Müfit Özdeş
Müfit Özdeş Biyografisi
Müfit Özdeş 15 Mayıs 1943 tarihinde, Ankara’da dünyaya geldi. Tam adı Ahmet Müfit Özdeş'dir. Dedesi Mustafa Kemal ATATÜRK’ün silah arkadaşlarından Lütfi Müfit Özdeş olan yazarın babası, İş Bankası’nın kurucuları arasında yer alan Mithat Özdeş’di. Gençlik yıllarını İstanbul’da, Heybeliada’da geçiren ve bu şehirde eğitim alan yazar, Robert ve Özel Şişli Kolejlerindeki eğitiminin ardından üniversite eğitimi için ODTÜ’yü seçti ve bu üniversitede Elektirik Mühendisliği ve Ekonomi okudu; fakat 60’lı yılların gençlik hareketlerine katılmak için eğitimini yarıda bıraktı.
1940’lı yıllarda, Türkiye’de Baytekin adı ile tanınan Flash Gordon ile bilimkurgu ve çizgiroman edebiyatı ile tanışan ve 1950’li yıllarda, Çağlayan Yayınevi tarafından yayınlanan on kitaplık Yeni Dünyalara adlı bilimkurgu serisi ile bu ilgisini pekiştiren Özdeş, uzun yıllar boyunca hayranı olduğu bu edebi türle olan bağlantısını hiç kopartmadı. 60’lı yıllarda katıldığı öğrenci hareketlerinin ardından, 12 Mart 1971 tarihinde gerçekleşen muhtıranın ardından yurt dışına yerleşti.
Yurtdışında plastik enjeksiyon operatörlüğü yaptı, Türkiye’ye döndükten sonra serbest ticaretle uğraştı ve bu tarihten beri serbest ticari çevirmenlik yapmaktadır.
1971-1975 yılları arasında, Oslo ve Beyrut’da yaşayan Özdeş, 1975 yılında Türkiye’ye dönmesinin ardından Çağdaş Çeviri Evi’ni kurarak serbest ticari çevirmenlik yapmaya başladı. Uzun yıllar boyunca okuyucusu olduğu bilimkurgu ve masal türlerinde ilk eserlerini 1983 yılında vermeye başlayan Özdeş’in yayınlanan ilk eseri, 1991 tarihini taşıyan ve Kor Yayınları’ndan çıkmış olan Kimin Ağrır O Bağırır oldu.
Metis Yayınevi’nden çıkan ve Bülent Somay’ın editörlüğünde hazırlanan Asker Kaçağı adlı derlemede bir öyküsü yayınlanan Özdeş, gene Metis Yayınevi tarafından hazırlanan Metis Bilimkurgu serisinde yer alan Son Tiryaki adlı öykü kitabı ile ilk bilimkurgu kitabını yayınlamış oldu. Kısa hikayelerden oluşan eser, Philip K. Dick, Robert A. Heinlein, Poul Anderson gibi dünyaca ünlü yazarların eserlerinden oluşan serideki tek Türk yazara sahip kitap olarak yer aldı.
Yazıları, daha çok Nostromo adlı bilimkurgu dergisinde yayımlandı. İngilizce öğrenmesiyle birlikte Amerikan bilimkurgu dünyasıyla tanıştı ve son kırk yılını bir ‘’fan’’ olarak geçirdi. Bilimkurgu derlemelerine öyküleri alındı. “Firar” adlı öyküsüyle TBD-Dergi’nin Bilimkurgu Ödülünü (2001) aldı.
2005 yılında, Remzi Kitapevi tarafından yayınlanmış olan Bilimkurgu Öyküleri adlı antoloji kitabında bir eseri yayınlanan Özdeş, Metis Çeviri Dergisi’nde yayınlanan çeviri üzerine söyleşileri ile de tanınımakta.
ODTÜ yıllarında tanıştığı THKO kurucularından ve Türk devrim hareketinin önemli isimlerinden Gülay Ünüvar‘la kısa süreli bir evlilik yaptı.
Halen İstanbul, Heybeliada’da yaşamakta olan Müfit Özdeş, 1975 yılında Tülay hanım ile evlendi. Çelik ve Gümüş adında iki çocuk babasıdır.
Eserleri :
1991 - Kimin Ağrır O Bağırır (Kor Yayınları)
1991 - Asker Kaçağı: Savaşa Karşı Bilimkurgu Öyküleri (Krrçiysk / Metis Yayınları)
1996 - Son Tiryaki (Metis Yayınları)
2005 - Bilimkurgu Öyküleri (Firar / Remzi Kitabevi)
2018 - Yeryüzü Müzesi (Akıllı Kapı / İthaki Yayınları)
2018 - YBKY Bilimkurgu Öykü Seçkisi 2018 (Gâzi Bilal Faciası / Paradigma Polisiye,)
2021 - İlk (Bitmeyen Sevda / İthaki Yayınları)
Çeviri:
1978 - Yüz Gün Savaşı (W. Hinton’dan)
Kaynak:Biyografi.info
Müfit Özdeş kitapları
-
Son Tiryaki
Yarın tarihi :
Yayınevi : METİS YAYINLARI
Edebiyat » Roman (yerli)
Edebiyat » Bilimkurgu-Fantazya
Müfit Özdeş için yapılan aramalar
Müfit Özdeş, Müfit Özdeş biyografi, Müfit Özdeş hayatı, Müfit Özdeş özgeçmişi, Müfit Özdeş hakkında, Müfit Özdeş doğum yeri, Müfit Özdeş fotoğraf, Müfit Özdeş video, Müfit Özdeş resim, Müfit Özdeş kimdir?, Müfit Özdeş kaç yaşında?, Müfit Özdeş nereli, Müfit Özdeş memleketi
- Okan Demir Bugün
- Süleyman Saim Tekcan Bugün
- Reshad Strik 16 Aralık
- Derya Uluğ 15 Aralık
- Balım Sultan 12 Aralık
- Charles Leclerc 10 Aralık
- Aka Gündüz Temur 09 Aralık
- John Napier 1937
- Harika Avcı 595
- Ercument Karacan 256
- Tansu Polatkan 213
- İlhan Uzgel 195
- Mustafa Taviloğlu 194
- Arsen Gürzap 166
- Nevzat Demir 165
- Hasan Cemal 136
- Semiramis Pekkan 129
- Uğur Yücel 123
- Osman Müftüoğlu 118
- Haldun Solmaztürk 113
- Türkan Şoray 103
- Füsun Demirel 102
- Hasan Cemal 136
- Arsen Gürzap 166
- Uğur Dündar 89
- Mustafa Taviloğlu 194
- Osman Müftüoğlu 118
- Güler Ökten 55
- İlhan Uzgel 195
- Uğur Yücel 123
- Haldun Solmaztürk 113
- Özhan Eren 82