Dr.Devlet Bahçeli
Devlet Bahçeli Biyografisi
Devlet Bahçeli, 1948 yılında Osmaniye'de doğmuştur. Osmaniye'de 7 Ocak İlkokulu’nda eğitim alan Bahçeli, Servet ismindeki abisiyle birlikte Adana’da Özel Çukurova Koleji’nde yatılı okudu. Lise eğitimini de İstanbul’da akrabalarının yanına giderek Emirgan Akgün Koleji’nde tamamladı. Lise ikinci sınıfta Etiler’deki Özel Ata Koleji’ne geçiş yaptı ve lise diplomasını da burada aldı. Daha sonra, 1967 yılında Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'nde üniversiteye başladı.
Devlet Bahçeli, Türkmen kökenlidir. Babasının adı Salih Bahçeli’dir. Salih Bahçeli, bölgenin tanınmış eski tüccar ve çiftçilerinden birisiydi. Devlet Bahçeli’nin annesinin adı da Samiye’dir. Geniş ve köklü bir Türkmen ailesine sahip olan Devlet Bahçeli, ailenin 4 çocuğundan birisidir. Babasının ilk evlenmesinden olan 2 üvey kardeşi vardır.
1967 senesinde, Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'nde öğrenciliği devam ederken, Ülkü Ocakları kurucusu ve yöneticisi olarak görev alan ve 1970 - 1971 yıllarını kapsayan dönemde Türkiye Milli Talebe Federasyonu Genel Sekreterliği yapan Bahçeli, aktif olarak siyasi faaliyetleri yürütmesinin yanı sıra, akademik çalışmalarını da sürdürdü.
1972 yılından başlayarak, Ankara İktisadi ve Ticari İlimler akademisi ve bağlı Yüksek Okullarda İktisat Bölümü asistanı olarak görev alan Bahçeli, 1970'li yıllarda, Ülkücü Maliyeciler ve İktisatçılar Derneği'nin kurucuları arasında yer aldı. Üniversite Akademi ve Yüksekokullar Asistanları Derneği'nin kurucuları aralında da yer alan Bahçeli, burada genel başkanlık görevi de üstlendi.
Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde iktisat doktorası yaptı ve aynı üniversitenin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Politikasında Ana Bilim Dalı'nda 1987 yılına kadar öğretim üyeliği görevine devam eden Devlet Bahçeli, bu süre zarfında, Türkiye ve dünya ekonomisi, Türk Tarihi ve dış politika, Türk - İslam alemi gibi konularına yönelerek, bu alanlarda kendini geliştirdi.
12 Eylül 1980 darbesinden sonra tutuklanarak cezaevlerine konan MHP ve Ülkücü kuruluşların yöneticileri ile mensuplarının yanında yer alan Bahçeli, ülkücü kadroların yetişmesinde çeşitli görevler de üstlendi.
Alparslan Türkeş tarafından göreve çağırılması üzerine, 17 Nisan 1987’de, üniversitesindeki öğretim üyeliği görevinden istifa eden ve 19 Nisan 1987’deki, MÇP Büyük Kurultayı’nda parti yönetimine seçilen Bahçeli, daha sonra Genel Sekreterlik görevine getirildi. MÇP ve MHP'nin yönetim kadrolarında uzun yıllardır Genel Sekreterlik, Genel Başkan Yardımcılığı, Merkez Yürütme Kurulu Üyeliği, Merkez Karar Kurulu Üyeliği, Genel Başkan Baş-Danışmanlığı gibi görevler üstlenen Bahçeli, Alparslan Türkeş’in, 4 Nisan 1997'de ölümünün ardından, 6 Temmuz 1997 tarihinde yapılan MHP 5. Olağanüstü Kongresi sonrasında Genel Başkanlığa geldi.
18 Nisan 1999 tarihinde yapılan seçimlerde, oyların yüzde 18.2'sini alan ve 127 milletvekili ile Meclis'te yer bulan MHP’nin, ikinci parti olması sonucunda,DSP ve ANAP ile koalisyon hükümetinde başbakan yardımcılığına gelen Bahçeli, 28 Mayıs 1999 - 18 Kasım 2002 tarihleri arasında bu görevi yerine getirdi.
