MHP’de Parti Başkanlığına Adaylar
2016-04-18
MHP’de Parti Başkanlığına Adaylar
Devlet Bahçeli’nin Başkanı olduğu Milliyetçi Hareket Partisinde yapılacak olan ilk kongrede Parti Başkanlığına; Sinan Oğan, Meral Akşener, Koray Aydın ve Ümit Özdağ aday olduklarını açıkladı.
MHP'li muhalifler Sinan Oğan, Meral Akşener ve Koray Aydın bir araya geldi. Toplantıda kurultay süreciyle ilgili değerlendirme yapıldı. Eski MHP Milletvekili Oğan, "Bundan sonraki sürecin nasıl işleyeceği konusunda mutabakat sağladık. Süreci ortak şekilde götürüyoruz" dedi.
MHP Genel Başkanlığı için aday olacağını açıklayan Oğan, Akşener ve Aydın, Ankara'da bir araya gelerek bundan sonraki sürece ilişkin değerlendirme yaptı.
MHP’li muhalifler, MHP Genel Merkezi’nin olağanüstü kongre kararını Yargıtay’a götürme sürecini beklemeden 8 Mayıs 2016 tarihinde kongre, 29 Mayıs 2016 tarihinde ise başkanlık seçimi yapılacağı gün olarak belirlediler.
Yerel mahkemenin kararına Yargıtay’dan yürütmeyi durdurma çıkma ihtimaline rağmen muhalifler, olağanüstü kongreyi toplamakla görevlendirilen Çağrı Heyeti’nin iş ve işlemlerini de dikkate alarak ilk aşamada kongre tarihini 3 Mayıs Türkçülük Günü’nü takip eden hafta sonu olan 8 Mayıs olarak belirledi.
Olağanüstü kongreyi toplamakla görevli olan Çağrı Heyeti ise 8 Mayıs tarihine uygun salon kiralama arayışına girdi. Çağrı Heyeti eşzamanlı olarak Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan MHP Üst Kurul delegelerinin listesini isteyecek. Bu listelerin 15 günlük askı süresinin ardından Çağrı Heyeti, delegelere 8 Mayıs’taki kongre için çağrı yapacak.
Muhalifler, 8 Mayıs’ta kongreyi toplayabilirse parti tüzüğünün genel başkan seçimini düzenleyen maddesini değiştirmeyi deneyecek.
Halen 1219 delegesi olan MHP’de tüzük kongresinin toplanması için 611 delegenin salonda bulunması gerekiyor. Tüzük için de 611 delegenin olumlu oy kullanması gerekiyor. Muhalif kanat toplanan 548 imzanın kongrenin toplanması halinde çarpan etkisiyle 800’e çıkacağını ve istenilen her kararın alınabileceğini iddia ediyor. Tüzük değişikliğinin sağlanması halinde genel başkan seçimi için ikinci bir olağanüstü kongrenin toplanması gerekiyor. Muhalif kanat, genel başkanın seçileceği ikinci kongrenin ise 3 hafta sonra 29 Mayıs’ta toplanabileceğini hesaplıyor.
Alınan karara göre, genel başkanlık yarışına girecekler ilk turda güçlerini görmek için kendi adlarına yarışacak. 2. veya 3. turda isteyen kendine yakın bulduğu ismin lehine çekilebilecek. Oylama turları için verilen aralarda çekilme kulislerinin yapılacağı ve parti yönetiminde pazarlıkların gündeme gelebileceği ifade ediliyor
18 yıldır Genel Başkanlığı’nı Devlet Bahçeli’nin yaptığı Milliyetçi Hareket Partisi’ni gergin günler bekliyor.
Meral Akşener:
Meral Akşener, çok uzun süredir MHP Genel Başkanlığı’na yakıştırılan, aday olacağı konuşulan ancak bu konuda neredeyse hiç açık açık konuşmayan bir isim. İlk defa kameralar önünde MHP yönetimine karşı geldi, genel başkan değişikliğinin önünü açacak kurultay istedi.
