Rosa Luxemburg
Rosa Luxemburg Biyografisi
Rosa Luxemburg, 5 Mart 1871 tarihinde Zamość, Polonya’da Yahudi bir ailenin kızı olarak doğmuştur. Annesi Line Löwenstein, babası Eliasz Luxemburg’dır.
1890 yılında Almanya, Şansolyesi Otto von Bismarck'ın sosyal demokrasiyi yasaklayan kanununun lağvedilmesi ardından, sosyalist parlamentoya girdi. Parlamentoya giriş, dönemin sosyal demokratlarının devrimci uçtan uzaklaşmasına ve parlamentoda daha etkin olabilmek için çalışmasına neden oldu. Bu, Rosa Luxemburg'un da dahil olduğu devrimci görüş çizgisindekileri rahatsız etmekteydi. Bu sırada Zürih'te öğrenim görmeye devam eden Rosa Luxemburg 1898 yılında doktorasını tamamladı.
Rosa Luxemburg, 1898 yılında Gustav Lübeck ile evlenerek Berlin'e taşındı.
Özgür bir Polonya için çalışmalarına devam etse de, onun kafasındaki tabloda Almanya, Avusturya ve Rusya'da devrim gerçekleştiği takdirde Polonya özgür olabilirdi.
1898 yılında Berlin'e taşındıktan sonra Alman vatandaşlığına geçti. SPD'nin (Almanya Sosyal Demokrat Partisi) aktif bir üyesi oldu. 1900 yılına gelindiğinde Rosa Luxemburg'un fikirleri tüm Avrupa'da sosyalist çevrelerde büyük yankı uyandırmakta, yazdığı makaleler ilgi görmekteydi.
Alman militarizminin yükselen değer olması Luxemburg'u ziyadesiyle rahatsız ediyordu, bu konuda partiyle de ters düşmüştü. 1904 ile 1906 yılları arasında siyasi faaliyetleri ve görüşleri nedeniyle üç kez hapse girdi. Aldığı hapis cezaları onu yıldırmadı, faaliyetlerine devam etti. SPD'nin eğitim merkezlerinde Ekonomi ve Marksizm öğretmeye başladı.
Birinci Dünya Savaşının başlamasıyla esen milliyetçi rüzgar SPD'nin de milliyetçi eğilime yönelmesine neden oldu, ki bu Rosa Luxemburg'un fikirleri ile tamamen tezatlık oluşturuyordu bu sebeple partiyle olan tüm ilişkisini kesti. 5 Ağustos 1914 tarihinde Karl Liebknecht ile beraber Internationale grubunu kurdu. 1 Ocak 1916 tarihinde grubun adı Spartaküs Birliği (Spartakistler - Almanca Spartakusbund) oldu. Rosa Luxemburg, Bolşevik önder Vladimir Ilyich Lenin'in I. Dünya Savaşı'na karşı çıkmasını destekleyerek tüm halkların emperyalist hükümetlerine kaşı mücadele etmesi gerektiğini savundu. Almanya'da Grubun devlete karşıt tutumu yüzünden 28 Haziran 1916'da Rosa Luxemburg hapis cezasına çarptırıldı. Hapiste geçirdiği yıllarda birçok makale kaleme aldı. Özellikle Rus devrimi üzerine yazdıkları ve Bolşeviklere getirdiği eleştiriler çarpıcıdır.
18 Kasım 1918 tarihinde hapisten çıkan Rosa Luxemburg, faaliyetlerine devam etti ve Karl Liebknecht ile birlikte Aralık ayında Alman Komünist Parti'sini kurdu.
9 Kasım 1918 tarihinde başlayan genel grevlerin sonucunda başlayan ayaklanmaların suçlusu olarak görülen Karl Liebknecht ve Rosa Luxemburg Sosyal Demokratların sağcı askerlerden derlediği Freikorps birlikleri her tarafta aramaktadırlar.
15 Ocak 1919 tarihinde kaldıkları yer basıldığında her şey hazırdır resmi bir tutuklama gibi tezgâhlanan olayın bir noktasında dipçikler inmeye başladığında durum netleşir Rosa Luxemburg kafasına vurulan dipçiklerle ağır yaralıdır, daha arabadayken ölür ve bir kanala atılır. Yarı ölü halde arabaya atılan Karl Liebknecht ise Berlin Hayvanat bahçesinde kurşuna dizilecektir.
Rosa Luxemburg, 15 Ocak 1919 tarihinde Berlin, Almanya’da 48 yaşında öldürülmüştür. Rosa Luxemburg'un cesedi, katledilmesinden ancak dört ay sonra bulunabildi. Cenaze töreni ise 13 Haziran 1919'da yapıldı.
Kaynak:Biyografi.info
Rosa Luxemburg için yapılan aramalar
Rosa Luxemburg, Rosa Luxemburg biyografi, Rosa Luxemburg hayatı, Rosa Luxemburg özgeçmişi, Rosa Luxemburg hakkında, Rosa Luxemburg doğum yeri, Rosa Luxemburg fotoğraf, Rosa Luxemburg video, Rosa Luxemburg resim, Rosa Luxemburg kimdir?, Rosa Luxemburg kaç yaşında?, Rosa Luxemburg nereli, Rosa Luxemburg memleketi
- Baba Mondi Bugün
- Arda Kardeşler Dün
- Murat Balcı 03 Kasım
- Levent Dönmez 25 Ekim
- Sergio Perez 24 Ekim
- Utku Varlık 13 Ekim
- Lando Norris 09 Ekim
- Rahmi Özkan 76
- Beren Saat 61
- George Washington 58
- Levent Yıldız 52
- Hadi Neşet Türkmen 51
- İsmail Hacıoğlu 50
- Arda Turan 48
- Çağrı Doğanay 48
- Müge Dağıstanlı 48
- Yunus Emre Genç 46
- Murat Göğebakan 45
- Recep Tayyip Erdoğan 40
- Oya Aydoğan 39
- Gülcan Zeybel 38
- Melike Zobu 38