FB TW PIN NWS

13 ülkede internete sansür

2006-11-08
Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütü, internette kullanıcılara sansür uygulayan ülkeleri açıkladı ve Çin’in sansürcü politikalarına boyun eğen Yahoo’yu protestoya davet etti.

Haber iletişimi alanında demokratik uygulamaları savunan Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, intenrnette sansür uygulayan ülkelerin listesini yayınladı. Mısır listeye ilk kez girerken, Nepal, Libya ve Maldivler gibi baskıcı rejimler listeden çıkmayı başardılar. RSF, dünyada 13 ülkenin internette ciddi sansür ve cezai yaptırımlar uygulayarak, kullanıcıların hayatını zorlaştırdığını vurguluyor. Listedeki ülkeler şöyle: Belarus, Çin, İran, Kuzey Kore, Küba, Mısır, Myanmar, Özbekistan, Suriye, Suudi Arabistan, Tunus, Türkmenistan ve Vietnam.

Paris merkezli Sınır Tanımayan Gazeteciler (Reporters Sans Frontieres) örgütünün web sitesinde, sasür uygulayan ülkeleri protestoya davet ediyor ve Yahoo’nun kurucusu Jerry Yang’a Çin’deki uygulamalarını eleştiren mesaj iletiliyor. RSF, birçok kereler Yahoo’nun Çin’de iş yapabilmek için komunist rejimin dikte ettiği yasakları sitesinde uygulamayı kabul etmişti. Bu yasaklar arasında muhalif sitelerin arama motorunun dışında bırakılması, sansür ve bazı kullanıcıların kimliklerinin ihbar edilmesi bulunuyor.

100’DEN FAZLA KULLANICI HAPİSTE
RSF her yıl internette sansürcü ülkelerin listesini yayınlıyor, ancak bu yıl ilk kez bu ülkeleri protesto etmeye yönelikçağrıda bulunuyor. RSF, internetin dünyadaki milyonlarca kullanıcı arasında organik bir bağ kurduğunu ve kişilerin birbirlerinin özgürlükleri konusunda aktif davranabileceğini savunuyor. Dünya çapında 61 people, Çin’de ise 52 gazeteci internette görüşlerini dile getirdikleri için demir parmaklıkların arkasında.

LİBYA ÇIKTI, MISIR GİRDİ
Çin ve Burma gibi insan hakları konusunda sicili kabarık ülkelerin yanı sıra, bloglara uyguladığı sansür nedeniyle Mısır da kara listeye girdi. Mısır son aylarda demokratik reform talebi dile getiren 3 internet yazarı tutuklanmıştı. Buna karşılık, listenin gedikli üyelerinden Libya, internete sansürü yumuşattığı için çıkarıldı.

Reporters Sans Frontieres, 1985 yılında Fransız gazeteci Robert Menard tarafından kurulmuştu. RSF’nin gelirinin yüzde 70’i, yılda üç kez basılan Reporters Without Borders For Press Freedom adlı dergiden sağlanıyor. Derginin her bir sayısının tirajı yaklaşık 200.000.