FB TW PIN NWS
BioRank 5010

Nimet Abla

Doğum tarihi : ??.??.1899 Ölüm tarihi : 27.Temmuz.1978
Nimet Abla kaç yaşında öldü : 79
Kilo & Boy :
Burcu :
Meslek :
Nimet Abla doğum yeri : İstanbul
Ölüm yeri : İstanbul

Nimet Abla Biyografisi

Milli Piyango satıcısı.

Nimet Abla, tam adı: Melek Nimet Özden’dir. 1899 yılında İstanbul’da Sıdıka ve Raşit çiftinin kızı olarak doğmuştur. İyi yetiştirilmiş, varlıklı bir ailenin kızıydı.

Eşi İsmail Beyin 1928 yılında Eminönü Yeni Cami önündeki meydanda tütüncü ve kırtasiye dükkanında müşterilerine Türk Tayyare Cemiyetinin çıkardığı piyango biletlerini satmaya başlamasıyla Nimet Abla’nın ilk biletçilik temelleri atılmış olur.

Eşi İsmail Özden Bey Tayyare piyango biletlerinin ser(baş) bayisi olarak biletleri, tanıtmak maksadıyla küçük esnaflara dağıtır. Satılan biletlerin paralarını tahsil edemeyince işletmesi büyük zarara uğrar ve kapatma noktasını getirir.

Bu zor günlerde işin başına geçen Nimet Abla Türk Tayyare Cemiyetinin müdürü Merhum Fikret Bey ile görüşüp cemiyetin bir numaralı bayilik anlaşmasını yapar. Pangaltı’daki evini boşaltıp dükkanın üzerine taşındı. Bilet satışlarında promosyon olayını başlattı, bir bilet alana bir kutu şeker veriyordu. Bu şekilde 10 bin bileti kısa zamanda sattı.

1931 yılının yılbaşında satmış olduğu biletlerden 100 Bin lira büyük ikramiye kazanılması onun uğruna inananların sayısını her geçen gün daha arttırmış ve o zamanın en çok traji olan İkbal , Tasvir ve Efkar gazetelerinin birinci sayfalarında Nimet Abla ’ nın talihliye 100 adet mor bin liralıkları sayarak teslim ederken çekilen fotoğraflarının ve röportajlarının yayınlanmasını ardından ve ‘’ Talih Nimet Abla ‘ dan doğuyor ‘’ inancını yüreklerine yerleştiren sadece İstanbul halkı değildi. Artık Türkiye’nin çeşitli illerinden gelip Nimet Abla gişesinden bilet almaya başlamışlardır.

Eminönü’ndeki ‘Talihli Gişe’nin adı ‘Nimet Abla’ gişesi olarak değiştirilirken 1938 yılında zamanın valisi ve belediye başkanı merhum Lütfü Kırdar ‘ın Eminönü meydanının genişletilmesiyle ilgili başlayan istimlâk çalışması nedeniyle bugünkü yerine taşınır. İşlerin çok olmasından dolayı gece gündüz kar, kış demeden çalışan Nimet abla gerektiğinde evine gitmez dükkanın üst katında yatardı.

Satmış olduğu biletlerden çıkan büyük ikramiyeleri gazetelerde yayınlatır ve iş yerine asarak reklamını yapardı.

Melek Nimet, kendisinden bilet alanların adresini bir deftere kaydediyor, daha sonra da tüm çekilişleri izliyor, sattığı bilete ikramiye çıkması halinde, peşindeki gazetecilerle birlikte talihlinin evine gidiyordu. Kapıyı açanın, karşısında Nimet Abla’yı görünce kapıldığı sevinci düşünün! Daha çekiliş listesi gazetelerde yer almadan, resmi liste yayımlanmadan Nimet Abla, gıcır gıcır banknot destelerini - komisyon ya da o zamanki adıyla bahşiş almadan - talihliye uzatıyor, birlikte çekilen fotoğraflar ertesi gün gazetelerde yayımlanıyordu.

İlki 36 yaşında olmak üzere defalarca Hacca giden Nimet Abla Atatürk hayranı olup "Onun sayesinde bugünlerimizi yaşıyoruz derdi" ilke ve inkılâplarına verdiği değere olan inancının bir saygısı olarak her yıl ATA’ ya mevlit okuttururdu.

İnançlarına bağlı olan Nimet Abla ilk Türk iş kadınları arasında yerini almış ve piyango tarihine damgasını vurmuştur.

1963 yılının Ağustos ayında Esentepe ‘ de kendi adını vermiş olduğu bir cami inşaatına başladı ve 1970 yılında biten camiyi hizmete açtı. İç tasarımı 1980 yılında tamamlanmıştır. Bu camiye bir gelir kaynağı elde etmesi için 1971 yılında boğazdaki villasını satarak Hacı Nimet ismiyle bir vakıf kurmuş ve tüm gayrimenkullerini vakfa bağışlamıştır. Bugün bu vakıfta gayrimenkul irad geliriyle 200 kadar çocuk çeşitli okullarda eğitim görmektedirler.

Yetmişli yılların başlarına kadar işinin başına gidip şans dağıtmaya çalışan Nimet Abla hastalanıp felç geçirince sevgili müşterilerinden uzak kalır. Bir müddet felçli yaşayan Nimet Abla 28 Temmuz 1978 tarihinde vefat etti.

Nimet Abla ebedi aleme çoktan göçtü, ama "onun uğurlu eli" hala Bahçekapı Eminönü Meydanı, Bakırköy İstanbul Caddesi ve Sirkeci Ankara Caddesindeki gişelerinde umut dağıtmaya devam ediyor.

Türkiye’de, özel kuruluşların düzenledikleri dışında, ilk ‘resmi piyango’ 1926 yılından itibaren, Türk Tayyare Cemiyeti’ tarafından gerçekleştirildi. 9 Ocak 1926′da çıkarılan yasayla, Türkiye’de ‘karşılığı nakit olarak ödenmek üzere’ piyango düzenleme hakkı, Türk Tayyare Cemiyeti’ne verildi. Cemiyetin düzenlediği piyango da Tayyare Piyangosu’ diye adlandırıldı. Bu isim, 1939′da Milli Piyango İdaresi kurulana dek sürdü.

Kaynak:Biyografi.info

Nimet Abla için yapılan aramalar

Nimet Abla, Nimet Abla biyografi, Nimet Abla hayatı, Nimet Abla özgeçmişi, Nimet Abla hakkında, Nimet Abla doğum yeri, Nimet Abla fotoğraf, Nimet Abla video, Nimet Abla resim, Nimet Abla kimdir?, Nimet Abla kaç yaşında?, Nimet Abla nereli, Nimet Abla memleketi