FB TW PIN NWS
BioRank 7997

Şahbaz Şerif

Doğum tarihi : 23.Eylül.1951
Şahbaz Şerif kaç yaşında : 73
Kilo & Boy :
Burcu : Terazi
Meslek : Başbakan
Şahbaz Şerif doğum yeri : Lahor, Pakistan

Şahbaz Şerif Biyografisi

Pakistan parlamentosunda 11 Nisan 2022 tarihinde yapılan oylama sonucunda muhalefet lideri Şahbaz Şerif başbakan seçildi.

Şahbaz Şerif, 23 Eylül 1951 tarihinde Lahor, Pakistan’da doğmuştur. Şahbaz Şerif’in kökleri, bugün Hindistan sınırları içerisinde bulunan Cammu Keşmir’in Anantnag kentine dayanıyor. 20. yüzyılın başlarında Anantnag’dan Amritsar’a yerleşen Şerif’in ailesi, Hindistan’ın ikiye bölünmesinin ardından 1947’de Pakistan’ın Lahor şehrine göç etti. Şahbaz Şerif, ilk, orta ve yüksek öğrenimini Lahor’da tamamladı. Navaz Şerif (d. 1949), Abbas Şerif (d. 1956) adlarında abileri vardır. Orta sınıf bir tüccar olan babası Muhammed Şerif, Lahor'da demir işine başlayarak küçük ölçekli bir fabrika kurdu. Eğitimini tamamlamasının ardından Şahbaz Şerif, tıpkı ağabeyi Navaz Şerif gibi 1970’lerden itibaren ailesinin ticari işleriyle ilgilenmeye başladı.

Ailenin fabrikaları, tartışmalı millileştirme politikası kapsamında 1974’te eski Pakistan Başbakanı Zülfikar Ali Butto tarafından devlet kontrolüne alındı. Fabrikalar, General Ziya ül Hak’ın askeri darbeyle yönetimi ele geçirmesinin ardından Şerif ailesine geri verildi.

Şahbaz Şerif, daha önce Pakistan’da üç kez başbakanlık yapan ve son olarak 2017 yılında yolsuzluk suçlamasıyla yargılanan Navaz Şerif’in küçük erkek kardeşidir.

Şahbaz Şerif, 1985'te Lahor Ticaret Odası başkanı oldu. Ağabeyi Navaz Şerif ve partisi için büyük çaba harcayan Şahbaz Şerif, siyasete atılmaya karar verdi ve 1988 seçimlerinde Penjab eyalet meclisine girdi. 1990'da Ulusal Meclis'e, 1993'te de Pencap meclisine seçildi. Aynı yıl, eyalet meclisinde muhalefetin lideri oldu.

1997 yılında Pakistan Müslüman Birliği-Navaz (PML-N) seçimleri kazanınca Şahbaz Şerif ilk kez Pencap eyalet başbakanlığına seçildi.

Pencap'ta oluşturduğu etkili bir ekiple iyi bir idarecilik sergileyen Şahbaz Şerif, eyalet başbakanı olarak ilk döneminde bazı projeler başlatmıştı. Fakat 13 Ekim 1999 tarihinde Genelkurmay Başkanı Pervez Müşerref askeri darbe yapınca bunlar yarıda kaldı. Şerif kardeşler kısa bir süre tutuklu kaldı. O sırada başbakan olan abisi Navaz Şerif ve Şahbaz Şerif, Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdülaziz’in devreye girmesiyle Suudi Arabistan'da sürgünde yaşadı. Sürgün yıllarını Cidde'de sürdüren Şerif ailesi, 2007’ye kadar burada yaşadı. Daha sonra Navaz Şerif ve Şahbaz Şerif, eski Pencap Valisi Çaudri Sarvar'ın çabalarıyla Suudi Arabistan'dan Londra'ya gitti. Yedi yıl sonra, 2007'de Şerif ailesi Pakistan'a döndü.

1998 yılında Lahor'da birkaç kişinin öldürüldüğü bir olayda azmettirici olmakla suçlanan Şahbaz Şerif, terörle mücadele mahkemesinin 2003 yılındaki celbine uyarak mahkemeye çıkmak için Londra'dan ülkesine dönmeye çalıştı. Ama havalimanından geri gönderildi. Aynı yıl mahkeme, duruşmaya gelmediği için hakkında tutuklama kararı çıkarttı. Şahbaz Şerif, karara itiraz etti ve iki ay sonra karar lehine çıkınca eyalet başbakanlığına geri döndü. Şahbaz Şerif, 2008’de yapılan seçimlerde ikinci kez Pencap Başbakanı oldu.

2013 seçimlerini kazandıktan sonra Şahbaz Şerif, üçüncü kez Pencap eyalet başkanlığına seçildi. Görev süresi 2018’de sona erdi.

