Rahmi Koç
Rahmi Koç Biyografisi
Rahmi Mustafa Koç, 9 Ekim 1930 doğumlu başarılı iş adamı. Koç Holding yönetimini babası ünlü iş adamı Vehbi Koç’tan devralan Rahmi Koç, 4 Nisan 2003 tarihinden itibaren Yönetim Kurulu Başkanlığını oğlu Mustafa Koç'a devretti. 19 Eylül 2004 tarihinde denize açılan Koç, yaklaşık 2 yıl süren bir dünya turu gerçekleştirdi.
Rahmi M. Koç, 9 Ekim 1930 tarihinde Koç Holding’in kurucusu ve sahibi Vehbi Koç ve Sadberk Koç’un dört çocuklarından ikincisi olarak (Semahat Arsel-1928, Rahmi Koç-1930, Sevgi Gönül- 1938, Suna Kıraç- 1941) dünyaya geldi. Rahmi Koç, ilköğretim eğitimini Ankara’da tamamladıktan sonra İstanbul’da Robert Kolej’e başladı. Buradan mezun olduktan sonra yüksek öğrenim görmek için Amerika’ya giden Rahmi Koç, Johns Hopkins University B.A. Endüstriyel Sevk ve İdare Bölümü’nde okudu.
1958 yılında İstanbul’da Harp Akademileri'nde yedek subay olarak yaptığı askerliğinin ardından Koç Şirketler Topluluğu’nda çalışmaya başlayan Rahmi Koç, Ankara’da Otokoç Şirketi’nde görev aldı ve 1960 yılında da Koç Ticaret A.Ş.’ye geçti. Koç, 1963 yılında kurulan Koç Holding’in şirket merkezinin, 1964 yılında Ankara’dan İstanbul’a taşınmasının ardından Koç Holding A.Ş. Genel Koordinatörlüğü’ne başladı ve İstanbul’a yerleşti.
Rahmi Koç, 1970 yılında yedi kişilik İcra Komitesi’nin Başkanı oldu ve 1975 yılında İdare Meclisi Başkan Yardımcılığı'na başlamasının ardından, 1980 yılında da dört kişilik üst düzey idarecilerden kurulu, Koç Holding İdare Komitesi Başkanı oldu. Babası Vehbi Koç’un 1984 yılında İdare Meclisi Başkanlığı’nı kendisine devretmesinin ardından Rahmi Koç, 30 Mart 1984’de Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini üstlendi. 7 Kasım 1994 tarihinde yapılan Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) toplantısında 1995-1996 yılları için ICC Başkanı olarak seçilen Rahmi Koç, 4 Nisan 2003 tarihinden itibaren Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı oğlu Mustafa V. Koç'a devretti. Kendisi de daha önce babasının yaptığı gibi Koç Holding Şeref Başkanlığı’nı üstlendi.
Ayrıca Alman Hükümeti tarafından Grosses Verdienst Kreuz ödülünü alan Koç, 18 Haziran 2001'de İtalya ile Türkiye arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesine olan katkılarından dolayı İtalyan Cumhuriyeti Yüksek Liyakat Nişanı’na layık görüldü.
Rahmi Koç’a Fahri Doktora Ünvanları veren çeşitli üniversiteler şunlardır:
21 Mayıs 1998 tarihinde Johns Hopkins Üniversitesi,
28 Eylül 1998 tarihinde Anadolu Üniversitesi,
14 Mayıs 1999 tarihinde Ege Üniversitesi,
14 Haziran 2000 tarihinde Bilkent Üniversitesi,
23 Nisan 2001'de Köstence Ovidius Üniversitesi
Rahmi Koç, 27 Ekim 1997 tarihinde T.C. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından ülkemizde eğitim, sağlık ve sosyal hizmet alanlarında yaptığı katkılardan dolayı Devlet Üstün Hizmet Madalyası ile ödüllendirildi.
Roteryen olan Rahmi Koç, 1957 yılında Çiğdem (Meserretçioğlu) Simavi ile evlendi. 1973 yılında boşanma gerçekleşti. Mustafa Koç (d.1960), Ömer Koç (d.1962), Ali Koç (d.1967) adlarında üç çocuğu vardır.
