FB TW PIN NWS
BioRank 6464

Nuri Kurtcebe

Doğum tarihi : 08.Ocak.1949
Nuri Kurtcebe kaç yaşında : 75
Kilo & Boy :
Burcu : Oğlak
Meslek : Karikatürist
Nuri Kurtcebe doğum yeri : Yatağan, Muğla

Nuri Kurtcebe Biyografisi

Nuri Kurtcebe, 8 Ocak 1949, Yatağan, Muğla’da doğmuştur. Babasının subay olması sebebiyle çocukluğu İskilip, Hakkari, Rize, Turhal ve Denizli'de geçti. 1960 yılında İstanbul'a geldi. Lise son sınıfta babasını kaybeden Kurtcebe'nin eğitim masraflarını taçsız kral futbolcu Metin Oktay karşıladı.
Nuri Kurtcebe, 1970 yılında bugünkü adıyla Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi olan Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'nin Yüksek Resim bölümünü kazandı. Aynı zamanda bir reklam şirketinde karikatürist Yalçın Çetin'le beraber karton-film çizerken Oğuz Aral'la tanıştı ve Tekin Aral, Oğuz Alpleçin, Mim Uykusuz ve Ferit Öngören'le beraber Gırgır adlı mizah dergisinin ilk çekirdek kadrosunda yer aldı.

Çizgi roman çizmeyi daha çok seven Nuri Kurtcebe, Gırgır'da ilk olarak "Uyduruk Uzay Hikayeleri" başlığı altında kısa metrajlı bilim kurgu çizgi romanları üretmeye başladı.

1971'de Gırgır'da ünlü "Gaddar Davut" çizgi romanını çizmeye başladı. Bu kahraman, orta çağda yaşıyordu fakat farklı dönemlerde güncel olan ile paralel bir hayat sürdü. 1985'te İlhan İrem'in "Pencere Köprü ve Ötesi" müziğini resimledi. 1986 yılında Hürriyet Gazetesi'nde günlük "Mokok" karikatür tipini çizmeye başladı. 1990'da Limon ve Dıgıl mizah dergilerinde çizdiği Bilim Kurgu öykülerinden oluşan ve "İnsanın bu eşsiz gezegendeki serüvenini evrenin sonsuzluğuyla buluşturan boyut farkı" adlı özel çizgi-roman albümü yayımlandı.

Maganda kelimesinin isim babası olan Kurtcebe, 1994 yılında Gaddar Davut çizgi romanını ve "Sessiz sedasız" başlığı altında günlük politik karikatürlerini çizmeye başladı.

1996 yılında Uğur Mumcu'nun Vurulduk Ey Halkım Unutma Bizi adlı yazısını çizgiye döktü ve Uğur Mumcu Özel Ödülü'ne layık görüldü.

1997'den 1999'a kadar Cumhuriyet Gazetesi'nde çizdiği karikatürlerinden dolayı üç yıl üst üste "Yılın Hasan Tahsin"'leri ödüllerine layık görüldü. 2001'de Nazım Hikmet'in ünlü "Kuvayı Milliye Destanı"'nı çizgi-romana dönüştürdü ve aynı yıl cumhuriyeti ve çağdaşlığı savunan çizgileriyle çağdaş eğitime verdiği katkılarından dolayı ÇEV (Çağdaş Eğitim Vakfı) Ödülü'ne layık görüldü.

2002 yılında Almanya Atatürkçü Düşünce Derneği tarafından "yılın Atatürkçüsü" seçildi. 2006'da Anadolu kültürüne yaptığı katkılarından dolayı plastik sanatlar dalında Truva Kültür Sanat Ödülü'ne layık görüldü.

Nuri Kurtcebe, Aydınlık Gazetesi'nde "Ters Köşe" adlı köşesinde günlük karikatürlerini çizmeye devam etmektedir.

Kitapları :
1991 - Boyut Farkı
2001 - Kuvayı Milliye(Yazarı Nazım Hikmet, çizeri Nuri Kurtcebe)
2016 - Syd Barrett Dark Side of the Pink Floyd
2016 - Dünyanın İlk Adem'i Mokok
2017 - Gaddar Davut 1. Kitap


Kaynak:Biyografi.info

Nuri Kurtcebe kitapları

  • Boyut Farkı Boyut Farkı

    Yarın tarihi : 1991-10-01


    Yayınevi : İLETİŞİM YAYINLARI


    Eğlence-Mizah » Karikatür

Tüm Nuri Kurtcebe kitapları

Nuri Kurtcebe için yapılan aramalar

Nuri Kurtcebe, Nuri Kurtcebe biyografi, Nuri Kurtcebe hayatı, Nuri Kurtcebe özgeçmişi, Nuri Kurtcebe hakkında, Nuri Kurtcebe doğum yeri, Nuri Kurtcebe fotoğraf, Nuri Kurtcebe video, Nuri Kurtcebe resim, Nuri Kurtcebe kimdir?, Nuri Kurtcebe kaç yaşında?, Nuri Kurtcebe nereli, Nuri Kurtcebe memleketi