Şahbaz Şerif eğitim ve sağlık alanlarında bir dizi projeye imza attı. Fakat bu dönem öncü olduğu ve siyasi mirası olarak anılan iki büyük proje ilk başlarda yoğun eleştiriye maruz kalmıştı. Bunlardan biri, Lahor'da trafik sıkışıklığını hafifletmek için planladığı metrobüstü. O sıralarda muhalefette olan İmran Han, buna 'bir vahşi orman otobüsü' diyerek karşı çıkmıştı. Şahbaz Şerif, Turuncu Hat treninin finansmanı konusunda da şimşekleri üzerine çekti. Muhalefet, projenin hükümet teşvikleriyle bile yürütülemeyecek kadar pahalı olduğunu söylüyordu. Ancak bu proje sonuçta hayata geçirildi ve hala çalışıyor. Şahbaz Şerif, ağabeyi Navaz Şerif'in bir adım arkasında hep ikincil rollerde siyasette yer aldı.

Navaz Şerif Pakistan başbakanı olduğu zaman, Şahbaz Şerif de Pencap eyalet başbakanı oldu.

Devrimci şiirlerden alıntı yapma tutkusu olan ve sert bir yönetici olarak tanınan Şahbaz Şerif, PML-N lideri olmadan önce Pencap eyaletinde 13 yıla yayılan 3 dönem başbakan olarak görev yaptı.

Şahbaz Şerif, ailesinden kendisine miras kalan ülkenin önde gelen çelik şirketlerinden birisinin de sahibidir.

Şahbaz Şerif’in 2019 yılında kara para aklamak suçundan hakkında dava açılmış ve bazı mallarına el konulmuştu. 2020 yılında tutuklanan ve bir süre cezaevinde kalan Şahbaz Şerif, daha sonra kefaletle serbest bırakılmıştı.

Ülkenin siyasette önemli söz sahibi ordusu ve muhalifleriyle ilişkileri sürekli gergin olan ağabeyinin aksine Şahbaz Şerif, rakipleriyle uzlaşmaya varabilen ve daha esnek bir siyasetçi olarak tanınıyor.

Türkiye dostu olan Şahbaz Şerif, daha önce Pakistan'ın en büyük eyaleti 110 milyon nüfuslu Pencap'ta üç dönem Başbakanlık görevi yapmıştı.

Görevi dönemlerinde Türkiye ile çok yakın ilişkiler içerisinde olan Şahbaz Şerif, 15 Temmuz'dan sonra Pakistan'da bulunan 22 FETÖ okulunu kapattırıp Maarif Vakfı'na devrettirmişti.

Evlilikleri :
1.eşi: Begum Nusrat Shahbaz (e. 1973–1993)
2.eşi: Nargis Khosa (e. 1993), 
3.eşi: Aaliya Honey (e. 1993–1994), 
4.eşi: Tehmina Durrani (e. 2003), 
Çocukları: Hamza Shahbaz, Salman Shehbaz, Rabia Shahbaz Sharif, Javeria Shahbaz Sharif

Şahbaz Şerif, ağabeyi Navaz Şerif’in isminin Panama belgeleriyle ortaya çıkan yolsuzluk iddialarına karıştığı gerekçesiyle Anayasa Mahkemesince Temmuz 2017'de görevden uzaklaştırılmasının ardından aynı yıl PML-N lideri oldu.

2018’de ülkede yapılan genel seçimlerde Ulusal Meclise giren Şahbaz Şerif, 11 Nisan 2022’ye kadar muhalefet lideri olarak görev yaptı.

İmran Han döneminde, Eylül 2020’de kara para aklama ve yolsuzluk davaları sebebiyle tutuklanan Şahbaz Şerif, Nisan 2021’de kefaletle serbest bırakıldı.

Hakkındaki davalar sebebiyle 10 ay cezaevinde yatan Navaz Şerif ise Kasım 2019'da sağlık sorunları nedeniyle tedavi görmesi için 2 aylığına serbest bırakıldı. Bu kararın ardından Kasım 2019'da tedavi için İngiltere'ye giden eski Başbakan Navaz Şerif, hala Londra'da bulunuyor.

İslamabad Yüksek Mahkemesi, 2 Aralık 2020'de yolsuzlukla yargılandığı davalara katılmayan eski Başbakan Şerif'i "adalet kaçağı" ilan etti.

9 Nisan 2022 tarihinde Pakistan'da İmran Han hükümetini güvensizlik oylamasıyla düşüren parlamento, 11 Nisan 2022 tarihinde yapılan oylama sonucunda muhalefet lideri Şahbaz Şerif’i başbakan seçti.

Kaynak:Biyografi.info

Şahbaz Şerif için yapılan aramalar

Şahbaz Şerif, Şahbaz Şerif biyografi, Şahbaz Şerif hayatı, Şahbaz Şerif özgeçmişi, Şahbaz Şerif hakkında, Şahbaz Şerif doğum yeri, Şahbaz Şerif fotoğraf, Şahbaz Şerif video, Şahbaz Şerif resim, Şahbaz Şerif kimdir?, Şahbaz Şerif kaç yaşında?, Şahbaz Şerif nereli, Şahbaz Şerif memleketi