Rahmi M. Koç’un üye olduğu bazı kuruluşlar şu şekildedir:
Metropolitan Sanat Müzesi, New York, Onursal Mütevelli Heyeti Üyesi
• Uluslararası Ticaret Odası Eski Başkanı (1.1.1995 - 31.12.1996 arası Başkanlık)
• Güneydoğu Avrupa İşbirliği Girişimi, İş Danışma Kurulu Eşbaşkanı
• Vehbi Koç Vakfı Mütevelli Heyeti Başkan Vekili
• Koç Üniversitesi Mütevelli Heyeti Onursal Başkanı
• Rahmi M. Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı
• Vehbi Koç Vakfı Amerikan Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı
• TURMEPA / Deniz Temiz Derneği Kurucu Üyesi ve Onursal Başkanı
• Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi Onursal Başkanı
• Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu Danışma Kurulu Üyesi
• Global İlişkiler Forumu Kurucu Başkanı
• Türk Yunan İş Konseyi Eski Başkanı (1992-1999 arası)
• Allianz Aktiengesellschaft Uluslararası Danışma Kurulu Eski Üyesi
• J.P. Morgan Uluslararası Konseyi Eski Üyesi
• ABD Dış İlişkiler Konseyi Uluslararası Danışma Kurulu Eski Üyesi
Nazenin IV yelkenlisiyle Fenerbahçe Marinası’ndan 19 Eylül 2004 tarihinde denize açılan Rahmi Koç, yaklaşık 2 yıl süren bir dünya turu gerçekleştirdi. 657 gün süren, 28 bin 250 deniz mili yol yapılan ve 5 kıtaya ulaşarak tamamladığı yolculuğun seyri süresince Nazenin IV, Atina, Korint Kanalı, Cebelitarık Boğazı ve Kanarya Adaları üzerinden Atlantik Okyanusu’nu geçti. Daha sonra Panama Kanalı’ndan Pasifik Okyanusu’na açıldı. Galapagos Adaları, Yeni Zelanda ve Avustralya’nın ardından Singapur, Phuket, Sri Lanka ve Hindistan etapları yapıldı. Basra Körfezi ve Süveyş Kanalı üzerinden Port Said’e ulaşan ekip, Samos ve Midilli’ye uğrayarak, Çanakkale Boğazı üzerinden yeniden İstanbul’a geldi ve Nazenin IV yelkenlisi yine Fenerbahçe Marinası’na yanaştı. Deniz tutkusuyla tanınan Rahmi Koç, dünya turunun ardından konuyla ilgili şunları iletmişti:
Hepimizin dünyaya bakışı değişti. Dünyayı başka türlü görmeye başladık. Canımızın ve sağlığımızın kıymetini daha çok anladık. Birlikte yaşamayı öğrendik. Muhtelif kültürler öğrendik. Kendi memleketimizi onlarla mukayese ettiğimizde ülkemizin fevkalade olduğunu gördük. Bu seyahati çocukluğumdan beri planlamıştım. Ancak bazı nedenlerden dolayı biraz geç kaldık. Böyle bir seyahatten sonra her bakımdan bakışınız değişiyor. |
Rahmi M. Koç, 21 Mayıs 1998 tarihinde Johns Hopkins Üniversitesi'nden (Baltimore-Maryland), 28 Eylül 1998 tarihinde Eskişehir Anadolu Üniversitesi'nden, 14 Mayıs 1999 tarihinde İzmir Ege Üniversitesi'nden, 14 Haziran 2000 tarihinde Ankara Bilkent Üniversitesi'nden, 23 Nisan 2001 tarihinde Köstence Ovidius Üniversitesi'nden ve 26 Mayıs 2008 tarihinde Aydın Adnan Menderes Üniversitesi'nden Fahri Doktora unvanları aldı.
Rahmi M. Koç'un Türkiye'ye sağlık, eğitim ve sosyal hizmet alanlarında yaptığı katkılar 27 Ekim 1997 tarihinde Cumhurbaşkanımız tarafından "Devlet Üstün Hizmet Madalyası" ile ödüllendirildi.
Türk-Alman ticaretine ve sanayiine katkısı dolayısıyla 5 Temmuz 1982 tarihinde Alman Hükümeti'nden Grosses Verdienst Kreuz (Almanya Büyük Hizmet Nişanı) ödülü alan Rahmi M. Koç, 19 Nisan 2001 tarihinde İtalya ve Türkiye arasındaki ekonomik ve ticari işbirliğinin geliştirilmesinden dolayı "İtalya Cumhuriyeti Yüksek Liyakat Nişanı" ile onurlandırıldı. Balkanlarda ve Doğu Avrupa Ülkelerinde ticaretin artmasına verdiği destek ve Avusturya-Türkiye arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesine katkıları sebebiyle Avusturya Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı'nın büyük hizmet nişanını 5 Aralık 2003 tarihinde aldı.