Akşener, Türkiye’de sağ siyasetin en önemli kadın figürlerinden biri. Siyasete girdiği günden bu yana, aldığı tüm görevlerde çok konuşuldu, çok tartışıldı. 1995 yılında Doğru Yol Partisi’nde dönemin başbakanı Tansu Çiller’e en yakın isimlerden biriydi. 3 Kasım 1996’da ülke tarihine geçen Susurluk kazasından sonra İçişleri Bakanlığı’ndan istifa eden Mehmet Ağar’ın yerine bakan oldu. “28 Şubat” Türkiye için olduğu kadar O’nun siyasi hayatı açısından da ayrı bir önem taşıyor. Askerin sivil siyasete müdahalesine karşı tepki gösteren bir siyasi figür olarak Akşener, o dönem Emniyet Genel Müdürü Alaaddin Yüksel’in yerine Kemal Çelik’i atadı. Ancak Yüksel bu karara rağmen görevi bırakmayınca Akşener, bir gece yarısı Kemal Çelik’i emniyete götürdü, kapıyı kırarak kararını uyguladı. Bu, O’nu Türk siyasi tarihine geçiren olaylardan biri oldu.
2001 yılında Devlet Bahçeli’nin başdanışmanı olarak MHP’ye geçti, 2007’de milletvekili oldu. Meclis Başkanvekilliği yapan Meral Akşener, kürsüdeki çıkışlarıyla çok konuşuldu. Bu dönemde MHP Genel Başkanlığı ile ilgili her tartışmada istisnasız adı geçen tek kişiydi. Bu iddiaları hiçbir zaman doğrulamadı, ta ki aday gösterilmediği 1 Kasım seçimlerinden MHP oy oranını düşürerek çıkana kadar. Tüzük kurultayı için çağrı yapan Meral Akşener’e geçmişteki sert çıkışları nedeniyle kimi MHP’liler “Topuklu efe” yakıştırması yaptı.
MHP’nin batıya dönük yüzü olarak tanımlanan Akşener’in sadece ülkücü camiadan değil diğer partilerin seçmenlerinden de destek gördüğü ifade ediliyor.
Meral Akşener düzenlediği basın toplantısında delegelerin oyunu istemek için kullanacağı stratejiye ilişkin de ipuçları verdi. Akşener, kampanyasını “eşit rekabet koşullarında yarış yapılsın” üzerine kuruyor. Şimdilik mevcut yönetimin politikalarını eleştirmekten kaçınan Akşener’in yönetime eleştirilerini sadece nasıl bir MHP vaat ettiğine ilişkin sözlerinin satır aralarında okumak mümkün. Akşener, halkın sorunlarını dinleyen bir MHP’ye vurgu yapıyor, “Gerekirse halka kulağını kaptırmaktan korkmayan ve tek başına iktidara oynayan” bir yönetim vaat ediyor.
Bahçeli 1 Aralık'taki grup toplantısı çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtlarken, "Bunların (muhalif adaylar) içerisinde birisi vardır ki gelecekte hep beraber göreceksiniz. Fethullah Gülen hareketinin siyasi figürü olarak MHP'de görevlendirilme meselesidir. Bu da ne ona ne de bir başkasına fayda getirmez. Herkes aklını başına alsın" ifadelerini kullandı. Bahçeli isim vermedi ama, kendisine yakın isimler, Al Jazeera'ye, bu kişinin Meral Akşener olduğunu söyledi, "Devlet bey, elinde bilgi belge olmadan konuşmaz" dedi.
Koray Aydın:
Koray Aydın, hep Milliyetçi Hareket Partisi’nin ve ülkücü camianın en iddialı isimlerinden biri oldu. Alparslan Türkeş’in son genel sekreteriydi. Bahçeli’nin Genel Başkanlığa gelişinde yönetimden O’na destek veren tek isimdi. Ancak sonrasında Bahçeli ile yıldızı çoğunlukla hiç barışmadı. 2009 yılında Devlet Bahçeli’ye karşı Genel Başkan adayı oldu, seçilemedi. 2012 yılında yeniden aday olarak çıktı Bahçeli’nin karşısına. Aldığı oy önemliydi, 1241 delegenin 441’inin oyu ile Genel Başkan seçilemedi ancak iddiasını bir kez daha ortaya koydu. Sonra Bahçeli ile arası kısmen de olsa düzeldi. 2015 yılında yapılan iki seçimde de aday oldu. 7 Haziran’da seçildi, partinin Meclis Başkanvekili oldu. 1 Kasım seçimlerinde ise yine memleketi Trabzon’dan adaydı ama tüm Türkiye’de olduğu gibi partinin Trabzon’daki oyu da düştü. Aydın seçilemedi.
Koray Aydın, 1999 seçimlerinden sonra MHP-ANAP-DSP hükümetinin kurulmasında en aktif rol oynayan, bakan dağılımına kadar tüm aşamaların içinde olan isimlerden biriydi. Ancak bu hükümet döneminde yolsuzluk iddialarıyla gündeme geldi. Yüce Divan’a taşınan bakanlardan biri oldu. Aydın, Yüce Divan’da aklandı.
