Ülkü Adatepe
Ülkü Adatepe Biyografisi
Ülkü Adatepe, 27 Kasım 1932 tarihinde Ankara’da doğmuştur. Annesi Selanikli Vasfiye Hanım; Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım’ın evlatlık kızıdır. Ülkü’nün babası ise Fransızca öğretmeni ve Gazi Orman Çiftliği'nde gar şefi Mehmet Tahsin Çukurluoğlu’dur.
Yıllarca ilkokul birinci sınıflarda okutulan ünlü Alfabe'nin kapağında Atatürk'ün isteği üzerine Atatürk'ü minik Ülkü'ye harfleri öğretirken gösteren resimleri yer aldı.
Ülkü altı yaşındayken manevi babası Atatürk öldü. Sonraki dönemde eğitimini İstanbul Amerikan Kız Koleji’nde tamamlamadı. Genç yaşta evlendi.
İlk evliliğini 1948 yılında 16 yaşındayken, Atatürk'ün bir diğer manevi kızı olan Sabiha Gökçen'in amcasının oğlu olan üsteğmen ve daha sonra Kastamonu Milletvekili olan Fethi Doğançay ile yaptı. Başkasına aşık olunca boşandı.
İkinci evliliğini 1962 yılında Musevi yağ tüccarı Yeşua Bensusen ile yaptı. Basın ve “devrim”in bekçileri Milli Türk Talebe Birliği ve Mustafa Kemal Derneği bu evliliğe karşı ayağa kalkar, protesto gösterileri düzenler.
Atatürk’ten Ülkü’ye intikal eden hakların kendisinden alınmasını istemekle yetinmez, okul kitaplarından Atatürk ile Ülkü’nün anlatıldığı tüm bölümlerin çıkarılmasını da isterler. Mustafa Kemal Derneği Başkanı Muhtar Kumral,
![]() | ![]() | ![]() |
“Atatürk’ün manevi kızının bir Yahudi genciyle evlenmesi bütün Türk halkında kuvvetli bir memnuniyetsizlik yaratmıştır. Bizler bunu protesto ediyoruz. Atatürk’ün kızını örnek alan birçok genç kız yabancı gençlerle evlenme arzusu göstermekteler,” |
Kampanyanın basındaki ayağını ise Hürriyet, Gece Postası ve Yeni Sabah götürmektedir. Tepkileri manşetlerden veren gazetelerin yer verdiği okuyucu mektuplarında Ülkü ve Yahudi eşinin vatandaşlıktan çıkarılması, memleketten kovulması bile istenmektedir. Çiftle konuşan Hürriyet, röportaja “Ülkü bu izdivacı normal görüyormuş” başlığını uygun bulur.
Tepkiler üzerine Yeni Sabah ’a konuşan Yeşua Bensusen kendisini şöyle savunmaktadır:
![]() | ![]() | ![]() |
“Türk vatandaşıyım, vatanî görevimi şerefli Türk ordusunda yaptım. Memleket için gerekirse kanımı akıtabilirim. Her Türk genci gibi Atatürk’e son derece bağlıyım, içimdeki Atatürk sevgisi sonsuzdur, Atatürk’ün hatırasını yaşatabilmek, Ülkü’yü mutlu kılabilmek amacıyla elimden gelen gayreti göstereceğim.” |
Ama yetmez. Sonunda Yeşua Bensusen adını Yaşar Bensu olarak değiştirdiğini bile açıklar. Ülkü’ye bu evlilikten sonra uzun yıllar yok muamelesi yapılır.
(Bu yazıda Ülkü Adatepe’nin Yeşua Bensusen’le evliliğiyle ilgili anlatılanlar ve alıntılar Toplumsal Tarih Dergisi ’nin 2008 Ağustos sayısında yayımlanan Rıfat N. Bali’nin “Atatürk’ün Manevi Kızı Ülkü- İkinci Evliliği ve Yarattığı Tepkiler” makalesinden alınmıştır.)
Üçüncü evliliğini ise işadamı Öke Adatepe ile yaptı.
Ülkü Adatepe, 1 Ağustos 2012 tarihinde TEM otoyolunun Sakarya-Akyazı yolu üzerinde geçirdiği trafik kazasında 80 yaşında hayatını kaybetti.
Evlilikleri :
1.evliliği : 1948 yılında 16 yaşında iken Fethi Doğançay ile evlendi. 13 yıl evli kaldılar. 1961 yılında boşandılar. Bu ilk evliliğinden “Ali Kemal” ve “Ahmet Kemal” adında iki erkek çocuk sahibi oldu.
2.evliliği : 1962 yılında Yeşua Bensusen ile evlendi.
3.evliliği : Emin Öke Adatepe ile evlendi.
Kaynak:Biyografi.info
Ülkü Adatepe için yapılan aramalar
Ülkü Adatepe, Ülkü Adatepe biyografi, Ülkü Adatepe hayatı, Ülkü Adatepe özgeçmişi, Ülkü Adatepe hakkında, Ülkü Adatepe doğum yeri, Ülkü Adatepe fotoğraf, Ülkü Adatepe video, Ülkü Adatepe resim, Ülkü Adatepe kimdir?, Ülkü Adatepe kaç yaşında?, Ülkü Adatepe nereli, Ülkü Adatepe memleketi
- Burhan Ümit Toprak Bugün
- Hakan Çimenser Bugün
- Mario Draghi Dün
- Nuran Evren Şit Dün
- Tuğrul Tülek 13 Nisan
- Şerif Erol 13 Nisan
- Seda Altaylı Turgutlu 12 Nisan
-
Semih Sergen
728
-
Recep Tayyip Erdoğan
641
-
Yıldırım Akbulut
617
-
Mehmet Fatih Çıtlak
590
-
Yıldırım Aktuna
431
-
Toprak Sergen
393
-
Rahmi Özkan
345
-
Umut Eker
344
-
Feyyaz Şerifoğlu
296
-
Masum Türker
249
-
Cansever
226
-
Burak Sergen
175
-
Şevki Sözen
172
-
Arto
153
-
Erkan Oğur
124
-
Masum Türker
249
-
Semra Sar
81
-
Cansever
226
-
Recep Tayyip Erdoğan
641
-
Uğur Gürses
61
-
Burak Sergen
175
-
Albert Einstein
52
-
Hazreti Ali
64
-
Beren Saat
65
-
Toprak Sergen
393