onur Osman 58
- Feridun Kunak 91
- Nesrin Topkapı 82
- Hasan Ali Cura 61