Koray Aydın ülkücü camiada aktif siyasete çok genç yaşta katılmış bir isim. 1980 öncesinde Trabzon gençlik kolları başkanlığı yapmış, sonrasında milletvekilliği ve bakanlık görevlerinde bulunmuş. Hareketin geçmişinden geldiği için ülkücü camiada “Geleneksel ülkücü” olarak tanımlanıyor. Üstelik kendisinden ülkücü milliyetçi camianın “Karadeniz damarı” olarak da bahsediliyor. Bunu konuşmalarında da sık sık dile getiriyor. Adaylığını açıkladığı basın toplantısında “Kongre salonuna girme konusunda endişeniz var mı?” sorusuna verdiği “Ben Trabzonluyum, biz horonu dik oynarız” sözleri bu duruşunun örneklerinden biri.
Açıklamasında yaptığı “Başbuğ Türkeş” vurgusu, Türkeş ile ilgili anılarını anlatırken O’nun yönetim biçimlerine vurgu yapması da geleneksel ülkücülere yaptığı göndermeler arasında.
Sinan Oğan:
Sinan Oğan Genel Başkanlık yarışının en genç adayı, Sinan Oğan. Oğan, 1967 doğumlu. Doktorasını Rusya’da yaptı. Azerbaycan Devlet Ekonomi Üniversitesi’nde öğretim görevlisi oldu, TİKA Azerbaycan temsilciliği yaptı.
Siyasete 2011 yılında milletvekili seçildiği Milliyetçi Hareket Partisi’nden girdi. 2015 yılında ise önce 7 Haziran seçimlerinde milletvekili adayı gösterilmedi, sonra da partiden ihraç edildi. Ancak Oğan, bu karara Asliye Hukuk Mahkemesi'nde itiraz etti. İtirazı kabul eden mahkeme parti üyeliğine dönüşün yolunu açtı. Oğan, bu kararı Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na götürerek, partiye iadesini istedi, Başsavcılık da MHP'ye yazı göndererek kararın 5 gün içinde uygulanmasını istedi. Ancak MHP yönetimi, Asliye Hukuk Mahkemesi'ne giderek karara itiraz etti. Mahkeme, temyiz yolunun açık olmadığına karar verince, MHP yönetimi bu kez de, "temyiz yolunun kapalı olması" kararını Yargıtay'a taşıyarak itirazda bulundu. Dosya yüksek mahkemenin önünde ve birkaç gün içinde kararın belli olması bekleniyor.
MHP lideri Bahçeli, Salı günü yaptığı açıklamada, isim vermeden Oğan'ı kastederek, "Aday olma imkanı yoktur. Çünkü ihraç edilmiştir. Davası Yargıtaydadır. Yargıtay sonuçlanıncaya kadar üyelik özelliği taşımamaktadır" dedi.
Yakın çevresi Sinan Oğan’ı “Demokrat milliyetçi” olarak tanımlıyor. Oğan da delege ile temasında buna vurgu yapıyor, “Delege 3 yılda bir oyuna başvurulan insan olmaktan çıkacak, yönetime katılacak. Delegeye sorularak karar alınacak.” diyor.
Kadın ve gençlere partide daha çok ve daha aktif rol verme vaadinde bulunan Sinan Oğan’ın delegeye bir diğer vaadi de MHP’yi “kendisini daha iyi anlatan” bir partiye dönüştürmek çünkü O’na göre MHP’nin en büyük sorunu kendisini anlatamamak.
Oğan bunun için de zaten hali hazırda yaptığı gibi sosyal medya dahil tüm iletişim araçlarını kullanacağını belirtiyor.
Ümit Özdağ :
MHP Gaziantep Milletvekili olan Ümit Özdağ, MHP genel başkan yardımcılığı görevinden 24 Şubat 2016'da istifa etmişti.
Devlet Bahçeli’nin Başkanı olduğu Milliyetçi Hareket Partisinde yapılacak olan ilk kongrede Parti Başkanlığına; Sinan Oğan, Meral Akşener, Koray Aydın ve Ümit Özdağ aday olduklarını açıkladı.
MHP'li muhalifler Sinan Oğan, Meral Akşener ve Koray Aydın bir araya geldi. Toplantıda kurultay süreciyle ilgili değerlendirme yapıldı. Eski MHP Milletvekili Oğan, "Bundan sonraki sürecin nasıl işleyeceği konusunda mutabakat sağladık. Süreci ortak şekilde götürüyoruz" dedi.