5 Kasım 2000 Olağan Kongresi’nde tekrar Genel Başkan seçilen Bahçeli MHP’nin, 3 Kasım 2002'de yapılan seçimlerde yüzde 8.34 oy alarak, Meclis dışında kaldı. Genel Başkan Devlet Bahçeli, görevinden istifa kararı aldı. Daha sonra 12 Ekim 2003 tarihindeki MHP Olağan Kongresi’nde yeniden Genel Başkan seçilen Bahçeli, halen bu görevini sürdürmektedir.
2002 yılı Türkiye genel seçimlerinde Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) baraj altında kalınca meclise giremedi. 2007 yılı Türkiye genel seçimlerinde MHP Osmaniye milletvekili olarak tekrar meclise girdi. 2011, 7 Haziran 2015 ve 1 Kasım 2015 Türkiye genel seçimleri'nde de MHP Osmaniye milletvekili olarak tekrar meclise girdi.
Hayatında hiç evlilik yaşamayan Devlet Bahçeli, kendisi gibi hiç evlilik yapmayan kız kardeşi Serpil Bahçeli ile birlikte yaşamakta. Devlet Bahçeli’ye neden hiç evlenmediği sorusunun sorulması üzerine kendisi şunları söylemiştir; “Bu bir kader meselesidir, üzerinde tartışma da yapılmaz, keşke demek de olmaz. Pişmanlık demeyelim ama aile kurulsaydı olurdu” demiştir.
14 Mayıs 2023 tarihinde yapılan genel seçimlerde MHP Osmaniye milletvekili olarak tekrar meclise girdi.
17 Mart 2024 tarihinde yapılan MHP 14. Olağan Büyük Kurultayı'nda, oylamaya katılan 1295 delegenin tamamının oylarını alarak 11. kez MHP Genel Başkanı seçildi.
Kaynak:Biyografi.info
Devlet Bahçeli hakkında haberler
-
18 Nisan 2018
24 Haziran 2018 tarihinde erken seçime gidiyoruz
24 Haziran 2018 tarihinde erken seçime gidiyoruz. Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Re...
-
10 Mart 2017
MHP'de 3 milletvekili ile Sinan Oğan partiden ihraç edildi
MHP'de 3 milletvekili ile Sinan Oğan partiden ihraç edildi. 10 Mart 2017 tarihinde yapılan MHP Merkez Disiplin Kur...
-
18 Nisan 2016
MHP’de Parti Başkanlığına Adaylar
MHP’de Parti Başkanlığına Adaylar Devlet Bahçeli’nin Başkanı olduğu Milliyetçi Hareket Partisinde yapıl...
Devlet Bahçeli kitapları
-
Milliyetçi Hareket ve Türkiye'nin Geleceği
Yarın tarihi :
Yayınevi : HAREKET YAYINLARI
Siyaset » Siyasal Hareketler-Eylemler-Topluluklar
Siyaset » Siyasal Hayat (Türkiye)
Si
Devlet Bahçeli için yapılan aramalar
Devlet Bahçeli, Devlet Bahçeli biyografi, Devlet Bahçeli hayatı, Devlet Bahçeli özgeçmişi, Devlet Bahçeli hakkında, Devlet Bahçeli doğum yeri, Devlet Bahçeli fotoğraf, Devlet Bahçeli video, Devlet Bahçeli resim, Devlet Bahçeli kimdir?, Devlet Bahçeli kaç yaşında?, Devlet Bahçeli nereli, Devlet Bahçeli memleketi
- Pavel Durov 15 Kasım
- Aleksandr Lukaşenko 14 Kasım
- Cihat Aral 11 Kasım
- Şimal 10 Kasım
- Edi Rama 09 Kasım
- Ayşe Egesoy 08 Kasım
- Victor Osimhen 07 Kasım
- Recep Tayyip Erdoğan 25
- Richard Gere 25
- Alexis Bledel 19
- Yaşar Kemal 18
- Muazzez İlmiye Çığ 17
- Banu Alkan 16
- Ebru Gündeş 16
- George Washington 15
- Colin Farrell 14
- Emilia Clarke 14
- Işıl Açıkkar 14
- Nurgül Yeşilçay 14
- Yusuf Taha Lüleci 14
- Lady Gaga 13
- Nilüfer Şasev Özbek 13