Koç Ailesi, 19 Ekim 2007 tarihinde Dünya Anıtlar Vakfı (World Monuments Fund) tarafından her yıl dünyanın kültürel mirasına katkıda bulunan kişilere ya da kurumlara verilen Hadrian Ödülü'ne layık görüldü.
Hadrian Ödülü'nden sonra, Koç Ailesi 15 Ekim 2009 tarihinde New York'ta Carnegie Hayırseverlik Madalyası ve 21 Haziran 2011 tarihinde Paris'te BNP Paribas Hayırseverlik Ödülü aldı.
Ertesi gün, 22 Haziran 2011 tarihinde, Rahmi M. Koç'a İngiliz-Türk ilişkilerine yıllar boyu yaptığı üstün katkılar dolayısıyla CBE – Britanya İmparatorluğu Mükemmel Önderlik (Onursal) Nişanı verildi.
Koç Ailesi, 16. Iris Foundation Ödülleri'nde Metropolitan Müzesi’ne yaptıkları katıkılardan dolayı Dekoratif Sanatlarda Üstün Hizmet Ödülü’ne layık görüldü.
09 Haziran 2015 tarihinde ise, Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi M. Koç, Fransa tarafından Napoleon Bonaparte döneminden itibaren tüm dünyada üstün başarılı kişileri ödüllendirmek amacıyla verilen, Fransız devletinin en prestijli devlet nişanı kabul edilen "Officier dans L'Ordre National de la Legion D'Honneur"e layık görüldü.
Rahmi M. Koç, 4 Aralık 2014 tarihinde; ülkemiz ekonomisine sağladığı önemli katkıların yanı sıra sağlık, eğitim ve kültür – sanat alanında Türkiye genelindeki yatırımları ile dünyaca ünlü uluslararası ilişkiler organizasyonu FIRST’ün “Yaşam Boyu Sorumlu İş İnsanı Ödülü”ne layık görüldü.
Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi M. Koç, 23 Mayıs 2019 tarihinde 100 yıllık tarihiyle dünyanın saygın düşünce kuruluşları arasında yer alan ABD merkezli Dış Politika Derneği'nin (FPA) madalyasına lâyık görüldü.
Kaynak:Biyografi.info
Rahmi Koç hakkında haberler
-
20 Kasım 2019
Türkiyenin 2018 yılı vergi rekortmenleri belli oldu.
Türkiyenin 2018 yılı vergi rekortmenleri belli oldu. Gelir İdaresi Başkanlığı, 2018 vergilendirme dönemine i...
-
06 Aralık 2006
Türkiye'nin ilk klasik otomobil müzayedesi 9 Aralık'ta
Türkiye'nin ilk klasik otomobil müzayedesi, Antik A.Ş tarafından 9 Aralık cumartesi günü Rahmi M. Koç Müzesi'nd...
-
05 Aralık 2006
TÜSİAD'dan hükümete destek: 'AB yanlış yaptı'
TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Sabancı, AB Komisyonu’nun tavsiye kararının siyasi düzlemin meselelerini teknik...
Rahmi Koç kitapları
-
Nazenin IV İle Devr-i Alem
Yarın tarihi : 2009-08-01
Yayınevi : İLKE BASIN YAYIM
Hobi » Denizcilik
Turizm-Gezi » Gezi Kitapları
Rahmi Koç için yapılan aramalar
Rahmi Koç, Rahmi Koç biyografi, Rahmi Koç hayatı, Rahmi Koç özgeçmişi, Rahmi Koç hakkında, Rahmi Koç doğum yeri, Rahmi Koç fotoğraf, Rahmi Koç video, Rahmi Koç resim, Rahmi Koç kimdir?, Rahmi Koç kaç yaşında?, Rahmi Koç nereli, Rahmi Koç memleketi
- Pavel Durov 15 Kasım
- Aleksandr Lukaşenko 14 Kasım
- Cihat Aral 11 Kasım
- Şimal 10 Kasım
- Edi Rama 09 Kasım
- Ayşe Egesoy 08 Kasım
- Victor Osimhen 07 Kasım
- Veysel Deniz 85
- Fatih Erdoğan (iş adamı) 64
- Recep Tayyip Erdoğan 64
- Nilüfer Şasev Özbek 55
- Yusuf Taha Lüleci 51
- Natalia Vodianova 45
- Murat İde 41
- Cansu Dere 37
- Evangeline Lilly 35
- Josh Holloway 35
- Milla Jovovich 35
- Naomi Watts 35
- Meryem Uzerli 33
- Alessandra Ambrosio 29
- Ahmet Hamdi Çamlı 28