MHP Genel Başkanlığı için aday olacağını açıklayan Oğan, Akşener ve Aydın, Ankara'da bir araya gelerek bundan sonraki sürece ilişkin değerlendirme yaptı.
MHP’li muhalifler, MHP Genel Merkezi’nin olağanüstü kongre kararını Yargıtay’a götürme sürecini beklemeden 8 Mayıs 2016 tarihinde kongre, 29 Mayıs 2016 tarihinde ise başkanlık seçimi yapılacağı gün olarak belirlediler.
Yerel mahkemenin kararına Yargıtay’dan yürütmeyi durdurma çıkma ihtimaline rağmen muhalifler, olağanüstü kongreyi toplamakla görevlendirilen Çağrı Heyeti’nin iş ve işlemlerini de dikkate alarak ilk aşamada kongre tarihini 3 Mayıs Türkçülük Günü’nü takip eden hafta sonu olan 8 Mayıs olarak belirledi.
Olağanüstü kongreyi toplamakla görevli olan Çağrı Heyeti ise 8 Mayıs tarihine uygun salon kiralama arayışına girdi. Çağrı Heyeti eşzamanlı olarak Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan MHP Üst Kurul delegelerinin listesini isteyecek. Bu listelerin 15 günlük askı süresinin ardından Çağrı Heyeti, delegelere 8 Mayıs’taki kongre için çağrı yapacak.
Muhalifler, 8 Mayıs’ta kongreyi toplayabilirse parti tüzüğünün genel başkan seçimini düzenleyen maddesini değiştirmeyi deneyecek.
Halen 1219 delegesi olan MHP’de tüzük kongresinin toplanması için 611 delegenin salonda bulunması gerekiyor. Tüzük için de 611 delegenin olumlu oy kullanması gerekiyor. Muhalif kanat toplanan 548 imzanın kongrenin toplanması halinde çarpan etkisiyle 800’e çıkacağını ve istenilen her kararın alınabileceğini iddia ediyor. Tüzük değişikliğinin sağlanması halinde genel başkan seçimi için ikinci bir olağanüstü kongrenin toplanması gerekiyor. Muhalif kanat, genel başkanın seçileceği ikinci kongrenin ise 3 hafta sonra 29 Mayıs’ta toplanabileceğini hesaplıyor.
Alınan karara göre, genel başkanlık yarışına girecekler ilk turda güçlerini görmek için kendi adlarına yarışacak. 2. veya 3. turda isteyen kendine yakın bulduğu ismin lehine çekilebilecek. Oylama turları için verilen aralarda çekilme kulislerinin yapılacağı ve parti yönetiminde pazarlıkların gündeme gelebileceği ifade ediliyor
18 yıldır Genel Başkanlığı’nı Devlet Bahçeli’nin yaptığı Milliyetçi Hareket Partisi’ni gergin günler bekliyor.
Meral Akşener:
Meral Akşener, çok uzun süredir MHP Genel Başkanlığı’na yakıştırılan, aday olacağı konuşulan ancak bu konuda neredeyse hiç açık açık konuşmayan bir isim. İlk defa kameralar önünde MHP yönetimine karşı geldi, genel başkan değişikliğinin önünü açacak kurultay istedi.
Akşener, Türkiye’de sağ siyasetin en önemli kadın figürlerinden biri. Siyasete girdiği günden bu yana, aldığı tüm görevlerde çok konuşuldu, çok tartışıldı. 1995 yılında Doğru Yol Partisi’nde dönemin başbakanı Tansu Çiller’e en yakın isimlerden biriydi. 3 Kasım 1996’da ülke tarihine geçen Susurluk kazasından sonra İçişleri Bakanlığı’ndan istifa eden Mehmet Ağar’ın yerine bakan oldu. “28 Şubat” Türkiye için olduğu kadar O’nun siyasi hayatı açısından da ayrı bir önem taşıyor. Askerin sivil siyasete müdahalesine karşı tepki gösteren bir siyasi figür olarak Akşener, o dönem Emniyet Genel Müdürü Alaaddin Yüksel’in yerine Kemal Çelik’i atadı. Ancak Yüksel bu karara rağmen görevi bırakmayınca Akşener, bir gece yarısı Kemal Çelik’i emniyete götürdü, kapıyı kırarak kararını uyguladı. Bu, O’nu Türk siyasi tarihine geçiren olaylardan biri oldu.
