FB TW PIN NWS

24 Haziran 2018 tarihinde erken seçime gidiyoruz

2018-04-18
24 Haziran 2018 tarihinde erken seçime gidiyoruz
24 Haziran 2018 tarihinde erken seçime gidiyoruz.

Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin 24 Haziran 2018 tarihinde erken seçime gideceğini açıkladı.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, TBMM'de partisinin 17 Nisan 2018 tarihinde yapılan grup toplantısında, 3 Kasım 2019’da yapılması beklenen cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimlerinin 26 Ağustos 2018 tarihinde yapılması önerisinde bulunduktan sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile 18 Nisan 2018 tarihinde Külliye'de yaptığı görüşmenin ardından seçimlerin 24 Haziran 2018 Pazar günü yapılmasına karar verdiklerini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açıkladı.


Mevcut Cumhurbaşkanı ve Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, sağ olması ve partisinin kendisini aday göstermesi durumunda aday olabileceğini söyledi.

İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, 100.000 imza toplayabilmesi hâlinde cumhurbaşkanlığına aday olacağını duyurdu.

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 8 Ocak 2018'de kendisinin seçimlerde aday olmayacağını, partisinin Recep Tayyip Erdoğan'ı destekleyeceğini açıkladı.

Vatan Partisi, Genel Başkanı Doğu Perinçek'i aday göstereceğini ilan etti.

Gazeteci-yazar Levent Gültekin, 24 Haziran’da yapılacak seçimlerde cumhurbaşkanı adayı olduğunu açıkladı.

24 Haziran’da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda, adaylardan biri yüzde 50’lik oy oranına ulaşamazsa ikinci tur 8 Temmuz Pazar günü yapılacak.

Cumhurbaşkanı seçim kanununda şu ifadeler yer alıyor: “Genel oyla yapılacak seçimde, geçerli oyların salt çoğunluğunu alan aday Cumhurbaşkanı seçilmiş olur. İlk oylamada bu çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamayı izleyen ikinci pazar günü ikinci oylama yapılır. Bu oylamaya, ilk oylamada en çok oy almış bulunan iki aday katılır ve geçerli oyların çoğunluğunu alan aday Cumhurbaşkanı seçilmiş olur.”

Kanunda yer alan oylamayı izleyen ikinci pazar günü 8 Temmuz 2018 tarihinde denk geliyor. Dolayısıyla, erken seçim kararı nedeniyle 30 Haziran ve 1 Temmuz’a ertelenen üniversite sınavlarıyla çakışma söz konusu değil.