2001 yılında Devlet Bahçeli’nin başdanışmanı olarak MHP’ye geçti, 2007’de milletvekili oldu. Meclis Başkanvekilliği yapan Meral Akşener, kürsüdeki çıkışlarıyla çok konuşuldu. Bu dönemde MHP Genel Başkanlığı ile ilgili her tartışmada istisnasız adı geçen tek kişiydi. Bu iddiaları hiçbir zaman doğrulamadı, ta ki aday gösterilmediği 1 Kasım seçimlerinden MHP oy oranını düşürerek çıkana kadar. Tüzük kurultayı için çağrı yapan Meral Akşener’e geçmişteki sert çıkışları nedeniyle kimi MHP’liler “Topuklu efe” yakıştırması yaptı.
MHP’nin batıya dönük yüzü olarak tanımlanan Akşener’in sadece ülkücü camiadan değil diğer partilerin seçmenlerinden de destek gördüğü ifade ediliyor.
Meral Akşener düzenlediği basın toplantısında delegelerin oyunu istemek için kullanacağı stratejiye ilişkin de ipuçları verdi. Akşener, kampanyasını “eşit rekabet koşullarında yarış yapılsın” üzerine kuruyor. Şimdilik mevcut yönetimin politikalarını eleştirmekten kaçınan Akşener’in yönetime eleştirilerini sadece nasıl bir MHP vaat ettiğine ilişkin sözlerinin satır aralarında okumak mümkün. Akşener, halkın sorunlarını dinleyen bir MHP’ye vurgu yapıyor, “Gerekirse halka kulağını kaptırmaktan korkmayan ve tek başına iktidara oynayan” bir yönetim vaat ediyor.
Bahçeli 1 Aralık'taki grup toplantısı çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtlarken, "Bunların (muhalif adaylar) içerisinde birisi vardır ki gelecekte hep beraber göreceksiniz. Fethullah Gülen hareketinin siyasi figürü olarak MHP'de görevlendirilme meselesidir. Bu da ne ona ne de bir başkasına fayda getirmez. Herkes aklını başına alsın" ifadelerini kullandı. Bahçeli isim vermedi ama, kendisine yakın isimler, Al Jazeera'ye, bu kişinin Meral Akşener olduğunu söyledi, "Devlet bey, elinde bilgi belge olmadan konuşmaz" dedi.
Koray Aydın:
Koray Aydın, hep Milliyetçi Hareket Partisi’nin ve ülkücü camianın en iddialı isimlerinden biri oldu. Alparslan Türkeş’in son genel sekreteriydi. Bahçeli’nin Genel Başkanlığa gelişinde yönetimden O’na destek veren tek isimdi. Ancak sonrasında Bahçeli ile yıldızı çoğunlukla hiç barışmadı. 2009 yılında Devlet Bahçeli’ye karşı Genel Başkan adayı oldu, seçilemedi. 2012 yılında yeniden aday olarak çıktı Bahçeli’nin karşısına. Aldığı oy önemliydi, 1241 delegenin 441’inin oyu ile Genel Başkan seçilemedi ancak iddiasını bir kez daha ortaya koydu. Sonra Bahçeli ile arası kısmen de olsa düzeldi. 2015 yılında yapılan iki seçimde de aday oldu. 7 Haziran’da seçildi, partinin Meclis Başkanvekili oldu. 1 Kasım seçimlerinde ise yine memleketi Trabzon’dan adaydı ama tüm Türkiye’de olduğu gibi partinin Trabzon’daki oyu da düştü. Aydın seçilemedi.
Koray Aydın, 1999 seçimlerinden sonra MHP-ANAP-DSP hükümetinin kurulmasında en aktif rol oynayan, bakan dağılımına kadar tüm aşamaların içinde olan isimlerden biriydi. Ancak bu hükümet döneminde yolsuzluk iddialarıyla gündeme geldi. Yüce Divan’a taşınan bakanlardan biri oldu. Aydın, Yüce Divan’da aklandı.
Koray Aydın ülkücü camiada aktif siyasete çok genç yaşta katılmış bir isim. 1980 öncesinde Trabzon gençlik kolları başkanlığı yapmış, sonrasında milletvekilliği ve bakanlık görevlerinde bulunmuş. Hareketin geçmişinden geldiği için ülkücü camiada “Geleneksel ülkücü” olarak tanımlanıyor. Üstelik kendisinden ülkücü milliyetçi camianın “Karadeniz damarı” olarak da bahsediliyor. Bunu konuşmalarında da sık sık dile getiriyor. Adaylığını açıkladığı basın toplantısında “Kongre salonuna girme konusunda endişeniz var mı?” sorusuna verdiği “Ben Trabzonluyum, biz horonu dik oynarız” sözleri bu duruşunun örneklerinden biri.
Açıklamasında yaptığı “Başbuğ Türkeş” vurgusu, Türkeş ile ilgili anılarını anlatırken O’nun yönetim biçimlerine vurgu yapması da geleneksel ülkücülere yaptığı göndermeler arasında.
Sinan Oğan:
Sinan Oğan Genel Başkanlık yarışının en genç adayı, Sinan Oğan. Oğan, 1967 doğumlu. Doktorasını Rusya’da yaptı. Azerbaycan Devlet Ekonomi Üniversitesi’nde öğretim görevlisi oldu, TİKA Azerbaycan temsilciliği yaptı.
Siyasete 2011 yılında milletvekili seçildiği Milliyetçi Hareket Partisi’nden girdi. 2015 yılında ise önce 7 Haziran seçimlerinde milletvekili adayı gösterilmedi, sonra da partiden ihraç edildi. Ancak Oğan, bu karara Asliye Hukuk Mahkemesi'nde itiraz etti. İtirazı kabul eden mahkeme parti üyeliğine dönüşün yolunu açtı. Oğan, bu kararı Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na götürerek, partiye iadesini istedi, Başsavcılık da MHP'ye yazı göndererek kararın 5 gün içinde uygulanmasını istedi. Ancak MHP yönetimi, Asliye Hukuk Mahkemesi'ne giderek karara itiraz etti. Mahkeme, temyiz yolunun açık olmadığına karar verince, MHP yönetimi bu kez de, "temyiz yolunun kapalı olması" kararını Yargıtay'a taşıyarak itirazda bulundu. Dosya yüksek mahkemenin önünde ve birkaç gün içinde kararın belli olması bekleniyor.
MHP lideri Bahçeli, Salı günü yaptığı açıklamada, isim vermeden Oğan'ı kastederek, "Aday olma imkanı yoktur. Çünkü ihraç edilmiştir. Davası Yargıtaydadır. Yargıtay sonuçlanıncaya kadar üyelik özelliği taşımamaktadır" dedi.
Yakın çevresi Sinan Oğan’ı “Demokrat milliyetçi” olarak tanımlıyor. Oğan da delege ile temasında buna vurgu yapıyor, “Delege 3 yılda bir oyuna başvurulan insan olmaktan çıkacak, yönetime katılacak. Delegeye sorularak karar alınacak.” diyor.
Kadın ve gençlere partide daha çok ve daha aktif rol verme vaadinde bulunan Sinan Oğan’ın delegeye bir diğer vaadi de MHP’yi “kendisini daha iyi anlatan” bir partiye dönüştürmek çünkü O’na göre MHP’nin en büyük sorunu kendisini anlatamamak.
Oğan bunun için de zaten hali hazırda yaptığı gibi sosyal medya dahil tüm iletişim araçlarını kullanacağını belirtiyor.
Ümit Özdağ :
MHP Gaziantep Milletvekili olan Ümit Özdağ, MHP genel başkan yardımcılığı görevinden 24 Şubat 2016'da istifa etmişti.
- Daniel Dubois Dün
- Hamza Aydoğdu 29 Kasım
- Mahmut Arıkan 27 Kasım
- Dick Schoof 24 Kasım
- Pavel Durov 15 Kasım
- Aleksandr Lukaşenko 14 Kasım
- Cihat Aral 11 Kasım
- John Napier 379
- Emrah Lafçı 245
- Emre Kocadağ 152
- Nevzat Demir 102
- Orhan Kaplan 97
- Acun Ilıcalı 91
- Gülben Ergen 89
- Aslan Özcan 86
- Nazanin Boniadi 84
- Charlotte Gainsbourg 81
- Cemil Kazancı 80
- Ekrem Açıkel 76
- John Cena 76
- Mustafa Kemal ATATÜRK 72
- Selena Gomez 71
- Charlotte Gainsbourg 81
- John Cena 76
- Aslan Özcan 86
- Emrah Lafçı 245
- Akira Kurosawa 59
- Nabi 70
- Onur Osman 65
- Ekrem Açıkel 76
- Orhan Kaplan 97
- Sezen Aksu 66